Piróg Antoni - okoliczności śmierci księdza z Milczyc, 1941

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

rob7777

Sympatyk

Piróg Antoni - okoliczności śmierci księdza z Milczyc, 1941

Post autor: rob7777 »

Temat: "Okoliczności śmierci księdza Antoniego Piroga z Milczyc,1941"*

Witam,

W moich badaniach genealogicznych natknąłem się na tragiczną śmierć księdza Antoniego Piroga z Milczyc w 1941 ale okoliczności nie są zupełnie jasne.

Chyba raczej nie ma ma już naocznych świadków śmierci księdza ale może są jeszcze osoby które wiedzą o tym zdarzeniu z pierwszej ręki. Ksiądz podobno zginął 27 czerwca 1941 roku tuż po ataku Niemiec na ZSRR. Istnieją trzy wersje jego śmierci.

1. Niemcy są odpowiedzialni bo doszło do tego tuż po tym jak wkroczyli
2. Ukraińcy z UPA są odpowiedzialni bo natychmiast związali się z Niemcami przeciwko ZSRR i Polakom
3. Sowieci są odpowiedzialni bo zanim weszli Niemcy pozbywali się wrogów politycznych w tym duchowieństwa.

Trudno ocenić to obiektywnie i data 27 czerwca 1941, zaledwie 5 dni po ataku Niemiec na ZSRR umożliwia chyba wszystkie scenariusze. Ale pewne rzeczy wiemy na pewno. Wiemy że Milczyce są zaledwie może ze 30km na zachód od Lwowa i wiemy że Niemcy wkroczyli do Lwowa albo 29 albo 30 czerwca. Czy to oznacza że 27-ego czerwca byli już 30km na zachód od Lwowa? Czy raczej przeszli jak burza? Tego nie wiem ale może wiadomo jest czy Armia Czerwona stawiała opór w okolicach Lwowa czy raczej nie? Na razie nie znalazłem odpowiedzi w internecie, a może ktoś wie (?)

Jeśli nie ma już świadków to może przynajmniej są osoby które słyszały któreś z wersji?

Jest też podobno wzmianka o Milczycach i tej sprawie w książce "Świadkowie wiary diecezji przemyskiej z lat 1939–1964", pod red. ks. S. Zygarowicza, ks. W. Jedynaka, Przemyśl 2001. Czy ktoś może ma dostęp do tej książki?

Przepraszam jeśli to nie miejsce na ten temat ale może ktoś na forum zna coś albo zna kogoś kto zna coś. Temat został poruszony na stronie facebookowej Towarzystwa Miłośników Kultury Kresowej które ogranizuje wyjazd do Milczyc aby posprzątać polski cmentarz i między innymi grób księdza Piroga.

Dziękuje
Robert

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Okoliczności śmierci księdza Antoniego Piroga z Milczyc,1941

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Witam,

Ciekawa sprawa! Czy są znane imiona rodziców Antoniego? Dzięki informacji miejsca urodzenia Antoniego udało mi się odnaleźć jednego z ,,moich'', może i z Antonim jestem spokrewniony.

Pozdrawiam

Daniel
rob7777

Sympatyk

Nie znam imion rodziców ale gdzieś na internecie widziałem że pochodził chyba z Markowizny. Nie wiem na ile to informacje w pełni prawdziwe ale było też powiedziane że bratem matki księdza Antoniego był Antoni Puzio (czyli wuj księdza), a synem matki (czyli rozumiem bratem księdza) Michał.

Tabliczka na grobie mówi że urodził się w 1913.

Pozdrawiam
Robert
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Na stronie parafii z Kamienia jest informacja:

,,2 Ks. Antoni Piróg, s. Walentego, ur. 1913 - Kamień, wyśw.1913 ¬ Przemyśl, + 1941, Archidiecezja Przemyska''
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 12 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

..... zostal zamordowany 27.06.1941 r. przez cofajace sie na wschod oddzialy Armii Czerwonej.
Tyle widac:
https://books.google.de/books?id=vjG4AA ... 0Q6AEwAjge

Grazyna
rob7777

Sympatyk

Dziękuje bardzo Danielu i Grażyno. To dodatkowe informacje - super!

Widzę że ksiądz był urodzony we wsi Kamień koło Niska i był synem Walentego.

Ważne są źródła, a udało mi się też zauważyć że autor przypisuje informacje dla: Jacewicz, Woś i faktycznie jest publikacja "Martyrologium polskiego duchowieństwa rzymskokatolickiego pod okupacją hitlerowską w latach 1939-1945" z roku 1978 i na stronie 301 jest ksiądz Piróg:
http://books.google.co.uk/books?id=6nk8 ... Pir%C3%B3g

Tylko nie widzę całego wpisu i źródła w tej książce ale mogę szukać dalej. Chyba że ktoś ma dostęp do tej książki i może zerknąć na stronę 301.

Dziękuje i pozdrawiam
Robert
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Witam,

W parafii Raniżów, którą indeksowałem prawdopodobnie znajduje się akt małżeństwa rodziców Antoniego.

1894 Walenty Piróg x Marianna Puzio

Akt 10: http://szukajwarchiwach.pl/59/1327/0/-/ ... -OMUjZCfmA

Pozdrawiam

Daniel
rob7777

Sympatyk

Moim zdaniem dane rodziców księdza Piroga by się jak najbardziej zgadzały.

1. Nie zauważyłem danych urodzeń z 1913 z tej parafii - czy takie istnieją? Chociaż widzę "Księga urodzeń, zgonów, małżeństw - Mazury, Raniżów, Staniszewskie, Wola Raniżowska (1910-1913), Zielonka" to jednak nie widzę samego roku 1913 co do urodzeń.

2. Czy ktoś ma dostęp do "Martyrologium polskiego duchowieństwa rzymskokatolickiego pod okupacją hitlerowską w latach 1939-1945" z roku 1978 (chyba tom 4) i mógłby sprawdzić tekst na stronie 301 dotyczący księdza Piroga, albo wskazać jak samemu to sprawdzić?

3. Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś inne informacje na temat śmierci księdza, a zwłaszcza relacje świadków które by to ostatecznie potwierdziły to byłoby bardzo przydatne. Oczywiście, te źródła mają sporą wagę ale świadkowie (czy raczej relacje świadków bo tych już chyba nie ma) mogliby to potwierdzić lub coś dodać.

Dziękuje i pozdrawiam
Robert
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”