Pochodzenie nazwisk (cz.1)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj :?:

Choć się nie przedstawiłeś, odpowiem Ci :D

Dyrcz ( bez daty źródłowej ) - od derkać, dyrkać "wydawać głos charakterystyczny dla derkacza".

Franczak 1696, Francek( bez daty ), Francak ( bez daty ) - to nazwiska o tej samej etymologii. Pochodzą od imienia Franciszek znanego w Polsce od XIII wieku. Wywodzi sie ono od nazwania Jana Bernardone, Francesco, znanego później jako św. Franciszek z Asyżu; od fracuscius "pochodzący z plemienia Franków".

Gierat 1769 - od imienia pochodzenia germańskiego Gerwald, to od ger ( e z dwiema kropeczkami )"oszczep" + walt "panować". Imię znane w Polsce od XIII wieku.

ciąg dalszy nastąpi...
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla :?:

Makoś ( bez daty ) - od mak, możliwe też od imion Maksym, Makary.

Mędrala ( bez daty ) - od mądry, też od mędrek.

Mazur 1425 - od Mazur "człowiek pochodzący z północnego Mazowsza".

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla :?:

Papiez ( bez daty ) - od papież "głowa Kościoła katolickiego".

Tatara 1451 - od nazwy etnicznej Tatar.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny". Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Franczak

Sympatyk

Post autor: Franczak »

Bardzo dziekuje. Przepraszam ze sie nie przedstawilem ale to z pospiechu bo musialem szybko wyjsc z domu. Ale juz to nadrabiam. nazywam sie Paweł Franczak i mam 18 lat. Od jakis 2 lat interesuje sie genealogia i jak mam tylko wolny czas to poszukuje informacji na temat swoich przodków.
A mam jeszcze takie pytanie.
Jak moge dotrzec z jakiego regionu dokladnie wywodza sie Franczakowie?? Bo mi sie wydaje ze z powiatu limanowskiego ale nie wiem jak mam to udowodnic i dotrzec do tego dokladniej ??
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Zobacz tutaj .

http://www.herby.com.pl/herby/indexslo.html

wpisz swoje nazwisko.
janek fturas
Chalabala_Rafał

Sympatyk

etymologia nazwisk

Post autor: Chalabala_Rafał »

Witam, chciałbym się dowiedzieć o pochodzenie nazwisk rodzin moich i żony: Bugdol, Chalabala, Czerwiński, Luranc, Chluba, Künzel, Kosmacz, Rychlik, Tobiczyk, Dudek (od ptaka?), Urbańczyk, Piątek (dzień tygodnia?), Stupała, Klęczar, Szwic (być może inna pisownia, ale takie brzmienie), Cięcinka, Kukuczka, Ciurla, Cypryański, Pussak i Poplewska.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Rafale!

Zamówienie co najmniej "nie - skromne"... :wink: ale większość nazwisk znalazłam:

Bugdol ( bez daty ) - od imienia złożonego Bogdał, notowanego w Polsce od XII wieku.

Cięcinka ( bez daty ) - od ciąć, cięty "uderzany".

Ciurla ( bez daty ) od gwarowego ciurlać, ciurkać "szemrać; śpiewać ( o ptakach)".

Cypryański ( bez daty ) - od imienia Cyprian, staropolskiego Cypryjan, notowanego w Polsce od XIII wieku, od łacińskiego Cyprianus, greckiego Kuprianos "pochodzący z Cypru".

ciąg dalszy nastąpi...
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Rafała...:

Dudek 1384 - od dudek "gatunek ptaka".

Klęczar ( bez daty ) - od klękać, klęczeć; od klęczary "rodzaj sań krótkich".

Kukuczka - tej formy brak ( lub nie znalazłam ); są bardzo zbliżone, np. Kukuszka - od kukać "wydawać głos ku-ku".

Kunzel - nie znalazłam :cry:

Czerwiński 1586 - od nazw miejscowych typu Czerwin, Czerwińsk, Czerwieniec.

