* podział (moderacja, m.j.n)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Piórkowski_Witold

Sympatyk

Piórkowski

Post autor: Piórkowski_Witold »

proszę o pochodzenie nazwiska Piórkowski
Witold Piórkowski
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Piórkowski

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Witoldzie :D

Piórkowski 1668 - w grupie nazwisk pochodzących od piorę, pióro 'pierze ptasie, skrzydło'; też od piórko .

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
greg_2003

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska

Post autor: greg_2003 »

Witam! Interesuje mnie pochodzenie nazwiska Wizła czasem pisane Wisła oraz Wiczewski.
Serdecznie dziekuję za jakąkolwiek odpowiedź. Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :D

Wiczewski (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imion na Wi-, typu Wit, Wincenty, Wiktor.

Wisła 1471, Wizła (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących nazwy rzeki Wisła.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Wodzińska_Agnieszka

Post autor: Wodzińska_Agnieszka »

Witam!
Interesuje mnie pochodzenie nazwiska Wodziński. Z góry dziękuję za pomoc. :k:
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Agnieszko :D

Wodziński 1683 - od nazwy miejscowej Wodna (kilka miejscowości).

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Lisztwan (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od węgierskiego imienia Istwan.

Abramczyk_Suleiman

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Abramczyk

Post autor: Abramczyk_Suleiman »

Jako nowy użytkownik witam wszystkich forumowiczów; znawców genealogii, jak i tych, którzy zarejestrowali się tutaj po to, by zagłębić się w historię swoich przodków. Moją osobą kieruje chęć poznania mojego pochodzenia. Chodzi mi o nazwisko mojej matki: Abramczyk. Otóż w mojej rodzinie od dawna krążą 'legendy' na temat tego nazwiska, jak i moich 'pra-pra-pradziadów'. Dotyczy to semickiego pochodzenia - i nie, nie chodzi tu jedynie o żydowskie korzenie, lecz o domieszkę arabskiej krwi.
Moi pra...pradziadowie posiadali żydowskie imiona, podczas gdy nazwisko 'Abramczyk' wytworzyło się w bardzo specyficznych okolicznościach. Podobno podczas najazdów ludów tureckich około XVII wieku doszło do sprowadzenia się do Polski Żydów z regionów Bliskiego Wschodu takich jak Syria, Liban, nawet Egipt (Afryka Północna) czy właśnie Turcja. Byli to Sefardyjczycy i Mizrachijczycy, którzy asymilując się z aszkenazyjską kulturą musieli nadawać dzieciom żydowskie imiona zamiast arabskich. Także zamiast 'Ibrahim' dziecko zostawało ochrzczone jako 'Abram'. Później z biegiem czasu, gdy np. forma 'Isak ibn Abram' przestała obowiązywać, do imienia rodzica dodawano końcówkę 'czyk' - w przypadku sefardyjsko-arabskich przybyszów wybieraną najczęściej, by utworzyć nazwisko. Posiadaczy tych nazwisk chrystianizowano, czasami pod przymusem opuszczenia kraju. W większości przypadków zagubieni w swojej własnej tożsamości, Żydzi Mizrachim ulegali chrystianizacji. Oto cała historia.
Nie dawało mi to spokoju, więc przegrzebując internet wzdłuż i wszerz znajdowałem różne informacje, typu listy rzemieślników żydowskich, czy też listy ludności zabitej w obozach koncentracyjnych. Wszystko zazębiało się w całość, aż doszedłem do takiej oto informacji:

Abramczyk - polskie nazwisko pochodzenia arabsko-żydowskiego.
* Nazwisko polskie wywodzące się od Żydów orientalnych zwanych Mizrachim. Od akadyjskiego imienia 'Abram' – oryginalnego imienia Abrahama – praojca rasy semickiej, czyli Żydów i Arabów. Z hebrajskiego „אַבְרָם”, z dodaną końcówką 'czyk' znaczy: „syn Abrama”, lub „mały Abram”.
Jest to nazwisko patronimiczne, utworzone przez neofitów wywodzących się z kultury arabskiej, nawróconych na wiarę chrześcijańską. Nazwisko to funkcjonowało zarówno w języku hebrajskim, jak i w jidysz, ponieważ Żydzi z krajów arabskich osiedlający się na terenie Polski szybko asymilowali się z kulturą aszkenazyjską, oraz z biegiem czasu również i polską (katolicką).
Tłumaczenia:
* arabski: أبرامـشـك
* hebrajski: אברמצ'יק
* jidysz: אַבראַמטשיק

