Archiwum Diecezjalne w Płocku
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Wybiera się ktoś do AD w Płocku w tym miesiącu???
Wybiera się ktoś do AD w Płocku w tym miesiącu???
Ja też mam prośbę o odszukanie metryk w AD w Płocku. Będzie tego kilka sztuk z parafii:
Szwelice urodzenia 1878 Marianna Mossakowska
Szelków urodzenia: 1845 Stanisław Batogowski, 1877 Maria Ogonowska
Karniewo urodzenia: 1850 Stanisław Bralczyk, 1863 Marianna Bonisławska
Maków urodzenia: 1854 Józef Jaźwiński i jego rodzice Klemens i Salomea Sokołowska (nie znam dat), 1880 Marianna Buksicka, 1842 akt nr 53 Urszula Dąbrowska
Gąsewo 1857 Józefa Sokołowska, i jej siostra Rozalia (nie znam daty)
Jezeli ktoś z Płocka lub okolic będzie mógł mi pomóc będę ogromnie wdzięczna. Zrękompensuję dojazd itp.
Pozdrawiam
Basia
Szwelice urodzenia 1878 Marianna Mossakowska
Szelków urodzenia: 1845 Stanisław Batogowski, 1877 Maria Ogonowska
Karniewo urodzenia: 1850 Stanisław Bralczyk, 1863 Marianna Bonisławska
Maków urodzenia: 1854 Józef Jaźwiński i jego rodzice Klemens i Salomea Sokołowska (nie znam dat), 1880 Marianna Buksicka, 1842 akt nr 53 Urszula Dąbrowska
Gąsewo 1857 Józefa Sokołowska, i jej siostra Rozalia (nie znam daty)
Jezeli ktoś z Płocka lub okolic będzie mógł mi pomóc będę ogromnie wdzięczna. Zrękompensuję dojazd itp.
Pozdrawiam
Basia
Ostatnio zmieniony czw 12 mar 2015, 20:52 przez bachach, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ZiBi__ZiBi
Witam
Poszukuję informacji czy w AD Płock znajdują się metryki z parafi Serock w województwie mazowieckim. Mam tam dość daleko i nie chciałbym na darmo jechać. Żeby się przekonać co mają kupiłem ich książkę "Inwentarz Ksiąg Metrykalnych", ale mam pecha o ile w wykazie ksiag na wstępie jest wymieniony Serock i jest informacja o numerach ksiag (od 1062 do 1072) to już w samej treści książki gdzie są wymienione zakresy lat i typy ksiąg (M, Z , U) akurat serock jest pominięty. Podejrzewam, że to niedopatrzenie w druku a Serock tam jest ale pewny nie jestem i nie chciałbym tracić na darmo czasu i pieniędzy by tam jechać. Może ktoś ma sprawdzone informacje. Interesują mnie lata od 1865 w stecz.
Przy okazji jak ktoś potrzebuje informacji o jakieś parafi czy są jej akta w Płocku to mogę sprawdzić. Reszta książki wydaje się nie mieć błędów.
Poszukuję informacji czy w AD Płock znajdują się metryki z parafi Serock w województwie mazowieckim. Mam tam dość daleko i nie chciałbym na darmo jechać. Żeby się przekonać co mają kupiłem ich książkę "Inwentarz Ksiąg Metrykalnych", ale mam pecha o ile w wykazie ksiag na wstępie jest wymieniony Serock i jest informacja o numerach ksiag (od 1062 do 1072) to już w samej treści książki gdzie są wymienione zakresy lat i typy ksiąg (M, Z , U) akurat serock jest pominięty. Podejrzewam, że to niedopatrzenie w druku a Serock tam jest ale pewny nie jestem i nie chciałbym tracić na darmo czasu i pieniędzy by tam jechać. Może ktoś ma sprawdzone informacje. Interesują mnie lata od 1865 w stecz.
Przy okazji jak ktoś potrzebuje informacji o jakieś parafi czy są jej akta w Płocku to mogę sprawdzić. Reszta książki wydaje się nie mieć błędów.
-
Janina_Tomczyk

WitajZiBi__ZiBi pisze:Witam
Napisałeś o książce " Inwentarz Ksiąg Metrykalnych" z propozycją sprawdzenia parafii i mam taką prośbę. Chodzi o sprawdzenie parafii Solec, Trębki, Białotarsk, Sokołów, Łanięta, Strzelce i Gostynin z jakich przedziałów lat są księgi i czego ewentualnie brakuje jeśli tak to zostało opisane w inwentarzu. Mam informacje, że coś jest a czegoś brakuje, ale poza tym co opublikowano w szwa trudno coś dokładnie ustalić.
Czy masz to wydanie najbardziej aktualne z 2014 roku? Można zgłosić wydawcy zauważony błąd w druku by wydał erratę.
Pozdrawiam serdecznie
Janina
Ostatnio zmieniony ndz 08 mar 2015, 13:42 przez Janina_Tomczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bea

