Rosyjskie zasoby - Cerkwie, problem z językiem

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Malwina_B

Sympatyk

Rosyjskie zasoby - Cerkwie, problem z językiem

Post autor: Malwina_B »

Dzień dobry
Znalazłam stronę, która podobno poświęcona jest opisowi wszystkich cerkwi wojskowych istniejących w granicach Cesarstwa Rosyjskiego.

http://www.temples.ru/

Moja znajomość rosyjskiego nie pozwala na sprawne poruszanie się na tej stronie. Chciałabym prosić, czy ktoś mógłby sprawdzić czy znajdują się tam dane nt. Cerkwi pod wezwaniem św. Mikołaja Cudotwórcy w Częstochowie, i ewentualnie zalinkować ten fragment?
Poszukuje informacji, czy księgi metrykalne tej parafii z lat 70. i 80. XIX wieku sie zachowały gdzies w archiwach rosyjskich.
Malv
Sandra_Lauer

Nieaktywny

rosyjskie zasoby -problem z językiem

Post autor: Sandra_Lauer »

Trochę inaczej.
Strona zawiera informację o wszystkich (a nie tylko wojskowych) cerkwiach (oraz soborach) na terytorium dzisiejszej Federacji Rosyjskiej, istniejących w roku 1917 oraz wybudowanych później, zarówno istniejących, jak już zburzonych, czy dopiero powstających.
Tu podane dane z podziałem na obłastie (gubernie) z linkami do map:
http://www.temples.ru/tree.php

Jeśli chodzi o wojskowe cerkwie w Częstochowie znalazłam jedynie w pozycji: "Kopuły nad Wisłą" Kirył Sokoł i Aleksander Sosna następującą wzmiankę:
"Cerkiew wojskowa św. Mikołaja 7. Strzeleckiego Pułku na parterze budynku koszarowego.
Cerkiew wojskowa św. Mikołaja 14. Mitawskiego Pułku Huzarów w koszarach zlokalizowany"
Chodzi o dwie różne cerkwie, czy o tę samą, użytkowaną przez pułki stacjonujące, w różnym czasie, w tych samych koszarach?
Sandra
Malwina_B

Sympatyk

Post autor: Malwina_B »

Czy chodzi o dwie czy jedna i tę samą Cerkiew?
W książce Lecha Madeja "Rosyjski garnizon wojskowy" czytam:
"W okresie 1869-1897 miejscem gdzie koncentrowało się życie duchowe 37. jekaterinburskiego pułku piechoty, a potem 42. mitawskiego pułku dragonów był dom nr 37 przy ulicy Marii Panny. [...] Pietrzykowscy podjęli sie wzniesienia do 1897 roku gmachu cerkwi pułkowej pod wezwaniem św. Mikołaja dla dragonów. Niezależnie od nowej budowli huzarzy dysponowali bez przerwy cerkwią przenośną pod wezwaniem św. Mikołaja Cudotwórcy, ulokowaną [...] na drugim piętrze koszar" etc.

Obecny proboszcz - innej już - Cerkwi w Czestochowie informuje, że: "W Częstochowie obok parafii tzw cywilnej funkcjonowała jeszcze parafia - oddzielna- wojskowa św. Mikołaja, ale niestety z okresu 1871 -1887 księgi metrykalne nie zachowały się." Natomiast Pan w AP Czestochowa zasugerował mi w rozmowie, że księgi z tej wojskowej cerkwi wyjechały do Petersburga wraz z wycofaniem sie wojsk rosyjskich z Polski (po I wojnie światowej).

Chodzi właśnie o to, czy jest możliwość dowiedzenia się, czy w Rosji metrykalia tej parafii się znajdują...
Natalie

Sympatyk

Post autor: Natalie »

Są niektóre księgi metryczne cerkwi wojskowego resortu, które znajdują się w РГВИА (Rosyjskomu Państwowomu wojenno-historycznomu archiwum). Lecz tam dla poszukiwania podane nazwy pułków, przeważnie to pułkowe cerkwie.
http://baza.vgdru.com/11/57041/

Natalie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”