Zaginiony w czasie II wojny

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Krzysztofie!

Franciszek Kot
Strzelec 72 PP 28 DP

Gmina: Pabianice
Miejscowość: Pabianice. Powiat pabianicki, woj. łódzkie
Rodzaj obiektu: Kwatera wojenna
Liczba pochowanych: 251
Liczba zidentyfikowanych: 251

http://groby.radaopwim.gov.pl/grob/11367/

Ela
Awatar użytkownika
krzysztof_kot

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: krzysztof_kot »

Elu, jesteś Wielka! Dziękuję
Awatar użytkownika
lezynski

Sympatyk

zaginiony w czasie II WŚ

Post autor: lezynski »

Witam
Mam pytanie do forumowiczów.
W 1940 roku Niemcy zabrali mojego dziadka z domu i już nigdy nie wrócił (historia była taka że Dziadek pędził najlepszy bimber w okolicy i najeźdźcy często u niego bywali z wiadomych powodów jednak podczas jednego z zakrapianych spotkań powiedział za dużo...). Rodzina mówiła że został zamordowany w Stutthofie ale 3 razy wysyłałem pisma i nic ( a z tego co się dowiadywałem posiadają ok 95% odzyskanych akt więźniów). Szukałem w domu kaźni w Rypinie (dziadek mieszkał we wsi Czumsk Mały nieopodal Rypina) i nic. Istnieje prawdopodobieństwo że zamordowano go w okolicznych lasach. Czy jest jeszcze możliwość odnalezienia jakiej kolwiek informacji o nim? gdzie szukać? Proszę pomóżcie...
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

zaginiony w czasie II WŚ

Post autor: Joanna_Lewicka »

Spróbuj na www.straty.pl
Może ktoś Ci też pomoże, jeśli podasz dane dziadka :)
Pozdrawiam-
Joanna
Awatar użytkownika
lezynski

Sympatyk

Post autor: lezynski »

Dziękuję bardzo za poradę niestety online nic nie znalazłem wyślę kwestionariusz.
Najgorsze jest to że dziadka zabrali gdy moja babcia była w 7 miesiącu ciąży z moim tatą, miała jechać po prochy (opowieści ale nie koniecznie wiarygodne) do stutthof-u ale ze względu na zaawansowaną ciążę nie pojechała. Podobno otrzymała dokumenty z powrotem ale spłonęły one wraz z domem w którym mieszkali.
Jeśli ktoś wie gdzie szukać podam dane mojego dziadka
EDWARD LEŻYŃSKI
UR. 11.04.1893 W CHROSTKOWO (CHROSTKOWO MŁYN)
RODZICE: JÓZEF I PAULINA (JASIENIECKA)
ZABRANY OK MARCA.1940, ZAMORDOWANY W MAJU.1940

pozdrawiam Tomasz Leżyński
Bronia

Post autor: Bronia »

Witam!
Proszę o pomoc w poszukiwaniu grobu mego dziadka. Swego czasu mój wujek poszukiwał swego taty. Jestem w posiadaniu listów które wysłał do Genewy , PKC i Arolsen. W zasadzie bez efektu do dnia dzisiejszego nie mamy żadnej konkretnej odpowiedzi. Nabliżsi czyli żona, syn i córka już zmarli. Natomiast ja jestem bardzo ciekawa czy kotoś mi w tym pomoże i zrazem chyba mam pecha bo nie mogę znaleźć informacji o moim dziadku..Ktoś kiedyś powiedział że jest pochowany na cmentarzu w Hamburgu. Jest dużo niewiadomych jak dla mnie. Podam to co uważam za istotne, może przyniesie mi szczęście i znajdę grób lub jakieś informacje o moim dziadku. Mój dziadek był ułanem jazłowieckim i jeszcze w czasie wojny obronnej brał udział, we wrzesniu 1939 roku dostał sie do niewoli niemieckiej. Z obozu pocztą jeniecką wysłał kartkę do babci i podał następujący adres: Jan Jary, Gefangennummer 7433, Lager - Bezeichnung, Faldpost nr 31117 C, Deutschland /Allemagne/. prawdopodobnie zginął śmiercią tragiczną w dniu 27..11.1943r.. Urodził się 28.02.1907 w Biłce Szlacheckiej. W roku 1992 przyszła odpowiedź z Arolsen , że czas oczekiwania na załatwienie sprawy wydłużył się z powodu dużej liczby nadchodzących podań. Prszę o pomoc i jakieś informacje.
Pozdrawiam Bronia
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Witaj Broniu!

Jest wpis na stronie nr jeniecki sie zgadza:
http://www.straty.pl/index.php/szukaj-w-bazie

DANE OSOBOWE
nazwisko JARY
imię JAN

INFORMACJE O PRZEŚLADOWANIACH

Źródło: Polski Czerwony Krzyż
jeniec wojenny
oboz jeniecki S X A
numer jeniecki 7433
jeniec wojenny

Oznaczenie obozu SXA,moze chodzi o którys z tych Stalagów?

