brak księgi - co dalej zobić ?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Byczuk_Anna

brak księgi - co dalej zobić ?
Witam
Mam problem - brakuje księgi urodzenia w Archiwum Diecezjalnym i Państwowym
Czy jest sznsa odszukania tych danych w jakikolwiek inny sposób
Pozdrawiam
Anna
Pozdrawiam
Anna
- Kaczmarek_Aneta

-
Byczuk_Anna

- Kaczmarek_Aneta

-
Albin_Kożuchowski

Witam.
Skąd pewność, że urodziła się ona w 1864r? Jak nie ma aktu urodzenia, to z tą datą może być różnie. Jak zachowały się księgi chrztów z lat poprzedzających i późniejszych niż 1864, to warto byłoby dokładnie im się przyjrzeć. Po kilka lat do przodu i wstecz. Bo np. w metrykach ślubów podawano wiek młodych, który często mocno różnił się od właściwego.
Skąd pewność, że urodziła się ona w 1864r? Jak nie ma aktu urodzenia, to z tą datą może być różnie. Jak zachowały się księgi chrztów z lat poprzedzających i późniejszych niż 1864, to warto byłoby dokładnie im się przyjrzeć. Po kilka lat do przodu i wstecz. Bo np. w metrykach ślubów podawano wiek młodych, który często mocno różnił się od właściwego.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Przeglądałam kiedyś tę parafię i też brakowało jednej księgi, ale lat troche późniejszaych tj. 1890- któryś, ale to było w państwowym archiwum. Dziwne, że diecezjalne też nie ma księgi z tego samego rocznika. Jeżeli była to dość majętna rodzina to możesz znaleźć jej ślad w księgach notarialnych Aleksandrowa mlub Włocławka, które raczej są kompletne. Ja w jednej z moich lini poznajdywałam duzo aktów kupna ziemi mi po przetłumaczeniu ich dużo informacji zawierały o samych kupujących.
Re: brak księgi - co dalej zobić ?
zapytaj o spisy parafialne - są to dane z informacjami o rodzinie zamieszkującej dany dom. spis był robiony podczas kolędyByczuk_Anna pisze:Witam
Pozdrawiam
Anna