Niemieccy koloniści w Galicji - pomogę

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Dornfeld

Sympatyk

Post autor: Dornfeld »

Bardzo proszę. Odnośnie opracowanych ksiąg metrykalnych, daty te są ornientacyjne. "Ortfamiliebucher" opracowywane są w ten spsób, że najpierw spisuje się wszystkie osoby i dane za księgami metrykalnymi, a później jeżeli to możliwę szuka się informacji o ich przodkach w oparciu o archiwalia niemieckie, różnego rodzaju opracowania np. Schneidera, czy relację Berdezkyego z 1812 roku, opracowania prywatne i informację od potomków. Często informację sięgają XVII wieku, ale muszą to być osoby spokrewnione z późniejszymi kolonistami niemieckimi, analogicznie można znaleść informację o ich potomkach, jeżeli rodzinny przekazały stosowne informację. http://www.galiziengermandescendants.or ... steOFB.pdf
Marek
Awatar użytkownika
MateuszS

Sympatyk

Post autor: MateuszS »

Witam, czy mógłby Pan sprawdzić osobę Antonina Kunder urodzona w połowie XIX wieku. Z góry dziekuję za odpowiedź. MateuszS.
chołoniewski

Sympatyk

Post autor: chołoniewski »

Witam
Poszukuję śladów rodziny o nazwisku Dahl z opowiadań mojej babki wynikało ze przybyli oni z północnych części Niemiec/prawdopodobnie z pod granicy Duńskiej/ Zamieszkiwali okolice Turki nad stryjem, przez jakiś czas mieszkali w Łomnie pow.Turka woj Lwowskie
pozdrawiam
Jerzy Chołoniewski
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: dominikk »

witam
szukam śladów rodziny Nieswald lub Niesward. byli wyznania ewangelickiego. czy występuje takie nazwiasko w posiadanych przez Pana zbiorach? z góry dziękuje za pomoc.
pozdrawiam
wpasek

Sympatyk

Post autor: wpasek »

Witam,
Poszukuje informacji o rodzinie Kisser lub Kiser (Kaiser ??). Podobno - relacje rodzinne - przybyli do małopolski z północnych Niemiec (być może z przystankiem w rejonie Mogilna). Po przybyciu na miejsce (przypuszczalnie ostatnie 25 lat XVIII wieku ?) zmienili wyznanie z protestanckiego na katolickie. W trakcie podróży (?) Zmarł Kazimierz Kiser, na miejsce dotarł jego syn - również Kazimierz - jego dwaj bracia i matka Katarzyna. Rodzina została rozdzielona (lub sama się rozdzieliła) - jej część powędrowała do Galicji wschodniej, cęść osiadła w rejonie Lublińca, a część osiedliła się... w Rosji (Częstochowa).
Witold Stanisław Augustyn Pasek,

syn Jana, wnuk Stanisława, prawnuk Jana Nepomucena, praprawnuk Franciszka, prapraprawnuk Jakuba, praprapraprawnuk Józefa, prapraprapraprawnuk Macieja...
dieter

Sympatyk

Post autor: dieter »

Witam,
Poszukuje informacji o rodzinie GREINER, BLOK, zyli w Mikulsdorf/ Nadworna, Kolomea a moze tez na innych terenach Galicji.
Z gory bardzo dziekuje
Dieter
chołoniewski

Sympatyk

Post autor: chołoniewski »

Witam
Poszukuję śladów rodziny o nazwisku Dahl z opowiadań mojej babki wynikało ze przybyli oni z północnych części Niemiec/prawdopodobnie z pod granicy Duńskiej/ Zamieszkiwali okolice Turki nad stryjem, przez jakiś czas mieszkali w Łomnie pow.Turka woj Lwowskie
pozdrawiam
Jerzy Chołoniewski
rzeszotalski_andrzej

Sympatyk

Post autor: rzeszotalski_andrzej »

Witam. Mogę prosić o sprawdzenie nazwisk Dembski i Neuman. Z góry dziękuję i pozdrawiam
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Jezeli publikacja ta zawiera inf.dotyczące powiatu łańcuckiego proszę o sprawdzenie nazwisk Plusch i Plisz.
Stefan
Awatar użytkownika
BESZTERECHA

Post autor: BESZTERECHA »

Witam; Czy w czasie Pańskiej kwerendy spotkał się Pan z nazwiskiem Beszterecha (Besterecha) z wyrywkowych danych mój przodek był austriackim żołnierzem; który osiedlił się w powiecie Jędrzejowskim; bądź Kazimierskim?! Z góry Dziękuję
Tomasz Beszterecha
datman

Post autor: datman »

Witam,
Proszę o sprawdzenie osoby Maria Minich (rodzice: Jakobi i Elizabeta Eckes) urodzona ok 1870 w kolonii w Dobromilu.

Pozdrawiam

Andrzej
Helena54

Post autor: Helena54 »

Proszę o sprawdzenie nazwisk: Ludwig oraz Saach/Sech/Zech ze wsi Berlin pow. Brody woj. Lwów
Pozdrawiam Helena
Denst

Sympatyk

Post autor: Denst »

Witam serdecznie i proszę o wyszukanie nazwiska Denst

dziękuję - Stanisław
Dornfeld

Sympatyk

Post autor: Dornfeld »

Proszę nie pytać mnie i nie wysyłać wiadomości na prywatną skrzynkę o kolonistów niemieckich pochodzących z innych miejscowości niż te, które wymieniłem na początku, nie pomogę, bo nie umiem pomóc. Cytuje "sam siebie" "Mogę pomóc przy poszukiwaniach osób z niemieckich kolonii w Galicji: Obersorf, Bobrka, Brygidau, Dornfeld, Gillesdorf, Josefsberg, Konigsberg, Ranischau, Reinscheim, Ugartsberg, Uhersko, Siegenhal, Lindenfeld, Neu Chrusno, oraz kolonistów we Lwowie" JezMogę pomóc przy poszukiwaniach osób z niemieckich kolonii w Galicji: Obersorf, Bobrka, Brygida, Dornfeld, Gillesdorf, Josefsberg, Konigsberg, Ranischau, Reischeim, Ugartsberg, Uhersko, Siegenhal, Lindenfeld, Neu Chrusno, oraz kolonistów we Lwowie. Do tego dochodzi jeszcze kolonia Reichenbach. Chodzi o osoby wyznania ewangelickiego. Jeżeli ktoś szuka konkretnych osób ( imię i nazwisko) mieszkających w tych miejscowościach to pomogę i jest bardzo prawdopodobne, że będę mógł nawet zrobić wywód przodków, nieraz sięgający nawet XVII wieku. Na pytanie typu proszę o wyszukanie nazwiska ..., nie będę odpowiadał, trudno jest bowiem szukać osoby, której nie zna się imienia, miejca zamieszkania, i czasu kiedy żyła. Pozdrawiam Marek
stand

Sympatyk

Post autor: stand »

Witam,
proszę o odpowiedź, czy posiada Pan informacje o nazwiskach Schenk dla kolonii Dornfeld. Ja jestem jedynie w posiadaniu wzmianki (za: Schneider, Kolonisationwerk... str. 105) o nazwisku Georg Michael Schenk. Moi przodkowie w 1. poł XIXw. mieszkali w Rawie Ruskiej, ale niestety nie doszedłem do tego, jak się tam znaleźli.

Prosiłbym również o informacje, gdzie można szukać jakichś opracowań, baz danych (może archiwów) dot. kolonizacji rzemieślniczej (patent Marii Teresy z 1774r.) oraz jakich miast Galicji Wschodniej ona dotyczyła. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Andrzej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”