Teczki wywodowe w Sankt Petersburgu

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kokomo

Sympatyk

Post autor: Kokomo »

Witam,

dowiedziałem się niedawno o stronie http://fgurgia.ru
W wykazie teczek wywodowych znalazłem nazwisko Strebejko(pozycje 7205 - 7207, strona 400):
http://fgurgia.ru/imageViewer/img?url=m ... 2Qio/Czw==

Chciałbym się dowidzieć czy jest może jakiś dostęp do tych teczek?

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Kokomo
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Tylko w St. Petersburgu. To są obszerne materiały. Wszystkie w tłumaczeniach urzędowych na rosyjski. I liczą raczej drogo. Najlepiej się dogadać z kimś na miejscu, kto zamówi skany. Warto pamiętać, że najwięcej materiałów źródłowych jest w materiałach wcześniejszych, późniejsze to tylko dopiski i uzupełnienia. Pracuję na tych materiałach dlatego uprzedzam, że tłumaczenia bywają nieco dziwne...

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Kokomo

Sympatyk

Szkoda, że tylko po rosyjsku, bo u mnie z nim nie najlepiej, ale gorzej, że drogo.
Na miejscu nikogo nie znam, więc też nie miałbym kogo tam wysłać.
A da się może jakoś "zdalnie" sprawdzić, którzy z tych Strebeyków to moi Strebeykowie? Bo są w tym wykazie trzy takie nazwiska i nie wiem, które było by te, które by mnie interesowało. Zapewne 7206, lub 7207, jeśli dobrze rozczytałem, że byli oni z guberni Kowieńskiej.
Awatar użytkownika
Kokomo

Sympatyk

Ponawiam pytanie: Czy da się sprawdzić, którzy Strebeykowie są "moi"?
I jeszcze dorzucę takie pytanie: Jak to się przedstawia cenowo zrobienie skanów takiej teczki?

Dziękuję i pozdrawiam,
Kokomo
Awatar użytkownika
Kokomo

Sympatyk

Czy jest ktoś w stanie mi pomóc?
Awatar użytkownika
Kokomo

Sympatyk

Pytam raz jeszcze.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, prawdę mówiąc to nie spotykane Twoje nazwisko ; Strebejko i stąd cisza. W tym co podajesz linku to jest tak ; wpisy o takim nazwisku Strebejko w guberni Kowieńskiej w roku 1837 - 1887 - 1895, czyli dziadek z synem i wnukiem mieszkał w guberni Kowno na Litwie.
Następny wpis z roku 1866 jest z guberni Kowno, czyli drugi syn mieszkał w tej guberni.
Koleiny wpis jest z roku 1887 z guberni Wileńskiej, to taki sam rok co w guberni Kowno, czyli drugi wnuk zamieszkał w wileńskiej guberni.
To tak moim zdaniem mogło być, ale nie musiało z ich pokrewieństwem, bo na jedno pokolenie daje się po 30 lat.
Druga sprawa to gubernia, tyle co województwo i szukanie według tych lat po całej guberni.
Co do archiwum w Sankt Petersburgu i ja się przymierzałem kilka razy i nie nada.
Tu na tym serwisie są dostępne metryki z Litwy, wejdę ponownie z innego programu, bo tam mam ten link i Ci go podam, pozdrawiam i życzę Wszystkim Genealogom Wesołych Świąt Wielkiej Nocy i Smacznego Święconego - Julian ;
http://kresy.genealodzy.pl/
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,
istotnie trudne zadanie.Albo po wyznaniu?wojsko?
Doniec_Henry
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kokomo

Sympatyk

Witam i dziękuję za odzew,

rok 1837 to prawdopodobnie praprapradziadek, Michał, urodzony w 1809. Jeden z jego synów, Andrzej ur. 1844, przed rokiem 1863 był studentem Uniwersytetu Jagiellońskiego(a do tego co mi wiadomo, potrzebne było potwierdzenie szlachectwa). Później z tego co mi wiadomo brał udział w powstaniu, teraz nie pamiętam co z nim dalej było. Jego ojciec, Michał, także brał udział w powstaniu styczniowym.
Rok 1887 to mógł być mój prapradziadek ur. 1853(najmłodszy z rodzeństwa), albo ktoś z jego rodzeństwa właśnie.
Rok 1895 to nie wiem kto mógł być, może ktoś z kuzynostwa pradziadka? On urodził się w 1886, a najstarszy wiekiem z jego z kuzynstwa urodził się w 1878, poza kuzynką urodzoną w 1871 roku(znam wszystkich dat urodzin, więcmożliwe, że byli i starsi).

Od czasów praprapradziadka moi przodkowie zamieszkiwali okolice Kiejdan.
Niektórzy z innych linii także tamte okolice, ale nie raczej nie wszyscy.

