Dzień dobry,
W księdze Adresy Warszawy 1909 rok przy dwóch interesujących mnie osobach mam zapis ich zawodu: kond. DŻP. Bardzo proszę o pomoc w odczytaniu skrótu
pozdrawiam
Teresa
Prośba o odczytanie zawodu
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Danuta_Stojek

prośba o odczytanie zawodu
DŻP - to prawdopodobnie skrót od Drogi Żeleznej P..... (może Petersburgskiej* ?)
natomiast skrót kond. skojarzył się tylko z - konduktor
*Moderacja-zmieniono kolor czcionki, kolor czerwony jest zarezerwowany dla administracji Portalu m.j.n Regulamin
natomiast skrót kond. skojarzył się tylko z - konduktor
*Moderacja-zmieniono kolor czcionki, kolor czerwony jest zarezerwowany dla administracji Portalu m.j.n Regulamin
Krzysztof
-
MonikaMaru

prośba o odczytanie zawodu
Może to być - konduktor Drogi Żelaznej Podjazdowej. Koleje podjazdowe to wąskotorówki.
Towarzystwo Budowy i Eksploatacji Dróg Żelaznych Podjazdowych powstało w 1895 r..
Skrót DŻ na pewno dotyczy drogi żelaznej. Trzeciego słowa nie jestem pewna, ale zwykle skrót obejmował dwie stacje - początkową i końcową. Np. kolej Warszawsko- Wiedeńska miała skrót DŻWW, Warszawsko-Petersburska DŻWP, ale kolej Nadwilańska miała trzyliterowy skrót - DŻN.
Pozdrawiam,
Monika
Towarzystwo Budowy i Eksploatacji Dróg Żelaznych Podjazdowych powstało w 1895 r..
Skrót DŻ na pewno dotyczy drogi żelaznej. Trzeciego słowa nie jestem pewna, ale zwykle skrót obejmował dwie stacje - początkową i końcową. Np. kolej Warszawsko- Wiedeńska miała skrót DŻWW, Warszawsko-Petersburska DŻWP, ale kolej Nadwilańska miała trzyliterowy skrót - DŻN.
Pozdrawiam,
Monika