Korycińscy, okolice Siedlec

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
AdamKoryciński

Post autor: AdamKoryciński »

Witam, poszukuję Korycińskich którzy na przełomie XIX i XX wieku żyli w miejscowościach Raczyny i Stare Rzewuski (parafia Przesmyki).

Z informacji jakie posiadam to:
  • * mój pradziadek Seweryn Piotr Koryciński urodził się w Raczynach w 1907 roku
    * około 1913 razem z rodzicami (Józef Koryciński oraz Tekla z domu Ostojska) i częścią rodzeństwa (Wincenty Kazimierz ur. 1902, Marianna ur. 1906) przenieśli się do Radomyśli (koło Łukowa)
    * wśród danych jakie udało mi się zdobyć, ustaliłem że mój pradziadek posiadał od siebie starsze rodzeństwo Bolesław (ur. 1891), Barbara Czesława (ur. 1893), Stefania (ur. 1896), Antoni (ur. 1899)
    * wiem że mój pradziadek jeździł na odpusty do rodziny w 'tamte' strony (parafie Przesmyki i Mordy)
To czego nie udało mi się ustalić:
  • * losów części rodziny pozostałej w okolicach Raczyn
    * dziadków mojego pradziadka Seweryna (Korycińskich oraz Ostojskich)
Mam nadzieję, że ktoś będzie coś wiedział, no i że się tą wiedzą podzieli ;)

Serdecznie pozdrawiam
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Dobry wieczór Adamie,
rodzinę Korycińskich z Przesmyk opisała s. Dorota Korycińska w swojej pracy doktorskiej.
Przy okazji popełniła błąd, bo "podpięła" podlaskich Korycińskich pod starą rodzinę Korycińskich herbu Topór, od których i ja się wywodzę.
Rodzina ta nie miała nigdy związków z Podlasiem i błędnym jest twierdzenie, iż pewna gałąź Korycińskich herbu Topór osiadła na Podlasiu i objęła w posiadanie dobra przesmyckie (chyba) i założyła wioskę Koryciany (to trzeba sprawdzić)...

Dodaję link do tej pracy i życzę znalezienia czegoś ciekawego :D
http://www.dbc.wroc.pl/Content/3104/Korycinska.pdf

Pozdrawiam z cieplutkiego Wrocławia,
Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Awatar użytkownika
AdamKoryciński

Re: Korycińscy, okolice Siedlec

Dziękuję za odpowiedź.
Marcin_Piotr_Zając pisze: rodzinę Korycińskich z Przesmyk opisała s. Dorota Korycińska w swojej pracy doktorskiej.
* Zgadza się, siostra Dorota opisała Korycińskich z Przesmyk, niestety nie ma tam informacji o interesujących mnie osobach.
Marcin_Piotr_Zając pisze: Przy okazji popełniła błąd, bo "podpięła" podlaskich Korycińskich pod starą rodzinę Korycińskich herbu Topór, od których i ja się wywodzę.

Rodzina ta nie miała nigdy związków z Podlasiem i błędnym jest twierdzenie, iż pewna gałąź Korycińskich herbu Topór osiadła na Podlasiu i objęła w posiadanie dobra przesmyckie (chyba) i założyła wioskę Koryciany (to trzeba sprawdzić)...
* Czy popełniła błąd poprzez "podpięcie" do toporczyków, tego nie wiem. Czy jest argumentacja potwierdzająca tą tezę (prócz oczywiście drugiego tomu Herbarza ziemi łukowskiej pana Wolińskiego, gdzie przypisano Korycińskm herb Gozdawa), póki co słyszałem różne opinie nawet oskarżenia o podszywanie się linii podlaskiej pod toporczyków (a podobno zakładamy domniemanie niewinności ;) )

