Egzotyczne pochodzenie?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

goneril

Egzotyczne pochodzenie?

Post autor: goneril »

Witam, jestem młoda i odkąd pamiętam zadawałam sobie pytania, dotyczące historii moich przodków. Problem polega jednak na tym, że żadnego innego członka rodziny to kompletnie nie interesuje, więc jestem zupełnie osamotniona ze swoją refleksją. Do tematu powracam co jakiś czas, zresztą całkiem bezskutecznie. Czytałam oczywiście artykuły o tym, jak zacząć, ale muszę przyznać, że jestem przerażona. Od rodziny niewiele się dowiedziałam, nigdy się nie interesowali, a przodków słabo znali, ponieważ dziadkowie po wojnie powędrowali na zachód.
Otóż przedmiotem moich zainteresowań jest bardzo egzotyczna uroda mojej familii. Mówiąc egzotyczna, nie mam na myśli ot ciemnych włosów czy oczu. Bardzo chciałabym się dowiedzieć, czy mieliśmy kiedyś jakichś ormiańskich, żydowskich czy romskich przodków (choć to ostatnie zapewne mało prawdopodobne).
Popytać nie ma kogo, najstarsze pokolenie już umarło, a co najgorsze od ziemi przodków dzieli mnie wiele kilometrów...
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Egzotyczne pochodzenie?

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Witam,

Każdy jakoś zaczynał, niektórzy mieli początek prosty, a niektórzy pod górkę :P Zachęcałbym najpierw do spisania informacji, które już się zna (podpytać najbliższej rodziny), a potem dopiero szukać informacji w różnych dokumentach poczynając od tych znajdujących się w domu (jakieś akty urodzenia, małżeństwa, zgonu; legitymacje itd.)

Jeśli będą jakieś pytania to proszę zwracać się do nie na pw lub na e-mail malyhaper[at]hotmail.com z przyjemnością pomogę.

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Daniel
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Egzotyczne pochodzenie?

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Jak brzmi nazwisko w różnych zachowanych zapisach.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Egzotyczne pochodzenie?

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Im więcej konkretów podasz tym szybciej pomoc uzyskasz. Podaj jakieś nazwiska, miejscowości, daty.
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Szekspirowski król Lear, mityczny władca Brytanii, miał córkę Goneril.
Ktoś tu chce nas chyba nabrać, to jakieś pozostałości po prima aprilis.
Poniżej genealogia króla Leara i Goneril.
Krzysztof

https://www.genealogieonline.nl/fr/stam ... I71805.php
http://www.geni.com/people/Goneril/6000000023896546143
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”