Jak kamień w wodę !

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

harnas

Sympatyk

Jak kamień w wodę !

Post autor: harnas »

Poszukuję informacji o losach mojego stryjka Stanisława Harasimowicza ur.około 1923-25r.w Równym syna Antoniego Harasimowicza i Anny Lachockiej.
Prawdopodobnie służył w Armii Andersa.Po powrocie zesłany na Sybir,po ucieczce zesłany na roboty do Niemiec.
W latach 50-tych odebrany z Warszawy przez brata w ramach łączenia rodzin.1954r.wyjeżdza z żoną Wandą na Śląsk i ślad po nim ginie.
Szukałam już przez Czerwony Krzyż -nie szukają w tych latach.
HOK-Zentrum Passau-szukają .
USC -nie chce wydać kopii ślubu.
Dawałam ogłoszenia.
Poradzcie jak i gdzie jeszcze mogę szukać.
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Jak kamień w wodę !

Post autor: zmad »

Z nazwiskiem Harasimowicz zetknalem sie we Wroclawiu na przelomie lat piecdziesiatych i szescdziesiatych bedac uczniem I LO przy ul. J. Poniatowskiego.
Wejdz na strone Nasza Klasa i odszukaj to LO. Popytaj.
Moze szczescie Ci dopisze.

Zbigniew Maderski
Awatar użytkownika
cocolinko

Sympatyk

Jak kamień w wodę !

Post autor: cocolinko »

Dlaczego USC nie chce Ci wydać odpisu aktu?? Jak to uzasadniają?
Po drugie jeśli wiesz gdzie ten ślub i kiedy był zawierany to sprawdź w księdze małżeństw tamtejszej parafii.
Krzysztof
RYDZYNSKI

Sympatyk

Jak kamień w wodę !

Post autor: RYDZYNSKI »

Witam,
O ile to mozliwe ,chcialbym sie dowiedziec gdzie mozna dostac akta (urodzenia, malzenstwa, zgonu) miejscowosc HORYNGROD (miedzy 1900 a 1931) to jak slyszalem jest blisko ROWNE, dzisiaj na Ukrainie.
Szukam informacjie o rodzinie GOLEBIEWSKI.
Dziekuje z gory za odpowiedz.
Wladyslaw
harnas

Sympatyk

Jak kamień w wodę !

Witam!!!
Dziękuję wszystkim za rady.
Stryj brał tylko ślub cywilny,więc tylko USC. W USC powiedziano mi ,że nie jestem najbliższą krewną -więc nie mogą wydać.
A co do Wrocławia mam wszystkich sprawdzonych na Naszej Klasie.
Pozdrawiam
Alicja
harnas

Sympatyk

Jak kamień w wodę !

Do Władysława.
Znalazłam kilka rodzin Gołębi (o) wskich w Niewirkowie,Równym ,Szpanowie i Korytnicy .
Jeśli Cię interesują podam na priw.
Alicja
maliszewo

Sympatyk

Jak kamień w wodę !

Post autor: maliszewo »

USC powinno wydać odpis aktu jeżeli jest się nawet dalszą rodziną i jeżeli się umotywuje że pootrzebny jest do poszukiwań genealogicznych. Możesz jeszcze zajżeć w USC do aktów urodzenia tego małżeństwa, bo jeżeli już oni nie żyją to USC miejscowości, w której nastąpił zgon wysyła informację do USC, w której jest akt urodzenia i tam z boku robia dopiskę, że ta i ta osoba zmarła wtedy i wtedy i miejsce zgonu a nawet nr aktu zgonu.
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Jak kamień w wodę !

Alicjo.

Z opoznieniem ale wyjasniam jezeli chodzi o Wroclaw.

Nie moge dac 100% pewnosci ale Harasimowicz byl nauczycielem (profesorem) w I LO.
Nie pamietam dobrze, bo mnie akurat nie uczyl.

Zbigniew Maderski
harnas

Sympatyk

Jak kamień w wodę !

Dziękuję za podpowiedzi .
Sprawdzam wszystkie tropy.
O to chodzi ,że Harasimowiczów jest dużo i nie wiadomo kiedy się trafi na tego właściwego.
Pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
RenataMessel

Sympatyk

Post autor: RenataMessel »

Alicjo,

przeszukalam niemiecka ksiazke telefoniczna i znalazlam siedem wpisow, m. in. Stanislawa Harasimowicza. Jesli jestes zainteresowana lista, napisz na PN.