Pozdrawiam i także życzę ciepłych świąt,
Kokomo
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Zastrzegam że nie mam pojecia o szlachcie litewskiej ale w sieci można znależć sporo tekstów wywodów z księgi szlacheckiej guberni litewsko wileńskiej zatem dotarcie nie powinno byc to trudne
Takze w sieci znalazłem ,że Strebejkowie wywiedli szlachectwo w 1800 roku
http://naszczas2002.tripod.com/050/trocki.html
Warto takze uporządkować terminolgię geograficzno historyczna (wystarczą do tego google)
gubernia kowieńska powstała dopiero
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gubernia_kowie%C5%84ska
Wczesniej od 1801 roku była
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gubernia_wile%C5%84ska
do 1840 roku zwana zwana litewsko wieleńską
a jeszcze wcześniej 1797 - 1801
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... ly&t=39066
Prezyzja nazewnictwa moze sie przydac przy poszukiwaniach
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Witam,
skorzystałam z podanego wyżej linku i znalazłam:

Monkiewicz h. Lubicz
pw. 29.V.1800, 28.XI.1832 r.

z pewnością moi Monkiewicze byli herbu Lubicz. W warszawskim domu (wybudowanym przez dziadka Jana Edmunda Monkiewicza) był przed wojną namalowany herb (obraz, rysunek kolorowy?), podobno był też sygnet. Rodzina Monkiewiczów przyjechała z Wołynia (powiatu kowelskiego),pierwsze znalezione tam metryki to parafia Turzysk rok 1864. W Polsce od około 1918 roku. Jednak w czasie wojny część pamiątek rodzinnych przepadła, dom na Żoliborzu został częściowo zniszczony w czasie bombardowania a potem rozszabrowany.

Jak dalej szukać?
Proszę o pomoc.
pozdrawiam
ewa
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam Ewa, przy okazji szukałem tez w moich linkach nazwiska Strebejko, nie ma nigdzie, ale Monkiewicz ( i Minkiewcz ) jest, według licznika (nie spisu ) na górze jest na stronie 207, jest tam herb Lubicz i kawałek genealogii, podaję link i pozdrawiam - Julian ;
http://kresy.genealodzy.pl/zbior/zbiory ... CTORY.djvu
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Witaj Julianie,
bardzo dziękuję, na Ciebie zawsze można liczyć. Radość mi sprawiłeś ogromną. W moim drzewie jest Ignacy Monkiewicz - ojciec Jana Rudolfa ur. około 1841 r. , dziad Jana Edmunda Monkiewicza ur. w 1890 r. ale kiedy Ignacy urodzony nie wiem dokładnie bo nie mam wcześniejszych aktów, mogę tylko domyślać się, że napewno przed 1800. Więc brak by było jednego pokolenia i kilku metryk.... Pierwszy raz mam do czynienia z wywodem, muszę go odczytać i przeanalizować ale późno już i po świątecznych przygotowaniach to kręgosłup wysiadł i głowa już nie pracuje.
Bardzo dziękuję i liczę na dalszą pomoc bo wiem,że doświadczenie w czytaniu wywodów masz ogromne.
Pozdrawiam Świątecznie
ewa
Sawicki_Julian

Sympatyk

Dla Ewy, to choć trochę odrabiam za pomoc Twoją dla mnie za zdjęcia mojego z rodziny generała z grobu na Powązkach.
Podaję moje odczytanie wywodu i pozdrawiam świątecznie - Julian ;

Regest Familii Szlachcica Ignacego syna Adama Monkiewicza mieszkającego w powiecie Wiłkomirskim, parafii Szatskiej
Herb Monkiewiczów Lubicz ; podkowa na tarczy oclami na dół, na barku którego krzyż kawalerski, taki jest i w środku podkowy, na hełmie trzy strusie pióra , za bitwę z Prusakami nadany w roku 1199.

( Ignacy ) żonaty lat 31, ( żona ) Anna z Rucków ? lat 37, syn Antoni lat 4
Bracia wydzieleni ? ; Józef lat 42, Jan lat 37 Monkiewiczowie.
Mieszkali w powiecie Wiłkomirskim, w parafii Szatckiej ?, kondycji ( majątku ) w Sitkunach

Ignacy syn Adama wywodzący się posiada majątek dziedzictwa Sitkuny w powiecie Wiłkomirskim za prawem ojcowskim wieczystym, które składa się z prawa zastawnego
J. Pani Bogumile z Kulwieciów ? od J. Pana Adama z Michaiła Monkiewicza żonie swej wydane w roku 1749 miesiąca kwietnia 23 dnia. W dowodzie dokłada się obdukcje J. Pana Andrzeja Stanisławowicza ? w kondycji Tuwianach alias Sitkuny w powiecie Wiłkomirskim z Michaiła Monkiewicza, na J. Panów Waśkiewiczów z innych po datą w roku 1749 miesiąca lutego 17 dnia. ( dopisek niezbyt czytelny pomiędzy linijkami … tego Andrzeja …Staszowicza ? 1713 r. ) W dowodzie składane prawa darowane od J. Pana Jana Pawłowicza z Michaiła Monkiewiczowi synu swemu Stanisławowi z Michaiła Monkiewiczowi na połowę kondycji Tuwiany alias Sitkuny w roku 1672 miesiąca kwietnia 26 dnia prezentowane ? Tudzież na dowód iż wywodzący się Ignacy Monkiewicz synem Adama jest, pokłada się metryka chrztu z kościoła Szatskiego 1767 r. sierpień 23 ; nr - 5
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Witam Julianie,
Dziękuję przeogromnie i z całego serca. Jest to trop, który jak rozumiem wymaga jeszcze długich poszukiwań i wielu dowodów - ale Sitkuny są miejscem zaczepienia i powtarzające się w pokoleniach imię Ignacy...
Zawsze do Twoich usług.
pozdrawiam serdecznie
ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”