Kowno na ePaveldas!

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Kowno na ePaveldas!

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Od wczoraj zaczynaja pokazywać się metryki z kościoła Św. Krzyża w Kownie.
Na razie są to lata 1884-1917, ale mam nadzieję, że pokaże się więcej i wcześniejszych.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

To proszę o link.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Proszę bardzo

http://www.epaveldas.lt/paieska?p_p_id= ... %20rkb&t=1

i trzeba wpisać kauno rkb
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
AntonowiczII_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: AntonowiczII_Krzysztof »

Małgorzato,
Dzięki za wiadomośc i za czujność również. Odnalazłem w Kauno Šv. Kryžiaus RKB gimimo metrikų knyga. 1884--1890 m kilka zdarzeń dla mnie istotnych z uwagi na daty i osoby w nich uczestniczące. Jak na razie tylko tę pozycję mam przerobioną. W podziękowaniu - jeśli jeszcze tam nie dotarłaś - Nazwisko Kulwieć str 178 zarejestrowany pod poz.39 dla 1890 roku
Pozdrawiam,
Krzysztof
Awatar użytkownika
JanczewskaM

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JanczewskaM »

Ależ pięknie, w tej chwili są 23 pozycje w tym spisy alfabetyczne - czekam na więcej - ze spisów wiem, ze parę zagadek jest bliskich wyjaśnienia :) Gdyby jeszcze w 2015 w planach pokazała się parafia św.Trójcy, Betygoła i Butkiszki byłabym przeszczęśliwa
Monika Janczewska
bezet

Członek PTG
Adept

Post autor: bezet »

Witam
Czy są juz opublikowane śluby do roku1908, bo nie mogę lub nie umiem ich tam odnaleźć? Czy muszę uzbroić się w cierpliwość i czekac?
Pozdrawiam
Zygmunt
tadeusz_k

Sympatyk

Post autor: tadeusz_k »

Na stronie z kościoła Św. Krzyża w Kownie są opublikowane księgi ślubów z lat 1884-1897 ,1917-1926 i 1926 -1935 .Jest tez alfabetyczny spis metryk ślubów z lat 1884-1940 .Proszę postepować według wskazówek z postu nr.3 i wszystkie księgi się otwierają .
Pozdrawiam Tadeusz K.
bezet

Członek PTG
Adept

Panie Tadeuszu, proszę Państwa, przejrzałem ten spis, nie wiem czego, z lat 1884-1940 i jestem przerażony.W księdze- spisie indeksów uratowanych zapisów ślubów z ksiąg z lat wymienionych w tytule księgi/wykazu... naprawdę nie wiem, jak określić to, czym jest w istocie tytułowa ksiega, są to informacje trudne do zinterpretowania.Moze ktoś mógłby mi pomóc w interpretacji tych zapisków.Na stronach tej księgi są wpisy podające rok, a pod tym kilka indeksów ślubów i następny rok i znowu kilka wyrwanych indeksów ślubów.itd. Zapisy roczników mają luki tzn nie kazdy następny zapis jest po poprzedzającym go roku. Czy należy rozumieć, że nie ma ksiąg, a tylko odczytano z ich szczątków kilka zapisów ślubów i ułożono z nich indeks?
Pozdrawiam
Zygmunt
Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Panie Zygmuncie - wydaje mi się, że układ zapisów jest alfabetyczny. To znaczy małżeństwa, w których nazwisko młodego zaczynało się na literę "A" też w układzie alfabetycznym w kolejnych rocznikach, później to samo z kolejnymi literami i latami.
W kolumnie obok nazwiska młodej podano numer aktu.
Niektórych fragmentów stron nie odsłonięto dostatecznie dobrze lub nie odgięto - chociaż nie należy narzekać, dobrze, że w ogóle coś jest.
Pozdrawiam Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
bezet