Serdecznie pozdrawiam z równie ciepłych Siedlec.
Adam.
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Już się odnoszę do moich słów :)
Otóż poza wymienionym przez Ciebie herbarzem kierowałem się czystą dedukcją oraz próbowałem dotrzeć do źródeł, na podstawie których Dorota Korycińska "podpięła" jedną rodzinę do drugiej.
Dziwne w jej wywodzie było to, że doskonale umiała poruszać się w przypisach po historii rodzinnej do czasu, kiedy (zgodnie z powszechną wiedzą) żyli jeszcze Korycińscy h. Topór. Nagle źródła się urywają i zaczyna się kroczenie po omacku aż do przełomu wieków XIX/XX, kiedy autorka może wypowiadać się w oparciu o informacje rodzinne -> stąd wnoszę, iż jest to podpięcie robione na siłę.
Historia jest naprawdę prozaiczna i dla mnie bolesna: rodzina Korycińskich traciła swoją pozycję polityczną i finansową, by już na początku XVIII wieku zaliczać się do średniej szlachty Wielkopolskiej(!). Bodajże w 1722 roku umiera ostatni z rodu - Wojciech Koryciński. Tak mówią herbarze i dokumenty, ale ja im nie wierzę (wiem jak to brzmi :D ). Musiała w centralnej/wschodniej Wielkopolsce pozostać gałąź rodziny, której przedstawiciele nie mając już swojego majątku ziemskiego wędrowali po regionie i byli odnotowywani w różnych miejscach i w różnym czasie -> Teki prof. Dworzaczka.
Była to gałąź zubożała, ale będąca dalej w swoistym obiegu towarzyskim, na co wskazuje tytulatura szlachecka w dokumentach zachowana po początek XIX wieku (np. akt ślubu mego wuja z 1825 r.).

Wracając na koniec do podlaskich Korycińskich - absolutnie nic nie wskazuje na to, by byli to CI Korycińscy - cała rodzina trzymała się Małopolski, Świętokrzyskiego, a potem Wielkopolski. Nie jestem pewien, ale chyba nawet nikt nie pełnił żadnych urzędów na Podlasiu za I RP. Nie ma informacji, kiedy ewentualnie członkowie rodziny mogli się na północny-wschód przenieść tym bardziej, że nie były to tereny dla nich naturalne, bowiem, jak już pisałem powyżej, mieszkali od pokoleń w innych dzielnicach -> co by ich zatem skłoniło to tak dziwnej pod względem geograficznym przeprowadzki?
Temat jest oczywiście otwarty, ale byłbym ogromnie zdziwiony, gdyby okazało się, że istnieje kolejna gałąź Korycińskich, której członkowie żyją po dziś dzień.

Pozdrawiam gorąco,
Marcin.

PS. Szalenie się cieszę, że mogę z kimś polemizować nt. Korycińskich - nareszcie. :D
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Łoza_Marek

Sympatyk

Post autor: Łoza_Marek »

Korycińscy wywodzący się z Korycian w parafii Paprotnia, byli najprawdopodobniej herbu Gozdowa, świadczy o tym informacja z wywodu szlachectwa Stanisława Korycińskiego z roku 1522. Raczyny to parafia sąsiednia ,Przesmyki.Odpowiedzi na Twoje pytania powinny znajdować się w aktach metrykalnych tej parafii.Trzeba więc odwiedzić AP w Siedlcach.
Pozdrawiam
Marek, też z Siedlec
termos

Sympatyk

Post autor: termos »

Dzień dobry,
w gimnazjum żeńskim w Łukowie w latach 20. uczyła się Krysia Korycińska ur. 4 marca 1913 roku w Mławie. Jej ojciec był policjantem, ale to nie sprawdzone. Tak mówiła moja mama, która była jej koleżanką. Data i miejsce urodzenia z dokumentów szkolnych
pozdrawiam
Teresa
wolenski_pipis

Sympatyk

Post autor: wolenski_pipis »

Obszerną informację o Korycińskich herbu Gozdawa z dóbr Koryciany w parafii Przesmyki, podaje "Herbarz szlachty ziemi łukowskiej"', tom I-II. Informacje z lat 1569 do początku XX wieku, a z akt parafialnych tejże parafii z lat 1672 do 1717.

