Glebioski, Gory, Czyżówka parafia Chrzanów / Małopolska

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

Według danych wynikających z francuskich aktów stanu cywilnego, Pierre Glebioski (piszący się Piotr Glebioski w 1935 r. ) urodził się 15 -ego sierpnia roku 1895 w miejscowości "Gory".

Gdyż jego syn Paweł urodził się w 1919 r. w Czyżówce, od Anny z domu Smolka/Smulka również urodzonej w Czyżówce w 1895 roku, myślę, że miejscowość "Gory" , o której mowa, powinna być " Góry Luszowskie", które w 1895 roku należały do parafii św. Mikołaja w Chrzanowie .

Akt zgonu Piotra Glebioskiego podaje, że był synem Józefa i Marii z domu Podka (?).

Gdyż nazwiska "Glebioski" i "Podka" nie występują w Polsce, przypuszczam, że zostały nieco pokręcone we Francji.

Czy ktoś miałby możliwość sprawdzić w księgach parafii chrzanowskiej, czy znajduje się istotnie w nich metryka chrztu Piotra ?

Wysłałem mail do proboszcza tej parafii, w lipcu 2014 roku, ale nie otrzymałem odpowiedzi, a więc nie wiem, co myśleć .

Pozdrawiam

Chrystian Orpel
sayan

Post autor: sayan »

W AP w Katowicach mają księgi z parafii św. Mikołaja w Chrzanowie z lat 1890-1900 więc obejmują one rok 1895. http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... Chrzan%F3w
Czyżówka z kolei należała do parafii w Płokach.
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Z tego wynika, że Piotr Glebioski i Anna Smulka prawdopodobnie zawarli ślub w Płokach przed 1919 r., gdyż ich syn Paweł urodził się w Czyżówce w 1919 r.
Inny kierunek poszukiwań otwiera się ....

Wspaniale !

Pozdrawiam serdecznie

Chrystian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”