Krakowskie metryki z XVIII wieku

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

annaurgaczszczesna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: annaurgaczszczesna »

Witam serdecznie,

Poszukuję moich przodków żyjących w Krakowie w XVIII wieku.
Czy gdzies w internecie są może dostępne metryki z kosciołów krakowskich z XVIII wieku? Oczywiście pewnie ostatecznie wybiorę się do AN Kraków, gdzie są mikrofilmy z tego okresu, ale może akurat ktoś coś słyszał, lub może są jakieś plany?
Ustaliłam, że w interesujacym mnie okresie, czyli w latach 1768-1772 (Konfederacja Barska) funkcjonowały w Krakowie tylko 4 parafie: św Anny, Św. Krzyża, Wszystkich Świętych (kościół ap. Piotra i Pawła) oraz parafia kościoła Mariackiego. Mam więc do przejrzenia tylko 4 lata w 4 parafiach, przy czym w Św. Krzyżu chyba brak zgonów z tego okresu.

Przodek mój, Franciszek Musiorski, urodził się "podczas Inkursji, gdy nieprzyjaciel palił przedmieścia" więc wydaje mi sie, że chodzi o najazd Moskali i pożar wszystkich przedmieść w dniach 5-12 sierpnia 1768, a jego matka Katarzyna Musiorska, zmarła podczas Konfederacji czyli w latach 1768-1772. Cytat pochodzi z aktu znania z 1817 roku w Sądzie Pokoju w Olkuszu.

A może ktoś podsunie pomysł gdzie jeszcze mogłabym szukać jakiegoś śladu po moich krakowianach? Dodam jeszcze, że trudnili się oni kramarstwem.

Pozdrawiam
Ania
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Aniu,
całkiem niedawny wątek i świetna publikacja:
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... ht=katedry

Pozdrawiam,
Aneta
annaurgaczszczesna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: annaurgaczszczesna »

Dziękuję, czytałam ten wątek ostatnio, ale pobieżnie i byłam przekonana, że chodzi tylko o szlachtę.

Pozdrawiam
Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”