Nazwa wsi, gdzie szukać

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Mirek1900

Sympatyk
Adept

Post autor: Mirek1900 »

Bea pisze:Mnie zastanawia fakt, że sporo osób zamieszkałych w Żurominie brało wówczas ślub w Lubowidzu. Czyżby akurat parafia w Żurominie "nie była czynna" ? Bo przecież, jeśli ślub był poza parafią zamieszkania, to należało księdzu przynieść stosowne dokumenty - czyli coś będzie w alegatach... o ile Żuromin akurat tego roku (z jakiś przyczyn) nie należał do parafii w Lubowidzu.
Akurat nie znam tej parafii, więc nie wiem jak było - w każdym razie to jakieś dziwne mi się wydaje.
Witam
w tym czasie parafii Żuromin nie było, Żuromin należał do parafii Lubowidz.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Stradowski_Jacek

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Stradowski_Jacek »

Witajcie!
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w odnalezieniu miejscowości wymienionej w następującym zdaniu w akcie urodzenia z 1844 roku: „... wziętego do Woyska na Wiosnę z Gminy Boguszowki Gubernij Sędomirskiey...”
Kopia tego aktu Nr 117jest tu:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 682&y=1722

W woj. sandomierskim znalazłem jedynie wieś o nazwie „Boguszówka” - leżącą obecnie w gminie Gniewoszów. W akcie napisano jednak, że „z Gminy”, a więc chodziło tu pewnie o znacznie większą miejscowość, niż wieś z kilkoma chałupami.
O którą parafię chodzi - macie pomysł?

pozdrawiam świątecznie! :-)

Jacek
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

Witam. No tak ale mówimy o gminie Boguszówka z roku 1844, i wtedy mogła byś to duża gmina do której należało kilka lub kilkanaście wsi. Proponuję zajrzeć do ksiąg meldunkowych z tej gminy albo zobaczyć na starych mapach . To co jest dziś niekoniecznie było w tamtych czasach.
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Sandra_Lauer

Nieaktywny

Post autor: Sandra_Lauer »

barbara1947 pisze:Witam. No tak ale mówimy o gminie Boguszówka z roku 1844, i wtedy mogła byś to duża gmina do której należało kilka lub kilkanaście wsi.
Ponieważ mowa o 1844, to mogła to być wręcz pojedyncza wieś, ba nawet część wsi należąca do jednego właściciela. Wymóg aby gmina posiadała co najmniej 50 domów wprowadzono w Królestwie Kongresowym dopiero w 1859 r. a gminy zbiorowe złożone w kilku wsi (formalnie samorządowe) dopiero reformą z 1864 r.
Sandra
Koplinski_L

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Koplinski_L »

A to nie będzie Gubernia sandomierska? Obecnie na jej terenie można znaleźć wspomnianą wieś Boguszówkę, leżącą obecnie w gminie Gniewoszów, ale wówczas chyba powiat kozienicki, gmina Sarnów, parafia Regów?
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, tak wychodzi z opisów historii, gubernia radomska ( była też czasowo kielecka, nie sandomierska ) i Boguszówka w parafii Regów, podaje link i pozdrawiam - Julian ;
http://gniewoszow.pl/index.php/historia
Sandra_Lauer

Nieaktywny

Post autor: Sandra_Lauer »

Koplinski_L pisze:wówczas chyba powiat kozienicki, gmina Sarnów
Wówczas jeszcze nie.
Sandra
sleepyseven

Sympatyk

Post autor: sleepyseven »

Witam,
do jakiej parafii należały w XVIII wieku Kownaty obok Płońska?

Pozdrawiam,
Paulina
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Paulino, tak się składa ze ja też tą wsią Kownaty się interesuje, a z opisów Panów ; Jabłonowskiego, Jaszczołta i Pszczółkowskiego, plus do tego Metryka Koronna o powstaniu pogańskich Prus, to wiem o tym taką historie ( tak z pamięci ) ; w roku 573 nie koronowany król wybrany przez lud Pruski połączony z Litewskim, a ten król Woydewut, który żył 116 lat, podzielił kraj na 12 synów. W tym jako dziesiąty syn był Culman i otrzymał ziemie Chełmińską, którą to zabrali podstępem, bo cesarz Fryderyk II podał ówczesnemu papieżowi dokument, że niby książę Konrad Mazowiecki tą ziemi daje Krzyżakom i trzymali ją przez 200 lat ( chyba z przerwami ). Co dalej, nie szukałem, ale w roku 1264 ginie wódz Jaćwingów w bitwie, chyba z rąk wojska Daniela z Halicza, który wtedy odebrał im zamek w Drohiczynie. I co ciekawe, tan wódz nazywał się Komata ( Komjata), który miał wieś o tej samej nazwie ; Komaty, potem ta nazwa zmieniła się na Komnaty ( Kunaty, raczej ta na Podlasiu ). Dla mnie to co ważne, jest tam drzewko ( w opisach Aleksandra Jabłonowskiego ) genealogiczne, że w roku 1427 był Grzymko ( Grzegorz) podsędek drohicki którym zabrali ziemie chełmińską i coś w Łucku, miał jednego z synów ; Saczko vel Mleczko, który potem pisał się różnie - Stanisław z Czaplic, z Sawic Ruskich i z Kunat Wyrozęb (1438 do 1482 r. ). A teraz widzę to w linku, co mi się kojarzyło, że herb Suchekomnaty u jednej gałęzi tych Sawickich z Sawic Ruskich na Podlasiu, to jest na cześć tego wodza Komaty i tu podaję link. Jest tam w pobliżu ( też i Ciechanowa ) wieś Ślepowrony, to od tej wsi pochodzi druga gałąź, a dawne nazwisko przed Sawicki, było ; Roman z tym herbem Ślepowron od 1224 r. No nie ma tu jaka była parafia, ale może ktoś miejscowy podpowie i to, pozdrawiam - Julian;
http://sulewo.pl/index.php?option=com_c ... Itemid=191
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Witaj Paulino

Kownaty k. Płońska należały do parafii Sochocin.
Metryki są w Genbazie (AP Warszawa -> AP Mława -> Sochocin)
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

sleepyseven pisze:Witam,
do jakiej parafii należały w XVIII wieku Kownaty obok Płońska?

Pozdrawiam,
Paulina
W 1775 r. Kownaty wymienione są jako jedna z 25-tu wsi należących do parafii Płońsk — za "Materiały do dziejów ziemi płockiej. Z archiwaliów diecezjalnych płockich XVIII wieku. Tom 5. Ziemia Płońska." ks. prof. Michał Marian Grzybowski.

Zauważ jednak, że niedaleko siebie jest kilka podobnych miejscowości:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kownaty
w tym też Kownaty-Borowe i K-Żędowe
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
sleepyseven

Sympatyk

Post autor: sleepyseven »

Hm, przypatrując się mapie mazowieckiego dochodzę jednak do wniosku, że księdzu chodziło prędzej o Kownaty Dzielin, a nie Kownaty obok Płońska. W tych również będę musiała poszukać metryk, może interesujące mnie lata są zdigitalizowane :)

Dziękuję serdecznie za pomoc i pozdrawiam,
Paulina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”