Podbrzezie, Poszukuję metryk
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
tomasz_kaskow

Podbrzezie, Poszukuję metryk
Witam
Poszukuję dokumentów z Podbrzezia, aby "ruszyć" dalej moje drzewo Genealogiczne. Poszukiwana osoba to Bolesław Małachowski.
Poszukuję dokumentów z Podbrzezia, aby "ruszyć" dalej moje drzewo Genealogiczne. Poszukiwana osoba to Bolesław Małachowski.
Poszukuję informacji o rodzinach Kaśków, Małachowskich, Podrez, Weres, Standryt
- Michał_Zieliński

Rozumiem, że chodzi o Podbrzezie na Litwie, w rejonie wileńskim, na północ od Wilna? Niestety nie są jeszcze zdigitalizowane i dostępne w internecie (ani nie są w planach digitalizacji Archiwum Historycznego Litwy na ten rok). Są natomiast dostępne (od 1797 r.) na mikrofilmach Mormonów: do zamówienia i przeglądania we Wrocławiu lub w Warszawie.
Pozdrawiam,
Michał
Pozdrawiam,
Michał
Jeśli to ta parafia na Litwie to:
https://familysearch.org/search/film/00 ... cat=994993
pierwsze zdjęcia dotyczą roku 1888.
Ale jeśli to parafia galicyjska to na family search nie ma zdjęć.
https://familysearch.org/search/film/00 ... cat=994993
pierwsze zdjęcia dotyczą roku 1888.
Ale jeśli to parafia galicyjska to na family search nie ma zdjęć.
Pozdrawiam Robert.
-
Bożena_Prymus

Romano
Czy chodziło Ci o to Podbrzezie
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
pozdrawiam Bożena
Niestety z lat , które Ciebie interesują widzę tylko 1905/1906
Czy chodziło Ci o to Podbrzezie
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
pozdrawiam Bożena
Niestety z lat , które Ciebie interesują widzę tylko 1905/1906
-
Albin_Kożuchowski

Romeczko
W Podbrzeziu w 1866 roku przystąpiono do likwidacji parafii, a pop Jan Strzelecki wpisał na prawosławną listę ponad 1.300 swoich parafian bez ich zgody i wiedzy – przy układaniu listy pominął ziemian i innych bardziej uświadomionych katolików którzy mogli pokrzyżować jego plany. W marcu 1866 zamknięto kościół parafialny, wiernych katolików spoza tej listy przydzielono do okolicznych parafii, a 3 kwietnia tego roku odbyło się poświęcenie utworzonej z kościoła cerkwi. Przedtem wytypowanych do wiary prawosławnej, spędzono pod brutalnym przymusem za pomocą policji przed cerkiew i tam odbyło się ich przymusowe masowe „nawracanie”….
Ogromna większość ludzi przez lata stawiała opór i starała się swoje dzieci do chrztu podawać nie w cerkwi, lecz po kryjomu w kościołach sąsiednich parafii katolickich. Chrzczone dzieci do ksiąg z reguły zapisywano na cudze nazwisko.
Pop Jan Strzelecki to suspendowany (za niemoralne prowadzenie się) w Kongresówce ksiądz który na życzenie gubernatora wileńskiego został przeniesiony do diecezji wileńskiej a później został proboszczem parafii Podbrzeskiej. W 1866 roku w uzgodnieniu z władzami carskimi w wielkiej tajemnicy przed wiernymi został wyświęcony na popa.
Tak więc czeka Cię trudne zadanie. Musisz też sprawdzić księgi prawosławne jak i okolicznych katolickich parafii. Ale ustalić pod jakim nazwiskiem chrzczono dzieci to dopiero wyzwanie…
Mirosław
W Podbrzeziu w 1866 roku przystąpiono do likwidacji parafii, a pop Jan Strzelecki wpisał na prawosławną listę ponad 1.300 swoich parafian bez ich zgody i wiedzy – przy układaniu listy pominął ziemian i innych bardziej uświadomionych katolików którzy mogli pokrzyżować jego plany. W marcu 1866 zamknięto kościół parafialny, wiernych katolików spoza tej listy przydzielono do okolicznych parafii, a 3 kwietnia tego roku odbyło się poświęcenie utworzonej z kościoła cerkwi. Przedtem wytypowanych do wiary prawosławnej, spędzono pod brutalnym przymusem za pomocą policji przed cerkiew i tam odbyło się ich przymusowe masowe „nawracanie”….
Ogromna większość ludzi przez lata stawiała opór i starała się swoje dzieci do chrztu podawać nie w cerkwi, lecz po kryjomu w kościołach sąsiednich parafii katolickich. Chrzczone dzieci do ksiąg z reguły zapisywano na cudze nazwisko.
Pop Jan Strzelecki to suspendowany (za niemoralne prowadzenie się) w Kongresówce ksiądz który na życzenie gubernatora wileńskiego został przeniesiony do diecezji wileńskiej a później został proboszczem parafii Podbrzeskiej. W 1866 roku w uzgodnieniu z władzami carskimi w wielkiej tajemnicy przed wiernymi został wyświęcony na popa.
Tak więc czeka Cię trudne zadanie. Musisz też sprawdzić księgi prawosławne jak i okolicznych katolickich parafii. Ale ustalić pod jakim nazwiskiem chrzczono dzieci to dopiero wyzwanie…
Mirosław
Witam Mirku,
no to mnie czeka robota !
Serdecznie dziekuje za wiadomosci i teraz wiem ,ze musze dalej szukac .
Ale moze to jest tez wytlumaczenie dlaczego ,natknelam sie na zmiane nazwisk w mojej rodzinie !
Bywalo to tez w innych parafiach?
Jak moge napisze chetnie na pw o kogo i gdzie mi chodzi.
Pozdrawiam Romana.
Ale moze to jest tez wytlumaczenie dlaczego ,natknelam sie na zmiane nazwisk w mojej rodzinie !
Pozdrawiam Romana.
Roma,Romeczka pisze:Witam Mirku,
Pozdrawiam Romana.
możesz śmiało pisać na pw. Już mi kiedyś podałaś nazwiska ale bez parafii.
Pozdrawiam
Mirosław