Łęczyca
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Nawalany_Dorota

Łęczyca
Temat:"Geneteka - wpis z parafii w Łęczycy" *
Poszukuję szczegółowych informacji, dotyczących wpisu z ksiąg metrykalnych w Łęczycy (woj. łódzkie) z 1841 roku, a dotyczącego małżeństwa Ignacego Gurkiewicza z Katarzyną Irwing (nr aktu 16). Jak mi wiadomo, księgi parafii rzymskokatolickiej w Łęczycy z tego okresu spłonęły w 1941 roku, a księga kościoła ewangelickiego nie zachowała się. Prosiłabym o kontakt z osobą, która wprowadziła ten wpis do Geneteki, bardzo mi zależy.
Dorota Nawalany
*Moderacja tytułu tematu, wątek przeniosłam na właściwe podforum tematyczne[/b] (m.j.n) Regulamin
Poszukuję szczegółowych informacji, dotyczących wpisu z ksiąg metrykalnych w Łęczycy (woj. łódzkie) z 1841 roku, a dotyczącego małżeństwa Ignacego Gurkiewicza z Katarzyną Irwing (nr aktu 16). Jak mi wiadomo, księgi parafii rzymskokatolickiej w Łęczycy z tego okresu spłonęły w 1941 roku, a księga kościoła ewangelickiego nie zachowała się. Prosiłabym o kontakt z osobą, która wprowadziła ten wpis do Geneteki, bardzo mi zależy.
Dorota Nawalany
*Moderacja tytułu tematu, wątek przeniosłam na właściwe podforum tematyczne[/b] (m.j.n) Regulamin
- kwroblewska

Geneteka - wpis z parafii w Łęczycy
Brak jest ASC par. w Łęczycy z pewnych lat, w tym 1841r w AP Łodz.
Jeśli poszukujesz źródła danych tego małżeństwa, to pewnie indeks pochodzi z księgi będącej w zasobach AD Łowicz
http://cwiklinski.pl/ptg/ad_lowicz.pdf
Łęczyca
Księgi małżeństw
2. 1835-1846_M
____
Krystyna
Jeśli poszukujesz źródła danych tego małżeństwa, to pewnie indeks pochodzi z księgi będącej w zasobach AD Łowicz
http://cwiklinski.pl/ptg/ad_lowicz.pdf
Łęczyca
Księgi małżeństw
2. 1835-1846_M
____
Krystyna
Re: Geneteka - wpis z parafii w Łęczycy
Witaj Doroto,Nawalany_Dorota pisze:Poszukuję szczegółowych informacji, dotyczących wpisu z ksiąg metrykalnych w Łęczycy (woj. łódzkie) z 1841 roku, a dotyczącego małżeństwa Ignacego Gurkiewicza z Katarzyną Irwing (nr aktu 16). Jak mi wiadomo, księgi parafii rzymskokatolickiej w Łęczycy z tego okresu spłonęły w 1941 roku, a księga kościoła ewangelickiego nie zachowała się. Prosiłabym o kontakt z osobą, która wprowadziła ten wpis do Geneteki, bardzo mi zależy.
Dorota Nawalany
Większość indeksów z Łęczycy została wykonana przez, w moim mniemaniu nieocenioną, Danecką. Jej indeksy charakteryzują się wielką szczegółowością wykonania. W uwagach zamieszcza zazwyczaj wiele interesujących uzupełnień. Wiem, bo drzewo moich przodków solidnie się rozrosło i wypuściło kilka konarów właśnie dzięki indeksom z Łęczycy.
W przypadku indeksu ślubu Ignacego Gurkiewicza, masz pod ikonką Z (zasoby) informację, że skorzystano tu z zasobów archiwum parafii. Jeżeli potrzebujesz nawiązać kontakt z Danecką to chyba najlepiej napisać do niej na priv (kontakt znajdziesz na forum)
Pozdrawiam
Olga
-
Nawalany_Dorota

-
Sieniawski

Łęczyca - Archiwum Parafialne
Witam
Czy ktoś ma doświadczenia (dobre lub złe) w uzyskaniu skanów, odpisów, fotografii aktów w archiwum parafialnym w Łęczycy ?
Potrzebuję uzyskać od księdza akt zgonu mojej pra....babki Estery Szadokierskiej - Kossobudzkiej i nie wiem czego mogę się spodziewać
Czy ktoś ma doświadczenia (dobre lub złe) w uzyskaniu skanów, odpisów, fotografii aktów w archiwum parafialnym w Łęczycy ?
Potrzebuję uzyskać od księdza akt zgonu mojej pra....babki Estery Szadokierskiej - Kossobudzkiej i nie wiem czego mogę się spodziewać
Kopię aktu zgonu uzyskasz w AD w Łowiczu:
http://adlowicz.wix.com/archiwum#!udost ... -zdj/c21oz
pozdrawiam
Danuta
http://adlowicz.wix.com/archiwum#!udost ... -zdj/c21oz
pozdrawiam
Danuta
-
Sieniawski

- Czerkawska_Ewa

Właśnie zindeksowałam w 1832 roku z parafii św. Stanisława na Woli (Warszawa) zgony 20 dzieci pochodzących z Łęczycy i okolic. Rodzice zatrzymali się w Karczmie Wolskiej. Nazwiska: Baumeister, Blimer, Dres vel Dresz, Filler, Geiset, Glaser, Gleisman, Grosse, Hedek, Helber, Jędryk vel Jędrzykowska, Kier, Klinger, Kryger, Lemlin, Melkier, Ratkier, Rynert, Schmit, Szczocembaus, Wagner, Wentland, Wilkier. Może ktoś ich szuka. Zastanawiam się, co ich tam sprowadziło ...