Podwójne nazwisko panieńskie?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Proszę o pomoc.Co może oznaczać umieszczone w metryce chrztu mojego dziadka podwójne nazwisko mojej praprababci podane jako nazwisko panieńskie.Czy to znaczy,że wcześniej była juz mężatką i jedno z nazwisk to nazwisko jej pierwszego męża?
Gdzie mam szukać dalszych informacji o rodzinie,jeśli nie znam miejsc urodzenia czy zgonu,a jedynie imiona i nazwiska.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Gdzie mam szukać dalszych informacji o rodzinie,jeśli nie znam miejsc urodzenia czy zgonu,a jedynie imiona i nazwiska.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
- Lipnik.F.Turas

Coś chyba ,żle czytasz.Tak mi się wydaje. Podaj przykład jak to jest zapisane.
Moim zdaniem jest
W rubryce imię matki dziecka .
Potem imię jej ojca i nazwisko.
potem imię i nazwisko panieńskie ale już babci dziecka.
Czyli nazwisko Panieńskie to w domyśle nazwisko Dziadka dziecka.
janek fturas
Moim zdaniem jest
W rubryce imię matki dziecka .
Potem imię jej ojca i nazwisko.
potem imię i nazwisko panieńskie ale już babci dziecka.
Czyli nazwisko Panieńskie to w domyśle nazwisko Dziadka dziecka.
janek fturas
- Fronczak_Waldemar

Janku, nie pędź tak. Nie na wszystkich terenach obowiązywała zasada podawania danych dziadków dziecka. W Kongresówce tego np. nie było. Najpierw zapytaj o jaki teren chodzi, a dopiero później stawiaj takie hipotezy.
Co do nazwiska podwójnego. Mogła używać podwójnego nazwiska, a równie dobrze mogło to być jej drugie małżeństwo. Znajdź oryginalny zapis w księgach. Tam będziesz miał, albo wyjaśnienie od ręki zagadki, albo wskazówkę, ile lat liczyli rodzice dziecka. Na tej podstawie obliczysz przybliżoną datę ich ślubu. Następnie odszukaj ten ślub. Tam już będziesz miał na 100% odpowiedź czy to jej drugir małżeństwo.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Co do nazwiska podwójnego. Mogła używać podwójnego nazwiska, a równie dobrze mogło to być jej drugie małżeństwo. Znajdź oryginalny zapis w księgach. Tam będziesz miał, albo wyjaśnienie od ręki zagadki, albo wskazówkę, ile lat liczyli rodzice dziecka. Na tej podstawie obliczysz przybliżoną datę ich ślubu. Następnie odszukaj ten ślub. Tam już będziesz miał na 100% odpowiedź czy to jej drugir małżeństwo.
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
Czytam chyba jednak dobrze.Znalazłam oryginalny zapis w księgach.Dziadka chrzczono w 1891 roku w Myślenicach koło Krakowa.Jest imię i nazwisko ochrzczonego;Adam Jodłowski;ojciec Piotr Jodłowski syn Wawrzyńca i Apolonii z d.Śliwa-Ślósarz.Niestety nie znam miejsca urodzenia ani Piotra,ani jego rodziców.Nie wiem tez gdzie brali ślub.W parafii gdzie chrzczono dziadka nie udało mi się znależć żadnych dalszych informacji i tu utknęłam.Nie mam żadnego doświadczenia w tej materii i od niedawna próbuję dowiedzieć się czegoś więcej o swojej rodzinie.Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
Serdecznie pozdrawiam
Beata Senecka
Serdecznie pozdrawiam
Beata Senecka
Nie chciałabym tu wprowadzać zamieszania, bo nie mam pojęcia, jak to jest w Małopolsce. U nas na Kaszubach zdarzają się "podwójne" nazwiska panieńskie dość często. Nazwa "podwójne nazwisko" jest tu zresztą dość myląca - chodzi o nazwisko i przydomek. Rody szlacheckie na Kaszubach w miarę rozgałęzień przyjmowały różne przydomki, stąd mamy Jutrzenka-Trzebiatowskich, Żmuda-Trzebiatowskich, Wantoch-Rekowskich, Styp-Rekowskich, Rymon-Lipińskich, Pażątka-Lipińskich, Kossak-Główczewskich, Kłopotek-Główczewskich itp.itd. Długo by tak można wymieniać.
Może w przypadku Beaty jest podobna sytuacja? Przecież Gąsieniców wśród górali też jest trochę odmian, nie?
pozdrawiam
Iza Wysiecka
Może w przypadku Beaty jest podobna sytuacja? Przecież Gąsieniców wśród górali też jest trochę odmian, nie?
pozdrawiam
Iza Wysiecka
- Lipnik.F.Turas