Wydaje mi się to bardzo prawdopodobne i fascynujące zarazem. Czy ktoś mógłby to potwierdzić, lub też temu zaprzeczyć? Wiem na pewno, że to nazwisko dokładnie tak było zapisywane po hebrajsku / jidysz.
To, że jest pochodzenia żydowskiego nie ulega chyba wątpliwości, ciekawi mnie natomiast 'arabskość' tego nazwiska.

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
Ostatnio zmieniony pt 11 gru 2009, 11:55 przez Abramczyk_Suleiman, łącznie zmieniany 4 razy.
lolek

Pochodzenie nazwiska Mrózek

Post autor: lolek »

Dzień dobry, poszukuję informacji na temat pochodzenia nazwiska Mrózek. Wiem, że jest dość popularne w okolicach Mszany Dolnej, Żywca i Cieszyna. Takie nazwiska jak Mróz, Mrozek, Mrożek są dość szczodrze opisane; natomiast o Mrózkach nie udało mi się znaleźć żadnych wzmianek.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Odpowiedzi udzieliłam Ci na sasiednim forum, ale może komuś jesscze się przyda :wink:

Abramczyk 1631- w grupie nazwisk pochodzących od imienia Abraham, dawniej też Abram. Imię biblijne, może z akadyjskiego Aba-am-ra-am ‘kochaj ojca’. W Starym Testamencie Abraham i Abram. W Polsce w średniowieczu imię częste, notowane od XIII wieku w formach Abram, Abraam, Abraham, Habraam, Habraham, Habram, Habream, Jabram.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Bardzo proszę:

Mrózek 1762 – w grupie nazwisk pochodzących od mróz, mrozić, podobnie jak Mróz 1533, Mrozek 1547, Mrożek 1537.

Abramczyk_Suleiman

Sympatyk

Post autor: Abramczyk_Suleiman »

Ewa_Szczodruch pisze:Witaj :D

Odpowiedzi udzieliłam Ci na sasiednim forum, ale może komuś jesscze się przyda :wink:

Abramczyk 1631- w grupie nazwisk pochodzących od imienia Abraham, dawniej też Abram. Imię biblijne, może z akadyjskiego Aba-am-ra-am ‘kochaj ojca’. W Starym Testamencie Abraham i Abram. W Polsce w średniowieczu imię częste, notowane od XIII wieku w formach Abram, Abraam, Abraham, Habraam, Habraham, Habram, Habream, Jabram.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Dzięki :) tak, jak pisałem, najgłębsze korzenie sięgają terenów Bliskiego Wschodu (Turcja, Syria, Izrael, Arabia Saudyjska) , aż po Afrykę Północną (Egipt, Libia), lecz pochodzenie nazwiska sięgające kilku wieków wstecz najbardziej mnie interesuje.
Oczywiście, Twoja informacja mówi wiele - język akadyjski, jako język starożytnej Mezopotamii potwierdza poniekąd moje przypuszczenia.
Jeszcze raz dziękuję :)
lolek

Post autor: lolek »

Dziękuję bardzo za to wyjaśnienie. Mam jeszcze jedno pytanie: nazwanie kogoś "Mrózek" nie jest "oznaczeniem" tego samego rzędu co nazwanie kogoś "Długopolski" ( bo np. z jakiegoś Długopola), "Bedmarz" (bo bednarstwem na chleb zarabiał), czy "Nowak" (gdyż nowym był w okolicy); sedno sprawy - dlaczego i po co kogoś "ochszczono" "Mrózek"?
Ukrainiangirl

Post autor: Ukrainiangirl »

Witam:) Czy zna ktoś pochodzenie nazwiska Magazynowski?
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :?: :D

Etymologii nazwiska Magazynowski nie znalazłam.

Może po prostu od magazyn 'skład' ?
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”