Archiwum Diecezjalne w Pelplinie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Post autor: Zatoka »

Nigdy nie spotkałem się z takimi adresami. Według strony diecezjlnej nadal powinien być aktualny adres

Pozdrawiam

Janusz
Beata65

Sympatyk
Adept

Post autor: Beata65 »

Dziękuję za podpowiedź.
Adres, z którego korzystałam figuruje m.in. tutaj

http://szukajprzodka.pl/archkos.php

Pozdrawiam.
Beata
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Pisałem już o tym w kilku miejscach ale nie zaszkodzi powtórzyć. W IV kw. br archiwum będzie nieczynne. Zasoby zostaną przeniesione fo nowych pomieszczeń. Data rozpoczęcia i zakończenia przeprowadzki jest nie znana. Trzeba się śpieszyć. Zapoznaj się z linkiem jaki wcześniej podałem.

Pozdrawiam

Janusz
Antosiewicz_Anna

Sympatyk

alegaty,księgi zapowiedzi w AD w Pelplinie

Post autor: Antosiewicz_Anna »

Nie wystawiamy metryk chrztów, ślubów i zgonów z ostatnich 90 lat, gdyż czynności te są zastrzeżone właściwym proboszczom (z wyjątkiem ksiąg, które znajdują się w naszym Archiwum Diecezjalnym).

Nie kopiujemy fragmentów ksiąg metrykalnych na płytach CD-DVD z ostatnich 100 lat ze względu na prawną ochronę danych osobowych.

nawet jesli chcę metryki kogos z rodziny??
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

alegaty,księgi zapowiedzi w AD w Pelplinie

Aniu

Nie za bardzo rozumiem sens Twojego pytania więc powiem tak. Telefon do AD Pelplin nie uległ zmianie. Zadzwoń. Zarówno ks. Nadolny jaki p. Iwona są tak życzliwi geenalogom że uzyskasz konkretne odpowiedzi na swoje pytania. Matwienie się na wyrost nie ma sensu.

Pamiętaj tylko o jednym. Przed rozmową ustal sobie nr ksiąg i zdjęć (plików) oraz nr aktów w oparciu o PomGenBazę (PomTG) lub bazę na Genealogach.pl dla osób których akty Ciebie interesują.

Pozdrawiam

Janusz
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Re: alegaty,księgi zapowiedzi w AD w Pelplinie

Post autor: Bea »

Antosiewicz_Anna pisze:Nie wystawiamy metryk chrztów, ślubów i zgonów z ostatnich 90 lat, gdyż czynności te są zastrzeżone właściwym proboszczom (z wyjątkiem ksiąg, które znajdują się w naszym Archiwum Diecezjalnym).

Nie kopiujemy fragmentów ksiąg metrykalnych na płytach CD-DVD z ostatnich 100 lat ze względu na prawną ochronę danych osobowych.

nawet jesli chcę metryki kogos z rodziny??
Nie słyszałaś nigdy o ustawie o ochronie danych osobowych ? Jeśli chcesz akt z ostatnich 100-lat i dotyczy rodziny, to zgłoś się do Urzędu Stanu Cywilnego. Uzyskasz bez problemu w krótkim czasie.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Przepraszam, jeżeli czegoś nie wyczytałem, ale nie potrafiłem odnaleźć w dyskusji, czy ktoś mógłby podpowiedzieć jaki jest w końcu adres mailowy AD w Pelplinie? I czy można wysłać mail czy lepiej napisać list tradycyjny?

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Poczytaj
http://www.genepedia.pl/index.php?title ... m_diecezji
w korektą odnośnie dni urzędowania
http://www.diecezja-pelplin.pl/kuria/59 ... iecezjalne

List czy mail to bez znaczenia. Mail przyśpieszy procedurę. Przed jego wysłaniem pamiętaj o mojej uwadze w poście z 8 marca br

Pozdrawiam

Janusz
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Januszu, dziękuję za szczegółową odpowiedź!