Beato a czy ten Ślósarz to nie zawód piotra? Czyli czy to nie ślusarz co prawda podawano w księgach zawody po łacinie. Ale w 1891 roku to może ksiądz nie mógł wymyśleć jak to będzie po łacinie ?
Teraz gdzie szukać ? jeśli dziecko ochrzczono w tej parafi to może to parafia babci dziecka ze strony mamy .
Kobiety jednak wolą być pod opieką matki wczasie rozwiązania .To takie spostrzeżenie z życia i dlatego brak
danych o ojcu dziecka .Poszukaj czy tam nie było ślubu . Śluby też brało się w parafi żony .
Jak wyglądała numeracja domów ojca i matki dziecka .
poszukaj kto w tych domach mieszkał w tej miejscowości.
A co pisze o rodzicach chrzestnych kim byli?
Jeszce jedno Myślenice mają tylko jedną parafię? a jakieś przysiółki w okolicy i kościólki? jrdnak podaj wszystko co wiesz co masz zapisane dopiski na marginesię ? nić nie było pod aktem ?jakiś skrótów o ślubie?
Piotra ?
janek
Teraz gdzie szukać ? jeśli dziecko ochrzczono w tej parafi to może to parafia babci dziecka ze strony mamy .
Kobiety jednak wolą być pod opieką matki wczasie rozwiązania .To takie spostrzeżenie z życia i dlatego brak
danych o ojcu dziecka .Poszukaj czy tam nie było ślubu . Śluby też brało się w parafi żony .
Jak wyglądała numeracja domów ojca i matki dziecka .
poszukaj kto w tych domach mieszkał w tej miejscowości.
A co pisze o rodzicach chrzestnych kim byli?
Jeszce jedno Myślenice mają tylko jedną parafię? a jakieś przysiółki w okolicy i kościólki? jrdnak podaj wszystko co wiesz co masz zapisane dopiski na marginesię ? nić nie było pod aktem ?jakiś skrótów o ślubie?
Piotra ?
janek
Dotarłam do 3 aktów chrztu.Wszystkie zawierają te same informacje-dane rodziców,dziadków,rodziców chrzestnych i akuszerki-wyłącznie imiona i nazwiska.Teraz wiem już,że pradziadkowie zmarli również w Myślenicach,więc spróbuję znależć świadectwa zgonów.Tam chyba powinno być miejsce urodzenia?
A Ślósarz,właśnie przez"ó" to dość popularne nazwisko w tej okolicy,więc przypuszczam,że to jednak nazwisko.
Dzękuję za uwagi i sugestie
Pozdrawiam
Beata Senecka
A Ślósarz,właśnie przez"ó" to dość popularne nazwisko w tej okolicy,więc przypuszczam,że to jednak nazwisko.
Dzękuję za uwagi i sugestie
Pozdrawiam
Beata Senecka
- Lipnik.F.Turas

Nie upieram się na odległość , jednak Myślenice to już prawie góry . Porada o przydomkach jest zatem trafniejsza . Masz więcej danych jeśli widziałas więcej Ślósarzy w księgach jako nazwisko .
Co do aktu zgonu to nie obiecuj sobie wiele będzie tylko kto i kiedy no i wiek
raczej nie znajdziesz gdzie się urodził .
janek
Co do aktu zgonu to nie obiecuj sobie wiele będzie tylko kto i kiedy no i wiek
raczej nie znajdziesz gdzie się urodził .
janek
Trochę mnie zmartwiłeś,ale spróbuję.A Ślósarzy nie tylko widziałam w księgach,wielu z nich znam.
Pozdrawiam
Beata Senecka
Pozdrawiam
Beata Senecka