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

nadal dla Rafała...:

Kosmacz ( bez daty ) - od kosmaty "kudłaty".

Luranc ( bez daty ) - od niemieckiej nazwy osobowej Lorenz, ta od imienia Laurentius ( polonizowanego jako między innymi Wawrzyniec ).

Piątek 1385 - od piątek "piąty dzień tygodnia".

Poplewski 1765 - od nazwy miejscowej Popławy ( liczne ).

Pussak ( bez daty ) - od niemieckiej nazwy osobowej Puse, ta od imion złożonych na Burg-; ( nie wiem, jak to wyprowadzono, więc Ci nie wyjaśnię :cry: )

Chluba 1743 - od chluba.

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

... i jeszcze dla Rafała...

Rychlik 1436 - od rychły, dawniej "wczesny", też "mająy nadejść".

Stupała ( bez daty ) - od stupać, z gwarowego stupa "stępa" ( urządzenie do tłuczenia, ubijania; pułapka na niedźwiedzia ).

Szwic ( bez daty ) - od świeca, ze staropolskiego też świca.

Tobiczyk ( bez daty ) - od imienia Tobiasz, to od hebrajskiego tobi - jjah "Bóg jest dobry", w polsce notowanego od XIII wieku

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

końcówka dla Rafała:

Urbańczyk 1596 - od imienia Urban, notowanego w Polsce od XIII wieku, pochodzenia łacińskiego, od urbanus "miejski, mieszkaniec miasta".

I to Rafale z grubsza wszystko. Nie udało mi się znaleźć też Twego nazwiska. Ale może kiedyś... :)

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny". Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001

Chalabala_Rafał

Sympatyk

Post autor: Chalabala_Rafał »

Ogromnie dziękuję Ewo :)

Kilka, bardziej bocznych nazwisk nie podałem ;) A co do mojego nazwiska, to jest to najprawdopodobniej czeskie nazwisko. W czeskim, słowo HALABALA znaczy bałagan. Ale czy ma to jakiś związek, to nie mam zielonego pojęcia.

pozdrawiam :)
Franczak

Sympatyk

Post autor: Franczak »

Mam jeszce taka prożbe czy moglby ktos sprawdzic w Słowniku nazwisk wspołczesnie w Polsce uzywanych tym najnowszym z danymi z 2002 roku ilu jest Franczaków w Polsce i podac powiaty gdzie jest najwiecej. Musze sobie kupic ten slownik bo podobno jest bardzo dobry.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj!

Franczaków jest 4989. Gniazd geograficznych wyraźnych brak. Nie podejmuję się rozszyfrowywania takiej ilości osób.

A płytkę sobie kup koniecznie. Nosi ona tytuł "Słownik nazwisk używanych w Polsce na początku XXI wieku" w opracowaniu Kazimierza Rymuta. Jedynym jej dystrybutorem jest Zakład Onomastyki Polskiej Instytutu Języka Polskiego PAN. Zamówienia można kierować pod adres: Zakład Onomastyki Polskiej, Instytut Języka Polskiego PAN, al. Mickiewicza 31, 31- 120 Kraków.

Smolenska_Barbara

Etymologia nazwisk

Post autor: Smolenska_Barbara »

Poszukuję informacji o swoich przodkach. Moje panieńskie nazwisko to OSIPA. Wiem, że ród wywodzi się z kresów wschodnich, a dokładnie z Sieniawy koło Zbaraża (obecnie Ukraina). W swoich poszukiwaniach doszłam do danych moich przodków (z ok.1820 rok). Interesuje mnie etymologia tego nazwiska.
Poza tym etymologia nazwiska DĄBEK (od 1777 roku zamieszkali w Zbarażu), SMOLEŃSKI (ród wywodzi się z okolic Wilejki - obecnie Białoruś), Borysiak (okolice Łukowa).
Posiadam dane z ksiąg parafialnych parafii rzymsko- katolickiej ze Zbaraża dot. nazwisk OSIPA i DĄBEK od 1856 roku do 1934 roku. Pozdrawiam. Barbara Smoleńska.
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”