Nestorowicz Mikołaj i Teresa

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

wojnest

Nestorowicz Mikołaj i Teresa

Post autor: wojnest »

T: "Mikołaj i Teresa Nestorowicz"*

Poszukuję informacji o Mikołaju Nestorowicz i Teresie Nestorowicz z domu Ostrowska i starszych pokoleniach, którzy żyli w pierwszej połowie XIX ich syn(może to był jeden z synów) miał na imię Antoni i ożenił się najpierw z Magdaleną z domu Rulikowska a po jej śmierci z Antoniną z domu Bergier w 1847 roku, następnie jego syn Stefan ożenił się z Agatą Sadlak i miał kilku synów między innymi Kazimierz Nestorowicz i Witold Nestorowicz(jestem jego wnukiem).
W internecie znalazłem akty ślubów tylko do Antoniny i Antoniego.

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Ostatnio zmieniony ndz 10 lis 2013, 23:36 przez wojnest, łącznie zmieniany 1 raz.
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Mikołaj i Teresa Nestorowicz

Post autor: Ludwik_Olczyk »

A gdzie oni żyli?
wojnest

Okolice Krasnegostawu i Chełma(Nowosiółki) ale wcześniej prawdopodobnie bardziej na wschodzie.
Z tego co wiem Antoni Nestorowicz był młynarzem(tak jest napisanie w akcie ślubu) ale jego żona była córką jakiegoś "ekonomisty" (nie chcę używać archaicznej polszczyzny) w zakładach tabaczanych, wiem również że dawniej legitymowaliśmy się herbem Pobóg(mamy nawet sygnet z herbem), dlatego wydaje mi się że z jakiegoś powodu straciliśmy majątek, chciałbym wiedzieć w którym momencie i czy to była kwestia podpadnięcia zaborcom czy np. "przepicia".
Wskazuje na to również fakt że Antoni ożenił się z córką bogatego człowieka, a jego matka(żona Mikołaja) też była szlachcianką(Ostrowscy), przecież w tamtych czasach ze zwykłym młynarzem nie ożeniłaby się szlachcianka, pierwsza żona Antoniego była również szlachcianką(Rulikowscy).
Siostra zakonna z mojej rodziny, która miała dostęp do dokumentów kościelnych dokopała się aż do Bitwy pod Grunwaldem z tym że umarła ok. 30 lat temu i nie zostawiła nam żadnych dokumentów tylko poinformowała o tym mojego ojca.
wojnest

Odświeżam.
bialy20

Sympatyk
Adept

Post autor: bialy20 »

Antoni, syn Mikołaja Nestorowicz wystepuje na posiadanej przeze mnie kopi aktu notarialnego, pośród kolonistów z Nowosiółek... Rok aktu 1883. W AP w Chełmie znajduje się KLS z Nowosiółek, łatwo będzie o dodatkowe informacje na temat jego rodziny.
pozdrawiam,
Jurek

Co oznacza skrót KLS i co powinienem teraz zrobić?

Tak jak napisałem na Antonim skończyły się informacje które znalazłem a w żadnej bazie (śluby, zgony) nie ma informacji o Mikołaju i Teresie.
Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: annastregiel »

KLS to Księga Ludności Stałej.
Znalazłam w par. Korczew, pow. zduńskowolski, woj łódzkie w 1871 r. akt zgonu Antoniego Nastarowicza, l. 80, syna Mikołaja Nestarowicza i Teresy (nazwisko panieńskie mało czytelne), ale to chyba tylko zbieżność imion i nazwisk... nr aktu 11/1871.Jest w bazie metryki.
Mam w swoim drzewie Nastarowiczów, którzy pojawiają się w sąsiedniej do Korczewa - par. Szadek i właśnie na Mikołaju i Teresie Nestarowiczach kończą się o nich informacje...W tej parafii jest sporo Nastarowiczów - wystarczy spojrzeć do geneteki...

Pozdrawiam.
Anna Stręgiel
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
wojnest

Mój przodek to Nestorowicz (Nesterowicz) a jego żoną była Antonina Bergier.
kminek

Sympatyk

Post autor: kminek »

Moja rodzina pochodzi z tych okolic. Mój prapradziadek Jan Sadlak miał brata Józefa, który z kolei miał córkę Agatę ur.04.01.1878. Agata wyszła za Szczepana Nestorowicza i mieli syna Antoniego ur. 10.04.1906 (i kilkoro innych dzieci). Nie mam jeszcze informacji o jego potomkach. W metrykach czasami zamiennie używano imion Szczepan i Stefan, spotkałam się z tym. Czas trochę późniejszy niż ty podajesz, ale zadziwiająca zbieżność danych. Może to ci sami ludzie?
Katarzyna W.
krystynay

Sympatyk

Post autor: krystynay »

W parafii Szadek nazwisko Nastarowicz zapisywano tez wcześniej jako Nestarowicz, Nesterowicz. Mikołaj i Teresa Nastarowicz wspomniani przez Panią Anne są również wśród moich przodków.
Pozdrawiam
Krystyna
gz1411

Sympatyk
Tytan

Post autor: gz1411 »

W moim drzewie Adamczyków z Szadku również występują Mikołaj i Teresa Nastarowicz ale jako linia boczna nie rozwijałem jej tak bardzo .
Drzewo ogólnodostępne w Ogrodach wspomnień.
Grzegorz
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Re: Mikołaj i Teresa Nestorowicz

Post autor: Marynicz_Marcin »

krystynay pisze:W parafii Szadek nazwisko Nastarowicz zapisywano tez wcześniej jako Nestarowicz, Nesterowicz. Mikołaj i Teresa Nastarowicz wspomniani przez Panią Anne są również wśród moich przodków.
Pozdrawiam
Krystyna
gz1411 pisze:W moim drzewie Adamczyków z Szadku również występują Mikołaj i Teresa Nastarowicz ale jako linia boczna nie rozwijałem jej tak bardzo .
Drzewo ogólnodostępne w Ogrodach wspomnień.
A to ciekawe, bo Mikołaj i Teresa to rodzice mojego 4xpradziadka Ignacego Nastarowicza (1811-1876) :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
krystynay

Sympatyk

Post autor: krystynay »

Marcinie , to również rodzice mojego praprapradziadka Jan Nastarowicza , brata Ignacego :). Krystyna
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

To bardzo ciekawe! Pochodzisz od syna, czy którejś z córek Jana? :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
kminek

Sympatyk

Post autor: kminek »

Z ciekawości sprawdziłam i tak, mówimy o tych samych ludziach. Antoni Nestorowicz i Antonina Berger byli teściami Agaty Sadlak, kuzynki mojego dziadka, czyli mojej dalekiej krewnej. Wychodzi na to, że do pewnego stopnia jesteśmy ze sobą spokrewnieni:)
Katarzyna W.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”