Pochodzenie nazwisk (cz.1) [*dzielone]

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mirek5949

Sympatyk

Post autor: mirek5949 »

mirek5949 pisze:Pani Ewo czy istnieją jakieś informacje na temat miejsc,rejonów w których powstawały nazwiska.
Mój pradziadek żył w okresie zaboru Rosyjskiego,Podlaskie lata 1858-1910 nazwisko Majkrzak.
Wiele osób podpowiada mi iż to nazwisko o dość twardym brzmieniu nie powstało w Podlaskim.
Z tego co udało mi się ustalić to pradziadek przywędrował na te tereny z innej części Polski .
Moje poszukiwania utknęły na tym okresie i nie wiem gdzie mógłbym poszukiwać dziękuje i pozdrawiam Mirek.
Od dość długiego już czasu próbuję nawiązać jakiś kontakt z osobami z miast Nysa,Ząbkowice ,Nowy, Sącz ,Żyrardów,Kraków jak dotąd bez rezultatu pozdrawiam Mirek.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Mirku :D

Majkrzak (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienai Melchior. Imię pochodzenia hebrajskiego, od melki’or ‘król (Bóg) jest moją światłością), notowane w Polsce od XIV wieku.

To wszystkie informacje, jakie znalazłam.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :?: :D

Rozwalka, Rozwałka (bez dat źródłowych) – w grupie nazwisk pochodzących od rozwalić ‘rozbić, zburzyć’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Wodecki_Tomasz

Sympatyk

Post autor: Wodecki_Tomasz »

Dzień dobry,

Proszę o etymologię nazwiska Wodecki, Dziubarczyk. Jóźwin. Bardzo mnie interesuje miejsce, (miasto, wieś) , z których mogą się wywodzić.

Pozdrawiam serdecznie

Tomasz Wodecki
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Tomaszu :D

Dziubarczyk (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od dziób, dziobać.

Jóźwin (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Józef. Imię pochodzenia hebrajskiego Joseph, oznaczające pierwotnie ‘niech Bóg pomnoży’; w Polsce popularne od średniowiecza.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

c. d. n.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

ciąg dalszy dla Tomasza:

Wodecki 1444- od nazwy miejscowej Wodcza (wieś zagrodowa w Małopolsce).

Wodecki_Tomasz

Sympatyk

Dziękuję Pani Ewo, ale mam pytanie czy wieś ta jeszcze istnieje? Chciałem ją zlokalizować na mapie ale niestety brak tej nazwy. Proszę również o etymologię nazwiska Matyjaszczyk. Zapomniałem nazwiska tego dołaczyć we wcześniejszym zapytaniu.

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Tomasz
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Tomku :D

Matyjaszczyk 1644 - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Maciej, pochodzenia hebrajskiego, znaczącego 'dar Jahwe'. Z form łacińskich w języku polskim powstały trzy imiona Maciej, Matyjasz i Mateusz. Od form greckich utworzone zostalo imię Matwiej, wtórnie Matfiej.

Nie wiem nic o miejscowości. Zaraz podam Ci link do 'Słownika Geograficznego...'
Ostatnio zmieniony wt 19 maja 2009, 15:18 przez Ewa_Szczodruch, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Wodecki_Tomasz

Sympatyk

Dziękuję, bardzo ciekawy link.
Brak niestety tej miejscowości, pewnie na przełomie lat zmieniono nazwę tej miejscowości.

Pozdrawiam

Tomasz
VladPalovnik

Post autor: VladPalovnik »

OK
Ostatnio zmieniony czw 21 maja 2009, 22:03 przez VladPalovnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj :?: :D

Czernuszka (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od czarny.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
VladPalovnik

Post autor: VladPalovnik »

OK
Ostatnio zmieniony czw 21 maja 2009, 22:05 przez VladPalovnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”