Witam.
Proponuję Państwu opracowanie ks. Leonarda i Pawła Załuskich pt. Retkinia. Rys historyczno – społeczny. Książka została wydana w 1914 roku przez Księgarnię Powszechną we Włocławku.
Książka braci Załuskich to obszerna publikacja opisująca dzieje wsi Retkinia ( obecnie dzielnica miasta Łodzi ) od zarania jej powstania do roku 1913. Praca ta zwiera między innymi opis geograficzny położenia wsi, jej powstanie, osadnictwo, właścicieli ziem ( wraz z aktami notarialnymi ), powinności jakimi byli obciążeni włościanie na rzecz kościoła i innych właścicieli ziemskich, rozwój ekonomiczno – społeczny wsi, zwyczaje mieszkańców, stosunki własnościowe, życie religijne i kulturalne, itp. Publikacja zawiera mapy, zdjęcia ( w tym i mieszkańców wsi Retkinia ), spisy mieszkańców wsi wraz z informacją jaki posiadali majątek ( domy, ziemia itp. ) Nazwiska wielu innych osób związanych ze wsią Retkinia oraz inne ciekawe informacje. Książka powinna zainteresować osoby związane rodzinnie z wsią Retkinia i okolicznymi ziemiami ponieważ mogą odnaleźć w niej informacje o swoich przodkach lub rodzinie. Tu jest link do publikacji:
http://bc.wimbp.lodz.pl/dlibra/docmetad ... s=1&lp=263
Publikację można przeczytać na stronie lub pobrać na własny dysk.
Ps.
Publikacja pt. „Retkinia. Rys historyczno – społeczny” stanowi, moim zdaniem, znakomite uzupełnienie dla innego opracowania pt. „Pabianice, Rzgów i wsie okoliczne”, które Państwu wcześniej polecałem. Tu jest link do tego opracowania:
http://bc.wimbp.lodz.pl/Content/48134/P ... 48_KZa.pdf
Roman.
Retkinia. Rys historyczno - społeczny.
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Janina_Tomczyk

RE: Retkinia. Rys historyczno - społeczny.
Witaj Romanie
Z ciekawością czytam książki o miejscowościach położonych w łódzkim. Bardzo dziękuję i pobrałam na dysk bo znalazłam ślady rodzinne na Bałutach, ale jeszcze może być także Retkinia.
Pozdrawiam
Janka
Z ciekawością czytam książki o miejscowościach położonych w łódzkim. Bardzo dziękuję i pobrałam na dysk bo znalazłam ślady rodzinne na Bałutach, ale jeszcze może być także Retkinia.
Pozdrawiam
Janka