To nie błąd. Serocka nie ma w AD Płock: http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 198#175198ZiBi__ZiBi pisze:Witam
Poszukuję informacji czy w AD Płock znajdują się metryki z parafi Serock w województwie mazowieckim. (...) Podejrzewam, że to niedopatrzenie w druku (...)
Ksiąg szukaj na mikrofilmach u Mormonów.
Witam!
Wiem ze to kłopot i trochę mi wstyd ale może ktoś właśnie przegląda akta parafii Pacyna. Chodzi mi o akt urodzenia Szymona Bądzyńskiego s. Wawrzyńca który wg. aktu zgonu urodził się 28.10.1877 roku własnie w parafii Pacyna.
Z góry bardzo serdecznie dziękuje.
Pozdrawiam.
Zbyszek
Wiem ze to kłopot i trochę mi wstyd ale może ktoś właśnie przegląda akta parafii Pacyna. Chodzi mi o akt urodzenia Szymona Bądzyńskiego s. Wawrzyńca który wg. aktu zgonu urodził się 28.10.1877 roku własnie w parafii Pacyna.
Z góry bardzo serdecznie dziękuje.
Pozdrawiam.
Zbyszek
Ostatnio zmieniony śr 18 mar 2015, 19:45 przez zbigsob, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ZiBi__ZiBi
Żeby nie wypisywać zakresów pojedynczych ksiąg pogrupowałem je tak by tylko było widać braki. WJanina_Tomczyk pisze:
Witaj
Napisałeś o książce " Inwentarz Ksiąg Metrykalnych" z propozycją sprawdzenia parafii i mam taką prośbę. Chodzi o sprawdzenie parafii Solec, Trębki, Białotarsk, Sokołów, Łanięta, Strzelce i Gostynin z jakich przedziałów lat są księgi i czego ewentualnie brakuje jeśli tak to zostało opisane w inwentarzu. Mam informacje, że coś jest a czegoś brakuje, ale poza tym co opublikowano w szwa trudno coś dokładnie ustalić.
Czy masz to wydanie najbardziej aktualne z 2014 roku? Można zgłosić wydawcy zauważony błąd w druku by wydał erratę.
Pozdrawiam serdecznie
Janina
przypadku gostynina jest jakoś dziwnie. Dwie najstarsze ksiegi zachodzą za siebie latami. Co do wydania to tak 2014r. Dotarła do mnie kilka dni temu.
Solec:
U: 1782-1804,1823-1825,1845-1897
M: 1782-1804,1823-1891,
Z: 1782-1804,1823-1900
Trębki:
U: 1826-1897
M: 1826-1895,1897-1900
Z: 1826-1891,1898-1900
Białotarsk:
Brak
Sokołów:
U: 1823-1901
M: 1823-1900
Z: 1823-1900
Łanięta:
Brak
Strzelce:
Brak
Gostynin:
U: 1579-1719(pojedyncza księga),1705-1799(pojedyncza księga), 1812-1863,1866-1890
M: 1579-1719(pojedyncza księga),1705-1799(pojedyncza księga), 1812-1890
Z: 1579-1719(pojedyncza księga),1705-1799(pojedyncza księga), 1812-1888,1893-1899
Pozdrawiam
Zbyszek
-
Janina_Tomczyk

Bardzo Ci Zbyszku dziękuję za te informacje bo są bardzo ważne, gdyż ten indeks ksiąg opracował ks.dyrektor archiwum i tylko na to można liczyć.
Jeśli chodzi o zachodzące w czasie księgi w XVIII wieku to tak bywało gdy zaczął obowiązywać wzór spisywania metryk i część z nich została ponownie przepisana wg tego wzoru. Widziałam taką sytuację w Ujeździe.
Pozdrawiam
Janka
Ps. Jeśli będziesz potrzebował to odwdzięczę się tłumaczeniami z rosyjskiego lub z łaciny.
Jeśli chodzi o zachodzące w czasie księgi w XVIII wieku to tak bywało gdy zaczął obowiązywać wzór spisywania metryk i część z nich została ponownie przepisana wg tego wzoru. Widziałam taką sytuację w Ujeździe.
Pozdrawiam
Janka
Ps. Jeśli będziesz potrzebował to odwdzięczę się tłumaczeniami z rosyjskiego lub z łaciny.
- Skrzypczak_Bogumiła