Jakie to nazwisko? - prośba o pomoc - j.polski
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Prośba o odczytanie nazwiska panieńskiego -po polsku
Jestem tego samego zdania co Anna.
Nazwisko Mader wystepowalo i chyba nadal wystepuje w Czestochowie.
Zbyszek Maderski
Nazwisko Mader wystepowalo i chyba nadal wystepuje w Czestochowie.
Zbyszek Maderski
- jarymi

Wielkie dzięki za odpowiedzi
bedę próbował - mnie też wydaje się , że to jest " z Madrów". Jeśli mianownik byłby Mader to prawidłowo powinno być z Maderów ale chyba zgodzę się z Anią i Zbyszkiem - bo z gramatyką jak wiemy w tamtych czasach bywało różnie.
bedę próbował - mnie też wydaje się , że to jest " z Madrów". Jeśli mianownik byłby Mader to prawidłowo powinno być z Maderów ale chyba zgodzę się z Anią i Zbyszkiem - bo z gramatyką jak wiemy w tamtych czasach bywało różnie.
Machów jest w wyszukiwarkach więcej więc tej możliwości też nie mogę zlekceważych - mimo, że raczej na "ch" mi to nie wyglądaKołpacka_Anna pisze:A czy nie jest to Marianna z Machów?
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
-
Worwąg_Sławomir

Moim zdaniem Marianna z Machów, ale musiałbyś pokazać cały akt w celach porównawczych no i przede wszystkim, skąd pochodzi.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
-
Maślanek_Joanna

Zgadzam się, że ewidentnie jest napisane "z Madrów", a ja mam w rodzinie gałąź, której pierwotne nazwisko (francuskie) brzmiało MADRU. W wersjach spolszczonych (dotąd w rodzinie występuje) było zapisywane jako Madrui, Madriu, Madruj, a nawet Madrew. Ale pierwotne brzmienie na pewno było MADRU. O ile wiem, wszyscy Madru-jowie w Polsce pochodzą od jednego przodka - Franciszka Madru, który przybył do Piotrkowa w końcu XVIIIw.
Więc mam pytanie "prywatne" - skąd ten akt pochodzi i co to za Marianna - coś więcej o niej? Bo może to też moja rodzina
- ów Franciszek był moim 4pra-dziadkiem.
Pozdrawiam
Joanna
Więc mam pytanie "prywatne" - skąd ten akt pochodzi i co to za Marianna - coś więcej o niej? Bo może to też moja rodzina
Pozdrawiam
Joanna
Nazwisko MADER, jak rownierz wszystkie/ prawie wszystkie, rozwiniete od niego nazwiska / w tym moje/ pochodzi od sredniowysokoniemieckiego: madare, mader, meder co znaczy kosiarz, zniwiarz.
Stad wszystkie nazwiska od nigo pochodzace, jak i ono samo umiejscawiaja sie na zachodzie i polnocy Polski z powodu naplywu ludnosci niemieckiej.
Zbyszek Maderski
Stad wszystkie nazwiska od nigo pochodzace, jak i ono samo umiejscawiaja sie na zachodzie i polnocy Polski z powodu naplywu ludnosci niemieckiej.
Zbyszek Maderski
- jarymi

Z aktu urodzenia prababki Elżbiety Sobolewskiej - rodzice Leon Sobolewski i Maryanna z Madrów akt z 1855 roku parafia Będków - okolice Piotrkowa Tryb. i Tomaszowa Maz.Maślanek_Joanna pisze: Więc mam pytanie "prywatne" - skąd ten akt pochodzi i co to za Marianna - coś więcej o niej? Bo może to też moja rodzina- ów Franciszek był moim 4pra-dziadkiem.
Pozdrawiam
Joanna
cały akt tutaj: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8e7 ... 11136.htmlWorwąg_Sławomir pisze:Moim zdaniem Marianna z Machów, ale musiałbyś pokazać cały akt w celach porównawczych no i przede wszystkim, skąd pochodzi.
Ostatnio zmieniony pt 10 kwie 2015, 15:24 przez jarymi, łącznie zmieniany 2 razy.
Mi się że n nazwisko panieńskie brzmi Madrów
- jarymi

"h" w słowie "Chrzcie" wygląda zupełnie inaczejWorwąg_Sławomir pisze:Moim zdaniem Marianna z Machów, ale musiałbyś pokazać cały akt w celach porównawczych no i przede wszystkim, skąd pochodzi.
-
Danuta_Stojek