Pozdrawiam - Marek Woliński
Awatar użytkownika
AdamKoryciński

Dziękuję z odpowiedzi:)
PS. Szalenie się cieszę, że mogę z kimś polemizować nt. Korycińskich - nareszcie. Very Happy
Bardzo mi miło oraz również się cieszę że ktoś również interesuję się Korycińskimi, nawet jeżeli pokrewieństwo pomiędzy liniami jest dość odległe (albo jest po prostu jego brak).

termos - Pani Tereso dziękuję bardzo za informacje mimo tego że dotyczą osoby z Mławy która pojawiła się Łukowie i na tym niestety kończy się związek z ziemią łukowską i Siedlcami

Łoza_Marek - dziękuję za sugestię :) jak tylko będę dysponował odpowiednią ilością wolnego czasu z pewnością tam się udam.

Panie Marku - gratuluję Panu owocu Pana pracy jakim jest herbarz. Przypisał Pan co prawda podlaskich Korycińskich w herbarzu szlachty łukowskiej do herbu Gozdawa, mam więc kilka pytań: na jakiej podstawie określił Pan herb? Czy był on jasno określony przy którejś z wymienionych tam osób, czy był podany w przysiędze na wierność królowi na mocy Unii Lubelskiej.
wolenski_pipis

Sympatyk

Post autor: wolenski_pipis »

Herb Korycińskich, to wynik badań nad szlachtą podlaską (źródła z XV - XVII wieku) Pana Tomasza Jaszczołta, który jest jednocześnie konsultantem naukowym mojego herbarza. Efekt tych badań został zawarty m.in. w Verbum Nobile Nr 16 z 2007 r.

Pozdrawiam - Marek Woliński
Kalicki

Sympatyk

Post autor: Kalicki »

Adamie,

czy Twój pradziadek miał może brata Tadeusza Korycińskiego - miał żonę Mariannę oraz synów: Franciszka i Jana oraz córkę Helenę? Może występują te osoby w jakiejś części Twojego drzewa?

Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
AdamKoryciński

Marcinie,

Takie osoby występują w moim drzewie genealogicznym, ale niestety nie w takim stopniu pokrewieństwa.

Bardziej szczegółowo opisałem Ci w wiadomości prywatnej.

pozdrawiam
Adam
molendinator

Post autor: molendinator »

Trochę późno trafiłem na ten temat, w mojej rodzinie byli Korycińscy: na poczatku XIX wieku w metrykach szlachta, potem m. in. kowal i młynarz. Felix i Eleonora z Tchórzewskich (zm. w 1820 r), w jednej z metryk podano też jej nazwisko Opolska, synowie: Wincenty ur. ok 1782 r. w parafii Gródek lub Grodek, żonaty w 1825 r. z Marianną Chlebowską, wicewójt wsi Bystrzyca w 1825 r., Antoni ur. ok.1788 r. w parafii Oleksów (zapewne Chechły na południowym Mazowszu) żonaty z Magdaleną Radzikowską w 1824 r., wicewójt wsi Tuchowicze w okolicach Łukowa, uczestnik Powstania Listopadowego ( w metryce urodzenia córki Ludwiki podano ,, wzięty do krakusów" tzn. Krakusów Lubelskich), trzeci syn mój przodek Józef, ur. ok. 1791r. w Chechłach w par. Oleksów. żonaty z Antoniną Malinowską córką dworskiego ekonoma ( od nazwiska potomków jej brata Wojciecha nazwę bierze wieś Malinowszczyzna koło Bełżyc ). Pisarz propinacji dominikalnej w Puchaczowie w 1826 r. Synowie: Adam kowal żonaty z Teklą Kośmińską córka właściciela części Starej Wsi pod Bychawą, drugi z synów Felix młynarz, żonaty z Marianną Skałecką córką młynarza ( Skałeccy to była szlachta), Korycińskich młynarzy było więcej są na mojej stronie http://rzeczpospolitamlynarska.pl/mlyna ... tycznie/k/ . Jeśli chodzi o herb to w tradycji Korycińskich z Podlasia był to Topór. Także Korycińscy wywodzacy się ze szlachectwa w Królestwie Polskim w 1855r. posiadają herb Topór. http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/plain-content?id=40801 . Korycińscy od zawsze spotykali się z zarzutami fałszowania genealogii, nawet ś.p. prof. Janusz Kurtyka w książce ,,Tęczyńscy" oskarża ich o takie niecne działania wzgledem Ottona z Pilczy.
Richard1

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Richard1 »

Witam

a tutaj akt zgonu owego Feliksa Korycińskiego s. Szymona i Joanny. Zmarł jako wdowiec w wieku 105 !!!! lat (ur. ok. 1731 r.)

