Korzystanie z ePUAP w celach genealogicznych

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

mam krótkie pytanie do osób, które za pomocą elektronicznej skrzynki podawczej (ePUAP) wysyłają do archiwów wnioski.
Czy przy dodawaniu załączników pojawiają się problemy z długim ładowaniem?
Próbuję załączyć wnioski o skany z ksiąg meldunkowych, przy czym załącznik nie przekracza dopuszczalnej wielkości pliku 3.5 MB i pojawił się komunikat "Trwa zapis dokumentu, prosimy czekać...", ale stan ten trwa już ponad 8 min. :(

Niestety, jak się okazuje, w przypadku materiałów archiwalnych do których dostęp jest ograniczony (a do takich należą księgi meldunkowe), wymagane jest złożenie oryginału wniosku z własnoręcznym podpisem. Wniosek taki może być przesłany pocztą tradycyjną, w wersji elektronicznej za pomocą elektronicznej skrzynki podawczej lub osobiście.

Pozdrawiam,

Aneta
igorczajka

Sympatyk

Post autor: igorczajka »

Proszę spróbować korzystać z przeglądarki Chrome. Z niejasnych powodów ona najlepiej współpracuje z serwisem ePUAP. Jeśli problem występuje warto spróbować za jakiś czas ponownie (za godzinę albo nawet następnego dnia). Poza problemami z przeglądarkami FF i IE sam ePUAP fatalnie działa i trzeba się uzbroić w wielkie pokłady cierpliwości...
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Dziękuję za podpowiedź. Będę próbować.

Pozdrawiam,
Aneta
MacRek

Sympatyk

Post autor: MacRek »

Idea ePUAP jest bardzo dobra, ale rozwiązanie za pomocą którego została ona zorganizowana jest częściowo beznadziejne.
Wsparcie techniczne ePUAP na większość problemów z tą platformą ma jedno podstawowe rozwiązanie – usunąć pliki cookie, historię przeglądarki, pliki tymczasowe, dane formularzy, a najlepiej zresetować ustawienia przeglądarki.
Faktycznie to pomaga, ale świadczy o absurdalności rozwiązania. Ktoś, kto zaprogramował ten portal, objął obsługą cookie prawie wszystko i kompletnie bez sensu, bo nie jest to potrzebne, a jedynie uciążliwe.
Spróbuj zatem usunąć cookie, pliki tymczasowe, dane formularzy, itp. Zamknij przeglądarkę i uruchom ponownie. To powinno pomóc.
Był czas, że przy każdej aktywności w ePUPie to robiłem, bo inaczej się nie dało.

Pozdrawiam
Maciej
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Witam ponownie,

udało się wysłać pismo (dodawanie załącznika trwało 10 sekund!) przy pomocy przeglądarki Firefox. Wcześniej próbowałam poprzez Chrome i IE.

Pozdrawiam,
Aneta
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Ech....kolejne schody...
Otrzymałam informację, że wnioski przesłane poprzez Elektroniczną Platformę Usług Administracji Publicznej (ePUAP), niezbędne jest aby były opatrzone bezpiecznym podpisem elektronicznym lub poprzez profil zaufany (bezpłatna metoda uwierzytelnienia obywateli w systemach e-administracji), czyli trzeba jeszcze biegać po urzędach potwierdzać swoją tożsamość. I to wszystko w celach genealogicznych :(
Biurokracja nie zna granic...odechciało mi się...

a.
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Aneto, a chciałabyś, aby ktoś się pod Ciebie podszył?
Profil zaufany w urzędzie (jakimkolwiek, ZUS, UG, US) potwierdza się osobiście 1 raz, ale później masz potencjalnie nieograniczone możliwości korzystania z różnych e-urzędów, typu np rozliczanie ZUS, wszelkie wnioski itp.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Nie, Sławku.
Chodzi mi tylko o fakt, że jeszcze w ubiegłym roku skany z ksiąg meldunkowych mogłam zamówić i uzyskać via e-mail, a teraz nie jest to możliwe. Wszak chodzi o genealogię! Czy to nie jest przesada? Czyż archiwum nie wystarczy, że zeskanuję swój dowód osobisty oraz wykażę pokrewieństwo z osobami, których dane mają dotyczy? Podkreślam - chodzi o cele genealogiczne, a nie sprawy związane np. z finansami.
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Niby tak, ale chodzi o dane, do których dostęp jest ograniczony (i to jest istotne, a nie cel genealogiczny), więc moim zdaniem załatwianie tego poprzez email nie było do końca zgodne z zasadami bezpieczeństwa. Dowód można sobie sporządzić w fotoszopie.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”