Stalag XA
Sandbostel
Germany
?/39
?/40

Stalag XA
Schleswig
Germany
?/40
05/45

Stalag XA/Z
Hamburg (Fuhlsbüttel)
Germany
03-06/43
06/44

Stalag XA/Z
Heidkaten
Germany
03-06/43

Stalag XA/Z
Barmstedt
Germany
09-12/44

Stalag XA/Z
Gudendorf
Germany
12/44

Poza tym urodz.w Biłce Szlacheckiej są na w/w stronie:
Jary Michał
Jary Ludwik
Jary Józef

Pozdrawiam
Ela
Bronia

Post autor: Bronia »

Witaj Elu!
Dziękuję za pokierowanie mnie na sytonę, narazie Jary Ludwik urodzony w Biłce Szlacheckiej odpowiada tym, że imiona rodziców się zgadzają. Wynika z tego że to jest młodszy brat mego dziadka Jana. To już jakiś ślad. Mam skrócony akt małżeństwa moich dziadków, stąd też domyślam się imiona rodziców są zgodne. Muszę jeszcze poszukać wśród żyjącej rodziny. Będę z Tobą w kontakcie.
Pozdrawiam
Bronia
Awatar użytkownika
nowitom

Sympatyk

Post autor: nowitom »

Mam podobną sytuację poszukuję brata mojego ojca, Tadeusza Nowickiego ur.09.07.1926r. Worowice parafia Daniszewo pow. Płock , pisaliśmy do Czerwonego Krzyża bez skutku, jeśli możecie to pomóżcie

pozdrawiam Tomasz Nowicki
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Prusiński - Dalsze poszukiwania, prośba o pomoc.

Post autor: Adam.55 »

Witam!
Nadal poszukuję informacji na temat Stefana Prusińskiego, był on żołnierzem lecz nigdzie nie mogę odszukać chociaż jednej wzmianki na temat jego jednostki czy samego Stefana, od najstarszej osoby w rodzinie dowiedziałem się że Stefan poszedł do wojska razem ze swoim ojcem Stanisławem z tym że Stanisław Prusiński już nie wrócił. Prosze was o pomoc w tych poszukiwniach bo mi już brak pomysłu gdzie i jak szukac informacji o tym osobach. Jest to dla mnie bardzo ważne.

Pozdrawiam
Adam
"Przedecz historia i ciekawostki"
Tomek9877

Sympatyk

Dalsze poszukiwania, prośba o pomoc.

Post autor: Tomek9877 »

Witam.
A może chociaż domyślasz się:dat, miejscowości.
W jakiej miejscowości mógł się urodzić Stefan? Kiedy i gdzie mógł odbyć się ślub Stanisława? To Twoi bezpośredni przodkowie?

Pozdrawiam
Tomasz
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Dalsze poszukiwania, prośba o pomoc.

Witam! Oczywiście daty i miejscowosci znam, oto dane Stefana, mało ale zawsze coś:
Imię matki: Józefa ---(nagrobek, cmentarz parafialny Przedecz)
--- Stefan Prusiński( urodzony 9 maja 1909 roku,Olszówka gmina
Drzewce)(brak wpisu w księdze paraf. o pochówku)
Imię ojca: Stanisław--- (nagrobek zniszczony przez niemców na przedeckim cmentarzu)

Przydział do wojska: 1938 lub kwiecień 1939.

Walczył: Bitwa nad Bzurą, nie dostał się do niewoli. Ukrywał się we wsi Jesionka.

Na temat Stanisława nie wiem praktycznie nic...tu jest właśnie problem z tą częścią rodziny bo nikt nic nie wie, nawet nie wiadomo skąd pochodzili. Jedna wielka tajemnica :/
Nie wiem czy to bezpośredni przodkowie, gdyż Stanisław był dziadkiem mojego dziadka a Stefan był bratem matki mojego dziadka :)

Dziękuję za odzew,
Adam

Wysłany: 07-03-2015 - 18:41*
Ktoś coś pomoooże? ;)

* Moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych, co kilka minut na Forum (aby dopisać zapomnianą informację proszę korzystać z funkcji przycisku -> Obrazek) > Regulamin (m.j.n)
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Post autor: sponikowski »

Na pewno nie ominie Cię wizyta w Centralnym Archiwum Wojskowym... to najlepszy chyba punkt wyjścia w tym przypadku.
Napisałbym też na Twoim miejscu zapytanie do Ministry of Defence UK - Sekcja Polska, czy posiadają taką osobę w swojej ewidencji. Nie wykluczone, że przedostał się po klęsce wrześniowej na Zachód i tam został wcielony do naszych Sił Zbrojnych.

pozdrawiam - Sławek
Awatar użytkownika
Adam.55

Sympatyk

Wlaśnie chyba CAW mnie nie ominie, lecz z tego co wiem to Stefan nie dostał się do niewoli i ukrywał się po klęsce naszego wojska, nadal nie wiem co ze Stanisławem jego ojcem. Kiedyś gdy pisałem do CAW odpowiedziano mi że nie posiadają takiej osoby w swoich zbiorach co wprawiło mnie w osłupienie gdyż jestem pewien iż był żołnierzem :)

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
sponikowski

Sympatyk

Post autor: sponikowski »

jeszcze pozostaje Archiwum Akt Nowych, które posiada materiały dotyczące żołnierzy podziemia... być może w nich go odnajdziesz (o ile nie przedostał się na Zachód).

ps. jeden z braci mojego dziadka, jeszcze kilka lat po wojnie był poszukiwany przez swoją matkę (moją pra). W Monitorze znalazłem nawet stosowne ogłoszenie, w którym szuka wieści o swoim synu, który zaginął na wojnie. Władze PRL nie miały o nim wieści, a chłopina już od kilku lat nie żył. Był żołnierzem PSZ na Zachodzie, w pułku pancernym, który wszedł potem w skład Armii gen Maczka. Tego czasu już jednak nie doczekał. Po klęsce wrześniowej przedostał się do Francji, a potem do Szkocji. Tam zmarł, na wskutek obrażeń po wypadku (był kierowcą w sztabie)... a w Polsce Ludowej nikt o nim nic nie wiedział. Napisać zawsze można - to kosztuje tyle co znaczek na list do UK :)
Ostatnio zmieniony sob 07 mar 2015, 19:36 przez sponikowski, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”