Zauważcie jak pisane jest male "d" np. w słowach Benedykt, nadane, południu.
Ono zupełnie nie przypomina tego "d" w nazwisku Madrów ( o ile to naprawdę Madrów ).
Inna sprawa, ze w wyrazach takich jak : dnia, jeden, dzisiejszym "d" jest dokładnie jak w nazwisku "Madrów".
Wiec stawiałabym, ze w panieńskim nazwisku Marianny jest jednak "d", nie "ch"
Dana
Ono zupełnie nie przypomina tego "d" w nazwisku Madrów ( o ile to naprawdę Madrów ).
Inna sprawa, ze w wyrazach takich jak : dnia, jeden, dzisiejszym "d" jest dokładnie jak w nazwisku "Madrów".
Wiec stawiałabym, ze w panieńskim nazwisku Marianny jest jednak "d", nie "ch"
Dana
-
Maślanek_Joanna

Jeśli przyjąć wersję "Madru", to ja mam 1 pewną Mariannę ur. w Piotrkowie w 1833 roku - trochę za duża różnica wieku, bo ta powinna się urodzić ok.1824. Natomiast w tym czasie żyły w Piotrkowie 2 rodziny Madru, których córką mogła być Marianna z aktu: Franciszek sr i Marianna z Olszewskich i Franciszek jr i Marianna z Sączyńskich. Gdyby udało się dotrzeć do aktu ślubu Leona i Marianny Sobolewskich, to wszystko byłoby jasne - przede wszystkim podstawowe brzmienie nazwiska...
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna
- jarymi

Też poszedłem tą drogą. Próbowałem znaleźć ich akt śubu albo akty urodzenia ich dzieci - rodzeństwa Elżbiety. niestety ąś nie znalazłem, a AU przeszukałem 10 lat do przodu i do tyłu od urodzenia Elżbiety - bez skutku. Wygląda na to że Sobolewski przywędrował skądś do Będkowa i potem powędrował dalej, często tak się zdarzało. Coć z jednej strony jako kowal powinien być raczej nie skory do przemieszczania się, a może mieli tylko jedno dziecko? ale to też w tamtych czasach mało prawdopodobne
-
Maślanek_Joanna

Jako, że śluby zwykle brano w parafii panny, więc sugerowałabym sprawdzenie (są w metrykach i chyba są skorowidze) - ślubów w Piotrkowie (skąd potencjalnie mogła być Marianna, jeśli z moich Madru-w) w przypuszczalnych latach czyli 1840-55.
Pozdrawiam i życzę sukcesu!
J
Pozdrawiam i życzę sukcesu!
J
-
MonikaMaru

Witaj, Ryszardzie,
http://www.szukajwarchiwach.pl/48/308/0 ... 5#tabSkany
Tu jest akt drugiego ślubu Leona [jpg 146] ( coś mi komputer nie chce inaczej wstawić). Był wdowcem po Mariannie z Madrów. Podano datę i miejsce jej zgonu. Aktu nie znalazłam w sieci, ale jest zapewne w archiwum w Piotrkowie Trybunalskim - akta z Wolborza. Tam będą blizsze dane zmarłej.
Pozdrawiam,
Monika
http://www.szukajwarchiwach.pl/48/308/0 ... 5#tabSkany
Tu jest akt drugiego ślubu Leona [jpg 146] ( coś mi komputer nie chce inaczej wstawić). Był wdowcem po Mariannie z Madrów. Podano datę i miejsce jej zgonu. Aktu nie znalazłam w sieci, ale jest zapewne w archiwum w Piotrkowie Trybunalskim - akta z Wolborza. Tam będą blizsze dane zmarłej.
Pozdrawiam,
Monika
- jarymi

Moniko pliss o dokładniejszy link bo mi się otwiera cały Wolburz
-
MonikaMaru

http://www.szukajwarchiwach.pl/48/308/0 ... La9SgUhw3A
No, posłuchał. Mam ciągły problem z operatorem i bardzo nierówny internet. Waha się od o,1 do 6,1 w podskokach. Diabli mnie czasem biorą, gdy bezczynnie czekam aż skończy międlić.
Powodzenia!
No, posłuchał. Mam ciągły problem z operatorem i bardzo nierówny internet. Waha się od o,1 do 6,1 w podskokach. Diabli mnie czasem biorą, gdy bezczynnie czekam aż skończy międlić.
Powodzenia!