Witam.
Mam pytanie odnośnie ksiąg cywilnych parafii Rzymsko-katolickich.
Na plebani w Tenczynku można znaleźć pełny wykaz ksiąg jednak jak to w Galicji są one prowadzone w formie raptularzy a co się z tym niesie informacje szczególnie z I połowy XIX wieku są bardzo skąpe i utrudniają poszukiwania genealogiczne.Czy w AD krakowskim można odnaleźć księgi Tenczynka prowadzone w formie cywilnej?tzn ze jest tam pełny bogaty w informacje tekst?
Pozdrawiam
Marek
Tenczynek
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
slawek_krakow

Re: AD w Krakowie-Tenczynek
Nie ma ich w AD.mantua1 pisze:Witam.
Czy w AD krakowskim można odnaleźć księgi Tenczynka prowadzone w formie cywilnej?
-
slawek_krakow

mantua1 pisze:Gdzie zatem szukać tych ksiąg?na plebani ich nie ma...
Cóż, oficjalnie nie ma, ponieważ była wojna, tzw II Światowa. Spłonęły. Nieoficjalnie, pomimo wojny szczęścia życzę. Być może gdzieś się zupełnie przypadkiem znajdą w całkiem dobrej kondycji. Tenczynek, Sanka i okolice, również moje zmartwienie. Czasem wystarczy do piwnicy, albo na strych, o ile plebania stara. Nic nie sugeruję. Domniemam.
Cóż więc trzeba się zadowolić tym co jest:-) Parafia Nowa Góra,Krzeszowice,Tenczynek,Rudawa,Regulice,Paczóltowice-wszystkie księgi są na plebania chce prawdziwej osobiście:-) Co do Sanki to nie wiem jak sprawa wygląda-czy ktoś miał jakieś doświadczenia ?
-
Korbiel_michał

Niedawno ksiegi bierzmowanych odnaleźliśmy w komórce zamknięte. Były przez to mocno zniszczone.slawek_krakow pisze:mantua1 pisze:Gdzie zatem szukać tych ksiąg?na plebani ich nie ma...
Cóż, oficjalnie nie ma, ponieważ była wojna, tzw II Światowa. Spłonęły. Nieoficjalnie, pomimo wojny szczęścia życzę. Być może gdzieś się zupełnie przypadkiem znajdą w całkiem dobrej kondycji. Tenczynek, Sanka i okolice, również moje zmartwienie. Czasem wystarczy do piwnicy, albo na strych, o ile plebania stara. Nic nie sugeruję. Domniemam.
A niby wszystko jest na plebanii.
Michał