Witam Paulino, tak się składa ze ja też tą wsią Kownaty się interesuje, a z opisów Panów ; Jabłonowskiego, Jaszczołta i Pszczółkowskiego, plus do tego Metryka Koronna o powstaniu pogańskich Prus, to wiem o tym taką historie ( tak z pamięci ) ; w roku 573 nie koronowany król wybrany przez lud Pruski połączony z Litewskim, a ten król Woydewut, który żył 116 lat, podzielił kraj na 12 synów. W tym jako dziesiąty syn był Culman i otrzymał ziemie Chełmińską, którą to zabrali podstępem, bo cesarz Fryderyk II podał ówczesnemu papieżowi dokument, że niby książę Konrad Mazowiecki tą ziemi daje Krzyżakom i trzymali ją przez 200 lat ( chyba z przerwami ). Co dalej, nie szukałem, ale w roku 1264 ginie wódz Jaćwingów w bitwie, chyba z rąk wojska Daniela z Halicza, który wtedy odebrał im zamek w Drohiczynie. I co ciekawe, tan wódz nazywał się Komata ( Komjata), który miał wieś o tej samej nazwie ; Komaty, potem ta nazwa zmieniła się na Komnaty ( Kunaty, raczej ta na Podlasiu ). Dla mnie to co ważne, jest tam drzewko ( w opisach Aleksandra Jabłonowskiego ) genealogiczne, że w roku 1427 był Grzymko ( Grzegorz) podsędek drohicki którym zabrali ziemie chełmińską i coś w Łucku, miał jednego z synów ; Saczko vel Mleczko, który potem pisał się różnie - Stanisław z Czaplic, z Sawic Ruskich i z Kunat Wyrozęb (1438 do 1482 r. ). A teraz widzę to w linku, co mi się kojarzyło, że herb Suchekomnaty u jednej gałęzi tych Sawickich z Sawic Ruskich na Podlasiu, to jest na cześć tego wodza Komaty i tu podaję link. Jest tam w pobliżu ( też i Ciechanowa ) wieś Ślepowrony, to od tej wsi pochodzi druga gałąź, a dawne nazwisko przed Sawicki, było ; Roman z tym herbem Ślepowron od 1224 r. No nie ma tu jaka była parafia, ale może ktoś miejscowy podpowie i to, pozdrawiam - Julian;
http://sulewo.pl/index.php?option=com_c ... Itemid=191