Okrzeja 1836/37

http://szukajwarchiwach.pl/35/1886/0/2. ... eR_VPUFnEg

Ryszard Drąg
molendinator

Post autor: molendinator »

Ten akt zgonu stawia dalsze pytania: czy Szymon ojciec Feliksa jest tożsamy z Szymonem z Korycian ur. w 1707r., Czy ojcem Szymona był Józef ur. 1674r. (Feliks miał syna Józefa) Czy rodzicami tegoż: Grzegorz dicti Cibor de Koryciany i Zofia, którzy współdziedziczyli na dobrach Przesmyki w 1676r. ten zaś z kolei jak wskazuje przydomek był potomkiem Serafina syna Cibora, którego wymienia akt przysięgi szlachty powiatu drohickiego Koronie Polskiej podpisany w Drohiczynie 14 maja 1569r. No i dalej sprawa herbu Korycińskich z Podlasia. W Wywodzie szlachectwa z roku 1522, opublikowanym przez W. Semkowicza w III tomie Rocznika Towarzystwa Heraldycznego we Lwowie, występują bracia: Stanisław i Jerzy dicti Kosciessa Korycieńscy z Korycian synowie Mikołaja herbu Gozdawa i Małgorzaty Kobylańskiej herbu Ślepowron. Za tym dokumentem idzie Tomasz Jaszczołt a następnie Marek Woliński. Co więcej Marek Woliński przypisuje herb Gozdawa także Karolowi Wojciechowi Korycińskiemu deputatowi na Trybunał Koronny, który pisał się z Pilcy na Korycianach. Jeśli pisał się z Pilcy ( Pilczy, Pilicy) to niewątpliwie był herbu Topór a nie Gozdawa. Co więcej Korycińscy z Królestwa Polskiego ( jak podają: Elżbieta Sęczys i Sławomir Górzyński w artykule ,, Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim w latach 1836 - 1861) w swoich wywodach szlachectwa w XIX w. podawali herb Topór.
Prawda jest chyba taka, że w Korycianach byli Koryciński pieczętujący się zarówno herbem Topór jak i Gozdawa, Było to przecież bardzo częste. Przykładem są tutaj Żółkiewscy z Żółkwi w pow. krasnostawskim herbu Lubicz i Bończa. Bończą pieczętowali się potomkowie Anny Żółkiewskiej przyjmując herb po ojcu Janie z Łubek a nazwisko po matce.
Markos

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Markos »

Mam kilka informacji z przełomu XVII/XIXw. które może jakoś się przydadzą:
Wszystko dzieje się we wsi Głuchówek ( par. Mordy )
28 listopada 1797r. - narodziny Andrzeja Korycińskiego, syna Joachima i Marianny z Górskich. Chrzestnymi są Marcin Rzewuski z Przesmyk i Petronella Lipińska z Rudnika.
15?.01.1800r. - narodziny Bazylego Baltazara Korycińskiego, syna jw., Chrzestnymi są: Mateusz Głuchowski i Julianna Głuchowska
10.??.1803r. - narodziny Marianny Korycińskiej, córki jw. Chrzestni: Karol Głuchowski i Franciszka Rzewuska
28.02.1807r. - narodziny Kazimierza Korycińskiego, syna jw., Chrzestni: Wojciech Rzewuski i Katarzyna Głuchowska
19.08.1807r. - zgon Kazimierza Korycińskiego ( żył 6 miesięcy )
16.06.1808 - zgon Teresy Korycińskiej, córki jw. ( żyła 12 lat i 8 miesięcy )
22.04.1812 - narodziny Marianny Głuchowskiej, córki Stanisława i Magdaleny z Korycińskich.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”