Nazwisko: Pawlikowski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=1308&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Awatar użytkownika
MalgorzataKurek

Sympatyk
Adept

Post autor: MalgorzataKurek »

Witam!
Jestem praprawnuczką Marianny Józefy Czerneckiej z d. Ziemba (Zięba), ur. 12.03.1836 r. w Starym Sączu - Cyganowicach, córki Jana Ziemby i Józefy z d. Pawlikowskiej (ur. ok. 1811, zm. 24.11.1853 r. w Starym Sączu - Cyganowicach), wnuczki Bartłomieja Ziemby i Agaty Barycz - Florian oraz Jana Pawlikowskiego (ur. ok. 1750 r., zm. 03.05.1830 r. w Moszczenicy) i Katarzyny Zaręby. Powyższe dane uzyskałam z kopii XIX-wiecznych akt metrykalnych znajdujących się w Archiwum Diecezjalnym w Krakowie. Jeśli ma pan jakiekolwiek informacje na temat "moich" Pawlikowskich (a taką mam nadzieję, bo wspólne jest to nazwisko i niewielkie Cyganowice) bądź którejkolwiek z wymienionych przeze mnie osób, będę wdzięczna za ich udostępnienie.
Pozdrawiam
Małgorzata Kurek
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Prosze pisać do Medyki i Pana Kacpra Pawilkowskiego.On zna genealogie rodu doskonale o ile chodzi Pani o herbowa linie Pawlikowskich!
Stefan
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Prosze zajrze do książki Włodarskiego Ród Cholewitów Pawlikowskich, jest egzemplarz w Bibliotece Jagiellońskiej w Krakowie. Ja pochodze z linii mińskiej, która poszła na mińszczyzne gdzieś wkońcu XVIw wiec niewiele mogę pomóc.
Choć opracowanie Włodarskiego nie jest pozbawione błędów, to z pewnoscią da dobre wskazówki.
Paweł Jurewicz
Awatar użytkownika
MalgorzataKurek

Sympatyk
Adept

Post autor: MalgorzataKurek »

Dziękuję za wskazówki i na pewno skorzystam, choć mam spore wątpliwości dotyczące szlachectwa moich przodków. Ale sprawdzić trzeba wszystkie tropy...
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję obu panom
Awatar użytkownika
Pawlikowski_Ryszard

Sympatyk
Adept

Post autor: Pawlikowski_Ryszard »

O Pawlikowskich z Białego Dunajca można przeczytać w "Genealogia Rodów Sołtysich na Podhalu" autorstwa Maria i Józef Krzeptowscy Jasinek. Jest tam m.in. genealogia Rodu Pawlik-Pawlikowski od 1540 do 1880 roku.

Rysiek
Awatar użytkownika
Thomeck

Nieaktywny

Post autor: Thomeck »

Sęk w tym, że Pawlikowscy w Cyganowicach mieszkają tak gdzieś co najmniej od połowy XVIII wieku, a pewnie i dłużej (niestety - brak starszych dokumentów, albo jeszcze do nich nie dotarłem) i ciężko powiedzieć czy mają coś wspólnego prócz nazwiska z innymi rodzinami noszącymi to nazwisko.
barbara12144

Sympatyk

Post autor: barbara12144 »

Witam.
Ja mam słów kilka o:
Pawlikowski Leszek Adam, syn Kazimierza ur 1926 w Warszawie.
Jeśli ta osoba jest w kręgu zainteresowań , chętnie dorzucę słów parę.
Marszycki

Sympatyk

Najprostszy sposób to zarejestrowac się na Naszej Klasie a potem wpisac Pawlikowski i Nowy Sącz.Jest tu ich sporo!! Napisac do wszystkich i zapytac.Może ktos zna dzieje rodziny a nawet pochodzi z Cyganowic.Ja w ten sposób odnalazłem mase osób!
Polecam.
Stefan
Marszycki

Sympatyk

Aaaa- to Pan jest z Sącza! Przeoczylem.
Stefan
Awatar użytkownika
Thomeck

Nieaktywny

Post autor: Thomeck »

A na nk są nawet Pawlikowscy z Cyganowic rodem, pochodzący z tej samej linii rodziny co i moi przodkowie. Natomiast ostatnio dowiedziałem się nieco więcej o innej jeszcze linii, potomkach Franciszka (ur. ok. 1774). Pochodziło z niej dwóch burmistrzów Starego Sącza: Wojciech i jego syn Aleksander. Niestety - nie mam pewności co do pokrewieństwa między Franciszkiem a Janem oraz moim przodkiem Józefem.
Jest tez jeden trop wart zbadania - w dokumencie z 8.4.1800 rodzeństwo Józefa rezygnuje z pola na jego rzecz. Wśród nich jest Agnieszka z Pawlikowskich Niesiołowska "natenczas w Krakowie". Może ktoś się z nią zetknął?
Marszycki

Sympatyk

Proszę napisac do Stowarzyszenia Przyjacił Ziemi Medyckiej i poprosic o kontakt z Panem Pawlikwoskim.To spec od genealogii rodu.
medyka@medyka-stowarzyszenie.pl
Stefan
Marszycki

Sympatyk

Ta linia Pawlikowskich z Podhala /obejmuje prawdopodobnie także Pana przodkow/jest spokrewniona z linia z ziemi przemyskiej wiec prosze pisac do Medyki!!!
S.
Marszycki

Sympatyk

Prosze przeglądnąc http://eurogento.org/pawlikowski/pl.htm
a potem tą strone Medyki
http://www.medyka-stowarzyszenie.pl/ind ... &Itemid=46
i pisac tu i tu.
W tych czasach ludnośc przemieszczala sie po Polsce na potęgę a przodkow i krewnych nalezy szukac po całej Polsce.
Ja swoich znalazlem na Pomorzu i Kujawach a przeciez od zarania byli w galicji
S.
Marszycki

Sympatyk

I jeszcze jedna sprawa.
Cyganowice to pewnie byla parafia sw.Elzbiety w Starym Sączu.Archiwum Diecezjalne w Tarnowie ma akta tej Parafii od 1502 -1946 Akta luźna, ułożone chronologicznie !!!!!!!!!!!

Stefan
Prosze pamiętać ze w przypadku Tarnowa do przeglądania wymagana jest zgoda pisamna proboszcza wlasciwej parafii.Dziwne ale taki tam zwyczaj.Trzeba jechać do Tarnowa z pismem !!!!!!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”