Członek PTG
Adept

Pani Grażyno, nie jestem mocny w poszukiwaniach na litewskich stronach, ale w parafii Wilkijos-Wilkija k.Kowna, znalazłem akt urodzenia Bronisława Dzięcioła w 1907 roku, ponieważ ten akt był we właściwej księdze.Ale ślubu jego rodziców w tej parafii do pięciu lat wstecz, nie znalazłem. Księgi parafii Wilkijos -Wilkija, są kompletne w tym zakresie czasowym i tylko trzeba czasu, by znaleźć poszukiwany akt. Ale jest pewne, jeśli akt jest, że się go znajdzie, bo jest w tych księgach właściwy ład.Wilkija była parafią urodzenia Karoliny. Znalezienie ślubu- ewentualnego -w Kownie w latach 1902-1907, raczej nie jest możliwe wg tego, co zawiera ta wspomniana księga-wykaz.Żeby być konkretnym podaję nazwiska rodziców Bronisława: Walenty Dzięcioł i Karolina Ajauskas.W akcie chrztu Bronisława, rodzice są zapisani jako małżeństwo. Walenty służył na Litwie, chyba w twierdzy Kowno, w wojsku i tam poznał Karolinę .Przed zerwaniem stosunków dypolomatycznych Polski z Litwą, udało się Walentemu zabrać rodzinę do Polski do powiatu garwolińskiego.Karolina straciła kontakt ze swoją rodziną na długie lata.
Nigdy nie udało sie jej odwiedzić rodzinnych stron.Proszę o pomoc, o wskazówki, jak szukać i gdzie, ślubu Walentego i Karoliny
Serdecznie pozdrawiam
Zygmunt
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Trudno będzie znaleźć, jesli nie do końca wiadomo gdzie.
Wykaz małżeństw z Kowna z lat 1884-1911 (dalej nie sprawdzałam) nie zawiera nazwisk Dzięcioł ani Ajauskas. Z tego by wynikało, że nie w tej parafii odbył się ten ślub.
W Kownie zapewne było wiele parafii, więc trzeba zapewne czekać na pojawienie sie następnych na ePaveldas.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
bezet

Członek PTG
Adept

Uprzejmie dziękuję.Wypada mi więc cierpliwie czekać.Co prawda, w zapisie chrztu Bronisława, ksiądz zastosował zesłowiańszczoną wersję Ajewskis nazwiska Karoliny, ale skoro nie ma zapisu ślubu Walentego Dzięcioła, to jest to informacja tak samo skuteczna.
Pozdrawiam
Zygmunt Borowy
ksawery

Sympatyk

Kowno lata 1895-1896.

Post autor: ksawery »

Witam ponownie serdecznie.
Dziękując za poprzednia informację ,proszę o następną.
Gdzie mogę znaleźć akta ślubów Kowno lata 1895-1896. Wyznanie kat. Może parafia św.Krzyża ,ponieważ tam odbył się chrzest dziecka.
Pozdrawiam
Ksawery.
Awatar użytkownika
JanczewskaM

Sympatyk
Nowicjusz

Kowno lata 1895-1896.

Post autor: JanczewskaM »

Kauno Šv. Kryžiaus (Karmelitų) Romos katalikų bažnyčia (Ecclesia Romana Catholica S. Crucis Domini Nostri Caunensis)
Fond 1427 ap 1
http://iaps-pub.archyvai.lt/web/guest/a ... vId=310144

Masz tutaj w latach 1884-1940 spisy alfabetyczne - abėcėlinė rodyklė
śluby są 1884--1940 m. santuokos metrikų abėcėlinė rodyklė
1427/1/30
a urodzenia
np. 1427/1/27 litery A-K klikasz i na kolejnej stronie klikasz w Peržiūrėti turinį E-paveldo svetainėje przekieruje na ePaveldas gdzie można to przeglądać

lub bezpośrednio na ePaveldas w wyszukiwarkę wpisać Kauno Šv. Kryžiaus
Monika Janczewska
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Kowno lata 1895-1896.

Post autor: A.Michałowski »

A czy są gdzieś dostępne chrzty z Kowna z lat ok.1820~1830 ?

Pozdrawiam,

Aleks.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”