Witam,
Czy ktoś coś wie o „Księgach genealogicznych” prowadzonych przez Deputację Szlachecką Gub. Radomskiej?
Czy gdzieś poza AP w Kielcach coś takiego mogło się zachować?
Czy w ogóle w KP były prowadzone „Księgi genealogiczne” osobne względem 3-ch spisów szlachty tj. ksiąg szlachty dziedzicznej „przed” „osobistej” i „po”? W informacji o Heroldii KP, znajdującej się na stronie AP w Warszawie, wśród ksiąg prowadzonych przez HKP nie ma wymienionych „Ksiąg genealogicznych”.
Pytania wynikają z konkretnej sprawy, która z grubsza wygląda tak:
Szukając dokumentów dotyczących rodu Trąbczyńskich w ”Sezamie” znalazłem informację o potencjalnie ciekawym zasobie znajdującym się w AP w Kielcach.
Nr zespołu: 19 / 0
Deputacja Szlachecka Guberni Radomskiej
„…
księgi A po ogłoszeniu prawa w 1836 r. wykazy alfabetyczne sygn. 15-29
księgi B osobiste sygn 30-36
księgi C przed ogłoszeniem prawa w 1936 roku sygn 37-57
księgi D genealogiczne sygn. 58-76
…”
Z AP po złożeniu prośby o kwerendę i skany otrzymałem:
- z jedn. o sygn. 54 - wpisy do „Księgi Szlachty Dziedzicznej lit. T” (nr 18 z 16.09.1843 i nr 22,5 z 30.06.1849) oraz alegaty tj. kopie patentów Heroldii i świadectwa o przynależności do stanu szlacheckiego - lata 1843-53
- z jedn. o sygn. 74 - bogaty zbiór alegat do sprawy wpisu do „Ksiąg genealogicznych” - lata 1856-57
Wśród otrzymanych skanów nie było kopi samego wpisu do „Ksiąg genealogicznych”, który jak podają alegaty został dokonany 3 marca roku 1857, w księdze lit. T pod nr. 3.
Na uzupełniające pytanie o stan zachowania „Ksiąg genealogicznych” AP odpisało, że poszyty o sygn. 58-76 to „akta tyczące się zapisu do ksiąg genealogicznych oddziału kieleckiego” a „poszyt o sygn. 74 na literę T zawiera wyłącznie dokumenty gromadzone przez Deputację Szlachecką w celu dokonywania wpisu”.
Niestety ww odpowiedź jest tak skonstruowana, że nadal nie wiem jak wygląda stan zachowania „Ksiąg genealogicznych” prowadzonych przez DS Gub. Radomskiej. Jak się wydaje w AP ich nie ma ale pewności co do tego nie mam.
Pozdrawiam
Hubert
Księgi genealogiczne szlachty z guberni radomskiej
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
-
Sandra_Lauer

Re: Księgi genealogiczne szlachty z guberni radomskiej
No przecież w 1857 gubernia kielecka nie istniała, to co uzyskałeś to wpisy dotyczące guberni radomskiej (oddział kielecki), skąd więc wniosek, że DS guberni radomskiej nie ma?hniew pisze:Niestety ww odpowiedź jest tak skonstruowana, że nadal nie wiem jak wygląda stan zachowania „Ksiąg genealogicznych” prowadzonych przez DS Gub. Radomskiej. Jak się wydaje w AP ich nie ma ale pewności co do tego nie mam.
Sandra
Dokładnie tak.Sandra_Lauer pisze:No przecież w 1857 gubernia kielecka nie istniała, to co uzyskałeś to wpisy dotyczące guberni radomskiej (oddział kielecki), …
Praszczur zaczął załatwiać sprawy legitymacji szlachectwa swej rodziny w DS gub. kieleckiej a kontynuował w oddziale kieleckim DS. gub. radomskiej. Szukam więc „ksiąg genealogicznych” oddziału kieleckiego gub. radomskiej ale ciekaw jestem tematu „ksiąg genealogicznych” z terenu w granicach gub. radomskiej z lat 1844-66.
Czy ktoś takowe widział?
Jak mi się wydaje do „ksiąg genealogicznych” na terenie KP wpisywano potomków osób zapisanych do którejś z ksiąg szlachty dziedzicznej. Czy takie wpisy zawierały jakiś głębszy rodowód czy tylko odniesienie do wylegitymowanych przodków?
Pozdrawiam
Hubert
- piotr_nojszewski

- Podziękował: 3 times
- Kontakt:
Witaj,
nie wiem czy Ci pomogę w zakresie Radom/Kielce. Mogę napisać o Warszawie.
Przeglądałem Księge genealogiczną oraz Księgę szlachty dziedzicznej przed ogłoszeniem prawa oraz Akta tyczące się wylegitymowanej szlachty oddziału Mazowieckiego Miasta Warszawy w AGAD.
Najwyrazniej księgi genealogiczne zawieraja wpisy dla szlachy "przed" i "po" ale "osobistej" już nie. Osobista była osobista a w tych księgach odnotowywano rodzinę (chyba tylko potomków) wpisanego w księgi szlachty.
Natomiast same wpisy są dość lakoniczne: imię i nazwisko oraz jedynie data urodzenia i data wpisu.
Tak wiec zdecydowanie ciekawsze są akta dowodowe (to zapewne te alegata w Twoim wypadku).
Wpisy się przydają jeśli szukasz potomków dla weryfikacji no i jako ciekawy dokument/pamiątka.
nie wiem czy Ci pomogę w zakresie Radom/Kielce. Mogę napisać o Warszawie.
Przeglądałem Księge genealogiczną oraz Księgę szlachty dziedzicznej przed ogłoszeniem prawa oraz Akta tyczące się wylegitymowanej szlachty oddziału Mazowieckiego Miasta Warszawy w AGAD.
Najwyrazniej księgi genealogiczne zawieraja wpisy dla szlachy "przed" i "po" ale "osobistej" już nie. Osobista była osobista a w tych księgach odnotowywano rodzinę (chyba tylko potomków) wpisanego w księgi szlachty.
Natomiast same wpisy są dość lakoniczne: imię i nazwisko oraz jedynie data urodzenia i data wpisu.
Tak wiec zdecydowanie ciekawsze są akta dowodowe (to zapewne te alegata w Twoim wypadku).
Wpisy się przydają jeśli szukasz potomków dla weryfikacji no i jako ciekawy dokument/pamiątka.
Ostatnio zmieniony pn 16 mar 2015, 23:01 przez piotr_nojszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt: