Rodzina Pyszniak i Cieluszek z Grudusk (français)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
daniel1957
To jest automatyczne tłumaczenie
dzień dobry
Jestem francuskim i szukam informacji o rodzinie mojej matki;
Mama urodziła się w Grudusk W 1928 jej panieńskie jest Pyszniak.
mój dziadek powrotem: Josef Pyszniak
Moja prababka; Szeluga Marianna
mój dziadek powrotem: Cieluszek Ignacy urodził się w Bogucin. jego ojciec Maciej. jego matka Antonina Butryn
Moja prababka: Chyliński Sophie. jego ojciec stycznia jego matka Constance Ossowska.
Chciałbym wiedzieć, daty i miejsca urodzenia, zawód, datę i miejsce śmierci.
Dziękujemy za pomoc
Francuski, który odwiedził Polskę w czerwcu 2014
dzień dobry
Jestem francuskim i szukam informacji o rodzinie mojej matki;
Mama urodziła się w Grudusk W 1928 jej panieńskie jest Pyszniak.
mój dziadek powrotem: Josef Pyszniak
Moja prababka; Szeluga Marianna
mój dziadek powrotem: Cieluszek Ignacy urodził się w Bogucin. jego ojciec Maciej. jego matka Antonina Butryn
Moja prababka: Chyliński Sophie. jego ojciec stycznia jego matka Constance Ossowska.
Chciałbym wiedzieć, daty i miejsca urodzenia, zawód, datę i miejsce śmierci.
Dziękujemy za pomoc
Francuski, który odwiedził Polskę w czerwcu 2014
Bonjour Daniel,
Est-ce que tu as déjà regardé dans "Geneteka" ?
Sur la gauche de l'écran, tu ouvres la page "Geneteka". Tu inscris le nom et tu peux vérifier si les actes que tu cherches ont été transcrits.
Si tu as des difficultés pour comprendre, reviens ici, on t'aidera.
Amitiés,
Bozenna
Est-ce que tu as déjà regardé dans "Geneteka" ?
Sur la gauche de l'écran, tu ouvres la page "Geneteka". Tu inscris le nom et tu peux vérifier si les actes que tu cherches ont été transcrits.
Si tu as des difficultés pour comprendre, reviens ici, on t'aidera.
Amitiés,
Bozenna
-
daniel1957
Bonjour Bozenna
oui j'y ai fait des recherches mais je n'y pas trouvé les informations que j'aurais aimé trouver. C'est à dire : les dates et lieux de naissance, de mariage et de décès. leur professions l'endroit où ils demeuraient;
Merci de votre réponse et de vos conseils
Amitiés
Daniel
oui j'y ai fait des recherches mais je n'y pas trouvé les informations que j'aurais aimé trouver. C'est à dire : les dates et lieux de naissance, de mariage et de décès. leur professions l'endroit où ils demeuraient;
Merci de votre réponse et de vos conseils
Amitiés
Daniel
Merci de votre aide
cordialement
Daniel
cordialement
Daniel
Daniel,
Je suis actuellement à Chamonix. Impossible de faire des recherches pour toi avec mon portable branché sur l'internet de l'hôtel. Laisse-moi un message dans ma boîte après le 20 mars.
On cherchera ensemble..
Amitiés,
Bozenna
Je suis actuellement à Chamonix. Impossible de faire des recherches pour toi avec mon portable branché sur l'internet de l'hôtel. Laisse-moi un message dans ma boîte après le 20 mars.
On cherchera ensemble..
Amitiés,
Bozenna
Moze to Twoi przyjmują obywatelstwo francuskie ?przeski pisze:Daniel, do you speak English? My wife's cousin emigrated to France after 1918 and she was from Grudusk parish but her maiden name was Andrzejewska and her husband last name was Pietrzak. He was a coal miner In France.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Teczki z dokumentami składanymi wraz z prośbą o naturalizacje znajdują się w archiwum w Fontainbleau (niestety tymczasowo w remoncie). Bardzo cenne źródło informacji. Czasami są nawet zdjecia.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
Dzien dobry,
Probuje pomoc Danielowi w jego poszukiwaniach pradziadkow z Gruduska.
Daniel nie zna jezyka polskiego.
Niewiele potrzeba, zeby odnalesc kilka pokolen, ale brakuje jednego dokumentu, zeby rodzine polaczyc:
slub nr 37 / 1879 r. Grudusk - Jozef Pyszniak i Marianna Soliga (pewnie "Szeluga")
Ten akt jest spisany w Genetece, ale nie ma skanu. Ta ksiega slubow znajduje sie w AD Plock.
Oczywiscie nie mam do niej dostepu.
Potrzebuje rodzicow Jozefa i Marianny.
Wiek kazdego z nich, ich miejsce urodzenia, jak zwykle, aby posunac sie o pokolenie.
Przemku, moze Ty pomozesz?
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Probuje pomoc Danielowi w jego poszukiwaniach pradziadkow z Gruduska.
