Czy potrzebne są porady techniczne?

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Jerz_B

Sympatyk

Czy potrzebne są porady techniczne?

Post autor: Jerz_B »

Witam...

Jak w temacie.

Brakuje mi w tym forum porad dotyczących posługiwania się różnymi wyszukiwarkami i programami genealogicznymi.

Przykładowo:

1. użytkownicy programu "MyHeritage Family Tree Builder"
"wkurzani" są aktualizatorem tego programu. Otóż przy każdym połączeniu z internetem bez naszej woli - uruchamiają się strona z aktualizacją programu, strona z drzewem geneaologicznym i sam program.
Można to dość łatwo zlikwidować - tylko trzeba wiedzieć jak. A program aktualizować gdy będziemy mieli taką potrzebę.

2. Wyszukiwarka adresów i telefonów www.locatefamily.com . Ma bardzo "kulawy" wyszukiwacz. Podajemy najpierw pierwszą literę szukanego nazwiska, potem drugą i trzecią. A potem już niestety trzeba strona, po stronie przeglądać nieraz kilkaset nazwisk, aż znajdziemy właściwe. Kosztuje to mnóstwo czasu na przeładowywanie się stron i "ślepienie" w ekran. Tymczasem - można przyśpieszyć przeglądanie stosując prosty trik.

Nie każdy z nas posługuje się dobrze komputerem i internetem, i moim przydałoby się miejsce gdzie takie porady można by znaleźć.

A może to tylko ja mam tak pod górkę?

pozdrawiam
- Jeż
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”