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
Awatar użytkownika
Quit

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Quit »

Dotarlam do takich rocznikow ksiag w moich poszukiwaniach, ktorych juz nie ma w parafii Horodlo, ktora mnie interesuje. Chcialam dlatego sprawdzic informacje dot. ksiag z lat przed 1810r. w internecie - istnieja czy nie, spalone, zgubione - cokolwiek.
I tutaj:
http://genepedia.pl/index.php?title=Hor ... C5%84cowej

Znalazlam informacje m.in.:
Księga urodzeń 1757-1810 (AP Bydgoszcz sygnatura/ USC Pelplin sygnatura)
Księga chrztów 1757-1810 (AD Pelplin W1282 / w parafii) (wspólnie z księgą ślubów i zgonów)

Nijak nie moge informacji potwierdzic w wykazie aktow na stronie AD Pelplin i wydaje mi sie ona troche dziwna, ale czepiam sie wszystkiego czego sie da, zeby sprawe wyjasnic, bo mnie w genealogicznych poszukiwaniach wiele rzeczy zaskoczylo :)

Wiem, ze informacje na w/w stronie moga byc bledne, jako, ze duzo jest tam "nie zbadanych" informacji i generalnie strona jakby zaczeta, ale nikt nad nia nie pracuje.

Jednak...czy ktos moglby zweryfikowac ta informacje przy okazji pobytu w AD Pelplin?
----------------------
/Iwona
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Iwono - genepedia to "dziecko" Janusza o nicku Zatoka, niestety już nieżyjącego. Przytoczone przez ciebie informacje, to instrukcja według jakiego schematu należy wpisywać dane jeśli ktoś by je posiadał i chciał uzupełnić.
Sądzę, że lubgens i szukaj w archiwach są Ci znane, na stronie lubelskiej są nawet indeksy.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Awatar użytkownika
Quit

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Quit »

Dziekuje za wyjasnienie. Tak mi to troche wygladalo, ale jak napisalam "chwytam sie czego popadnie" :)

Lubgens i szwa przeszukuje na wszyskie mozliwe strony :)
----------------------
/Iwona
mwsl2509

Sympatyk

Post autor: mwsl2509 »

Potrzebuję pomocy w poszukiwaniach w archiwum w Pelplinie.
Poszukuję akt urodzenia rzymskokatolicki z Krzyżanki gm. Człuchów lata 1863-1865 Stanisława Lipińska i ewentualnie jej rodzeństwo z lat 1860-70
Widziałam na stronie Polskiego Towarzystwa Genealogicznego spis z gm. Człuchów, ale tam nie ma nazwiska, które mnie interesuje. Czy to możliwe, że są tam tylko dane z usc, bez ksiąg rzymskokatolickich? Mało tam nazwisk polskich....
Pozdrawiam,
Małgosia
Malrom

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 24 times

Post autor: Malrom »

Krzyżanki niem. Wiesenfelde, przysiółek leżący na płn od Rychnowy /niem Richnau/,
w 1907 była tam m. innymi cegielnia
W parafii kat Rychnowy od 1924, a przedtem należała do parafii kat Człuchów /Schlochau/

Nazwiska Lipinski w księdze metrykalnej 1833-1879 Człuchów za lata 1861-1866 nie zanotowano.

Księgi USC Człuchów są od 1900 r w AP Słupsk, wcześniejsze od 1.10.1874 do 1899 trzeba uznać
za zaginione.

Pozdrawiam
Roman M.
Antek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Antek »

Dzień dobry.

Czy ktoś z Państwa wybiera się w najbliższym czasie do AD w Pelplinie? Jeśli, tak to bardzo prosiłbym o sprawdzenie metryki zgonu z parafii Żołędowo Jana Andrykowskiego zmarłego 1 maja 1853 roku w Nekli. Potrzebuje wszelkich informacji w niej się znajdujących. Jeśli ktoś mógłby zajrzeć/zajrzałby to proszę o kontakt na priv.
Serdecznie pozdrawiam
Damian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”