Drużkopol powiat Horochów
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
chołoniewski

Drużkopol powiat Horochów
Temat:"księgi z parafii Drużkopol powiat Horochów" *
Witam
Poszukuje ksiąg metrykalnych rzymskokatolickich z parafii Drużkopol powiat Horochów diecezji Łuckiej/Wołyń/ po roku 1870 .W AGAD są tylko zbiory do 1863, ale mnie interesuje przełom XIX i XX wieku .
Jurek
*Moderacja tytułu tematu, wątek przeniosłam na właściwe podforum tematyczne (m.j.n)
Witam
Poszukuje ksiąg metrykalnych rzymskokatolickich z parafii Drużkopol powiat Horochów diecezji Łuckiej/Wołyń/ po roku 1870 .W AGAD są tylko zbiory do 1863, ale mnie interesuje przełom XIX i XX wieku .
Jurek
*Moderacja tytułu tematu, wątek przeniosłam na właściwe podforum tematyczne (m.j.n)
- Batogowski_Sergij

księgi z parafii Drużkopol powiat Horochów
Jeżeli chodzi Panu o wyznanie rzymskokatolickie to w archiwum Państwowym obwodu Wołyńskiego w Łucku są metryki z tej miejscowości od 1800 do 1870 roku. Ale są tam również wykazy spowiadających się od 1852 do 1907 roku. Mogę tam poszukać. Proszę napisać do mnie maila: manualll80(at)gmail.com *
Pozdrawiam
Sergij
* Moderacja adresu e-mail (m.j.n) Proszę nie podawać w jawnej postaci adresów e-mail w wątkach na Forum > Regulamin
Pozdrawiam
Sergij
* Moderacja adresu e-mail (m.j.n) Proszę nie podawać w jawnej postaci adresów e-mail w wątkach na Forum > Regulamin
-
chołoniewski

księgi z parafii Drużkopol powiat Horochów
Mnie chodzi o lata z przełomu wieku XIX i XX czyli 1880 -1945 z parafii Drużkopol do której należała wieś Skabarowszczyzna zamieszkała przez rodzinę- Chołoniewski /o wpisy tego nazwiska mi chodzi/
Jurek
Jurek
Drużkopol / Druszkopol był parafią do 1832 r. Po kasacie klasztoru franciszkanów przez władze carskie w 1832 r. parafia była w Horochowie. W Drużkopolu wybudowano murowaną kaplicę cmentarną i była ona filią kościoła w Horochowie. W tej kaplicy udzielano sakramentów.
Parafia w Drużkopolu funkcjonowała ponownie od 1923 r., czyli po prawie 90 latach przerwy. Podczas tej przerwy parafia była w Horochowie i tam trzeba szukać zapisów z Drużkopola. Do 1871 r. kaplica w Drużkopolu jest wydzielona w Horochowskich księgach. Okresu późniejszego nie analizowałam, bo generalnie interesują mnie lata wcześniejsze. Okres po AGAD to USC Warszawa Wydział Rejestracji Stanu Cywilnego i Ksiąg Zabużańskich.
pozdrawiam
Aśka
Parafia w Drużkopolu funkcjonowała ponownie od 1923 r., czyli po prawie 90 latach przerwy. Podczas tej przerwy parafia była w Horochowie i tam trzeba szukać zapisów z Drużkopola. Do 1871 r. kaplica w Drużkopolu jest wydzielona w Horochowskich księgach. Okresu późniejszego nie analizowałam, bo generalnie interesują mnie lata wcześniejsze. Okres po AGAD to USC Warszawa Wydział Rejestracji Stanu Cywilnego i Ksiąg Zabużańskich.
pozdrawiam
Aśka
-
chołoniewski

-
chołoniewski

-
chołoniewski