Pozdrawiam, Renia
harnas

Sympatyk

Do Zbyszka
Zbyszku porozumiałam się z tym liceum.
Tam pracował Roman Arasimowicz i uczył j. polskiego.
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Do Alicji.

No. Tak.
To juz 46 lat. :?

Zbyszek Maderski
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 1 time

miejsce zamieszkania

Post autor: maria.j.nie »

Witam,
harnas pisze:Poszukuję informacji o losach mojego stryjka Stanisława Harasimowicza ur.około 1923-25r.w
Równym syna Antoniego Harasimowicza i Anny Lachockiej. … W latach 50-tych odebrany z
Warszawy przez brata w ramach łączenia rodzin.1954r.wyjeżdza z żoną Wandą na Śląsk i ślad po nim ginie.
Szukałam już przez Czerwony Krzyż -nie szukają w tych latach.
HOK-Zentrum Passau-szukają . USC -nie chce wydać kopii ślubu.
Dawałam ogłoszenia. Poradzcie jak i gdzie jeszcze mogę szukać. ...
proszę przeczytać „ ustalenie miejsca zamieszkania „ link :
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... =9616#9616
Między innymi napisano, gdzie do jakiego organu należy kierować wniosek o
udostępnianie informacji o poszukiwanej osobie , można pobrać plik -wniosku ,
oraz podano kwotę opłaty skarbowej, którą należy wnieść, …

można też napisać do Wydziału Udostępniania Informacji w Departamencie Spraw
obywatelskich MSWiA (dawniej: Centralne Biuro Adresowe) – Warszawa,
link : http://bazy.ngo.pl/search/info.asp?id=75885 ;

można szukać w BDO Urzędu, proszę przeczytać
Kopia wniosku o wydanie dowodu osobistego „ link : http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-3816.phtml

Pozdrawiam serdecznie Maria
Lenkra

Sympatyk

Jak kamień w wodę !

Post autor: Lenkra »

Witam WSZYSTKICH forumowiczów! Na tym forum jestem od b. niedawna...Zafrapował mnie tytuł tematu a i znalazłam wreszcie odpowiedni, dla moich poszukiwań. Otóż moja babka urodziła się w 1879r. w Rzeszowie i w żaden sposób nie mogę dotrzeć do jakiegokolwiek dokumentu o niej czy jej rodzinie, czyli moich pra, pra... Czy może ktoś z rzeszowian przybliży mi, gdzie oprócz archiwum można napisać w sprawie metryki urodzenia, ślubu, zamieszkania kogoś kto na pewno urodził się, i na pewno żył...w Rzeszowie. Babcia dożyła 96 lat! ale śladu o jej urodzeniu, chrzcie...niestety brak! Przeszukałam wszystkie większe archiwa, bez skutku.Serdecznie dziękuję za każdą informację
bezet

Członek PTG
Adept

Jak kamień w wodę !

Post autor: bezet »

Witam
Ciekawy przypadek.Z Twojej wypowiedzi wynika, że masz niezbity dowód na to ,że babka urodziła się
w Rzeszowie.Poniewaz od urodzenia babki minęło sto lat ,więc księga urodzeń z zapisem jej
aktu ur. powinna być w A.P. Dlaczego nie znalazłaś tej księgi? Piszesz o przeszukaniu większych archiwów,zatem AP Rzeszowie zostało sprawdzone.Ale czy szukałaś we właściwych "zakątkach"
tegoż archiwum?Czy babka nie zabrała ze sobą jakiejś tajemnicy?Mam na myśli np wyznanie rodziców babki.
Babka mogła się urodzić w podrzeszowskiej wsi ,która obecnie znajduje się w granicach miasta.Sprawdziłaś wszystkie rzeszowskie parafie także te nie katolickie?A może babka urodziła się jako dziecko żydowskie?Zastanawia mnie także informacja o braku jakichkolwiek zapisów dotyczących jej rodziny w Rzeszowie.Jeśli prowadziłaś poszukiwania tylko w parafiach katolickich ,to przeszukałbym także parafie prawosławne i księgi gminy żydowskiej. A co mówią o babce dokumenty Twojego rodzica na temat babki.W akcie urodzenia dziecka są pewne informacje o jego matce.A może babka,jako Żydówka, zmieniła nazwisko podczas wojny i pozostała przy nim do końca życia?Można snuć różne domysły.Otrzymasz na pewno przypuszczenia i podpowiedzi od innych osób i być może pomogą Ci one znaleźć właściwy trop.
Pozdrawiam
Zygmunt
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”