Daniel nie zna jezyka polskiego.
Niewiele potrzeba, zeby odnalesc kilka pokolen, ale brakuje jednego dokumentu, zeby rodzine polaczyc:
slub nr 37 / 1879 r. Grudusk - Jozef Pyszniak i Marianna Soliga (pewnie "Szeluga")
Ten akt jest spisany w Genetece, ale nie ma skanu. Ta ksiega slubow znajduje sie w AD Plock.
Oczywiscie nie mam do niej dostepu.
Potrzebuje rodzicow Jozefa i Marianny.
Wiek kazdego z nich, ich miejsce urodzenia, jak zwykle, aby posunac sie o pokolenie.
Przemku, moze Ty pomozesz?
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
-
Izabela_Czaplicka

Witam
Ustaliłam prawdopodobnie rodziców Józefa Pyszniaka i Marianny Szeluga
Przeglądając akta urodzin dzieci Józefa Pyszniaka i Marianny zd.Szeluga przypuszczam że
Józef Pyszniak urodził w 1857r. nr aktu 11 w Kluszewie parafia Grudusk syn Jana i Franciszki zd.Lemanowska
Marianna Szeluga ur. w 1865r. nr aktu 110 urodzona w Garlino Racibory parafia Grudusk córka Franciszka i Ewy zd.Zakiewicz .
Skany akt urodzenia Józefa Pyszniaka i Marianny zd.Szeluga posiadam ponieważ indeksowałam te parafię.
Pozdrawiam
Izabela Czaplicka
Ustaliłam prawdopodobnie rodziców Józefa Pyszniaka i Marianny Szeluga
Przeglądając akta urodzin dzieci Józefa Pyszniaka i Marianny zd.Szeluga przypuszczam że
Józef Pyszniak urodził w 1857r. nr aktu 11 w Kluszewie parafia Grudusk syn Jana i Franciszki zd.Lemanowska
Marianna Szeluga ur. w 1865r. nr aktu 110 urodzona w Garlino Racibory parafia Grudusk córka Franciszka i Ewy zd.Zakiewicz .
Skany akt urodzenia Józefa Pyszniaka i Marianny zd.Szeluga posiadam ponieważ indeksowałam te parafię.
Pozdrawiam
Izabela Czaplicka
Iza,
Dziekuje bardzo. Doszlam do takich samych wnioskow. Skany tych aktow chrztow sa w Genetece.
Aby to potwierdzic potrzebuje znac tresc aktu slubu z 1879 roku, gdyz Jozefow jest dwoch, urodzonych w tych samych latach, a Marianna Szeluga mialaby 14 lat kiedy wyszla za maz. Pierwsze dziecko urodzilaby w wieku lat 15-tu.
Mozliwe, ale rzadkie. Stad moja prosba o tresc tego aktu slubu, ktory potwierdzilby rodzicow Jozefa i Marianny.
Wedlug aktow chrztow dzieci Jozefa Pyszniaka i Marianny Szeluga, Marianna urodzila sie raczej okolo 1860-ego roku, co byloby bardziej logiczne.
Serdecznie podrawiam,
Bozenna
P.S. Aktow zgonow nie znalazlam. Zmarli oboje pewnie juz po 1913-tym roku.
Dziekuje bardzo. Doszlam do takich samych wnioskow. Skany tych aktow chrztow sa w Genetece.
Aby to potwierdzic potrzebuje znac tresc aktu slubu z 1879 roku, gdyz Jozefow jest dwoch, urodzonych w tych samych latach, a Marianna Szeluga mialaby 14 lat kiedy wyszla za maz. Pierwsze dziecko urodzilaby w wieku lat 15-tu.
Mozliwe, ale rzadkie. Stad moja prosba o tresc tego aktu slubu, ktory potwierdzilby rodzicow Jozefa i Marianny.
Wedlug aktow chrztow dzieci Jozefa Pyszniaka i Marianny Szeluga, Marianna urodzila sie raczej okolo 1860-ego roku, co byloby bardziej logiczne.
Serdecznie podrawiam,
Bozenna
P.S. Aktow zgonow nie znalazlam. Zmarli oboje pewnie juz po 1913-tym roku.
Ostatnio zmieniony wt 24 mar 2015, 17:58 przez Bozenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
Bożenko daj znać co udało się ustalić. Bo jeśli ten trop o którym pisała Iza jest prawdziwy (ja również starałam się to rozpisać -Grudusk to parafia moich przodków) to mam trzy pokolenia wstecz od Józefa dwie pary wspólnych przodków z Danielem o nazwisku Szeluga.
pozdrawiam monika
Bożenko daj znać co udało się ustalić. Bo jeśli ten trop o którym pisała Iza jest prawdziwy (ja również starałam się to rozpisać -Grudusk to parafia moich przodków) to mam trzy pokolenia wstecz od Józefa dwie pary wspólnych przodków z Danielem o nazwisku Szeluga.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka