Rozterki indeksującego księgi, jak poprawnie wpisać...
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
kulik_agnieszka

Ile znaków wchodzi do rubryki"uwagi".
Mam ojca, który "wyznał iż ojcem jest" a potem adnotację na marginesie "został uznany prawowitym synem małżonków X po ich ślubie w dniu...."
Ksiądz naprawdę się starał, ważna była dla niego ta adnotacja, normalnie strasznie bazgrał a tu równiutko i nawet da się odczytać.
Chcę to opisać w uwagach. Nie utnie mi w połowie?
Mam ojca, który "wyznał iż ojcem jest" a potem adnotację na marginesie "został uznany prawowitym synem małżonków X po ich ślubie w dniu...."
Ksiądz naprawdę się starał, ważna była dla niego ta adnotacja, normalnie strasznie bazgrał a tu równiutko i nawet da się odczytać.
Chcę to opisać w uwagach. Nie utnie mi w połowie?
-
Strojczyk_Waldemar
-
pawel.dyda

-
Strojczyk_Waldemar
-
kulik_agnieszka

Co robicie w takiej sytuacji?
Dwa kolejne akty - 31 i 32 to właściwie ten sam akt różniący się nazwiskiem matki , jej wiekiem oraz świadkami.
Ksiądz musiał przepisywać z notatek i się "machnął".
Jak to ująć w tabeli?
http://www.szukajwarchiwach.pl/50/355/0/-/1#tabSkany
Dwa kolejne akty - 31 i 32 to właściwie ten sam akt różniący się nazwiskiem matki , jej wiekiem oraz świadkami.
Jak to ująć w tabeli?
- kwroblewska

kulik_agnieszka pisze:Co robicie w takiej sytuacji?
Jak to ująć w tabeli?
Księdz się nie "machnął!!!"
I rózni ojcowie, jeden mieszkał pod 5 drugi pod 7 i rózny ich wiek i zajecie i tak dalej -- dwa rózne akty urodzenia.
____
Krystyna
-
kulik_agnieszka

No dobrze:
W Małej Wsi dnia 22.09 1808 roku urodziło się dwóch chłopców z Jana Jastrzębowskiego i Maryanny? W domach oddalonych
o jedna posesję i na dodatek obaj zostali ochrzczeni "Jan Paweł"??????
Te chrzty były 24.09- OBA.
Moim zdaniem ksiądz się machnął przepisując notatki , zrobił kompilację z dwóch aktów i wyszło to co wyszło, zachowali się prawidłowo świadkowie, wiek matek, adresy.
Odszukam w innych aktach kto mieszkał pod 5 a kto pod 7 i może jakoś to spróbujemy wspólnymi siłami rozwiązać.
Jeszcze jedno i to moim zdaniem ważne!
W spisie aktów są tylko trzy z tej karty, w przypadku pozostałych są po cztery z karty.
W Małej Wsi dnia 22.09 1808 roku urodziło się dwóch chłopców z Jana Jastrzębowskiego i Maryanny? W domach oddalonych
o jedna posesję i na dodatek obaj zostali ochrzczeni "Jan Paweł"??????
Te chrzty były 24.09- OBA.
Moim zdaniem ksiądz się machnął przepisując notatki , zrobił kompilację z dwóch aktów i wyszło to co wyszło, zachowali się prawidłowo świadkowie, wiek matek, adresy.
Odszukam w innych aktach kto mieszkał pod 5 a kto pod 7 i może jakoś to spróbujemy wspólnymi siłami rozwiązać.
Jeszcze jedno i to moim zdaniem ważne!
W spisie aktów są tylko trzy z tej karty, w przypadku pozostałych są po cztery z karty.
- kwroblewska

Czy teraz chciałabyś zrobić jeden akt z dwóch?
Zapisz oba akty z takimi danymi jak są w księdze a resztę pozostaw zainteresowanym nazwiskiem Jastrzębski z tego terenu.
Pozwolisz, że powołam się na
Krystyna
Zapisz oba akty z takimi danymi jak są w księdze a resztę pozostaw zainteresowanym nazwiskiem Jastrzębski z tego terenu.
Pozwolisz, że powołam się na
___janden& pisze: Tworzymy indeksy osobowe dokumentów, jakimi są księgi metrykalne. Nie poprawiamy osób piszących przed laty te księgi.
Co do zasady, ustalenie czy osoba o nazwisku A jest osobą o nazwisku B w innym akcie, pozostawiamy poszukującym.
Krystyna
-
kulik_agnieszka

-
mariuszek69

- Kontakt:
Indeksując księgę zgonów parafi Niewiesz z 1863 roku natknąłem się na nietypowy akt, który nie wiem jak wpisać do indeksu.
Jest to akt nr 20:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0
dotyczący śmierci 29 powstańców poległych w potyczce z wojskiem. Pada nazwisko jednego z nich, o ile dobrze czytam: Bieske nieznanego imienia, syn dziedzica dóbr Goszczanowa w okręgu Warteckim.
Mogę wpisać jako akt zgonu tegoż "Bieske", a o pozostałych wspomnieć w uwagach, ale czy to dobry sposób?
Proszę o radę.
Mariusz Dąbrowski
Jest to akt nr 20:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =1&x=0&y=0
dotyczący śmierci 29 powstańców poległych w potyczce z wojskiem. Pada nazwisko jednego z nich, o ile dobrze czytam: Bieske nieznanego imienia, syn dziedzica dóbr Goszczanowa w okręgu Warteckim.
Mogę wpisać jako akt zgonu tegoż "Bieske", a o pozostałych wspomnieć w uwagach, ale czy to dobry sposób?
Proszę o radę.
Mariusz Dąbrowski
-
Marianna_Różalska

- Kontakt:
Mała rzecz, wielka zmiana
Witam,
Indeksując metryki z jednej z parafii wpadłam na pewien pomysł, o którym może ktoś z Państwa już myślał, a może nie
Bardzo często przy akcie znajduje się dopisek - czy to o zgonie, czy też o małżeństwie. Dotyczą one lat, do których z reguły nie mamy dostępu i podlegają ochronie prawnej. Ale skoro dany dopisek i tak znajduje się w naszej bazie, to moglibyśmy dorzucić te informacje do niej. Co sądzicie o zindeksowaniu dopisków? To dałoby wiele możliwości i większe szanse na odnalezienie naszych przodków. Same imiona, nazwiska, data i parafia to i tak bardzo dużo dla genealoga.
Proszę o wasze opinie. I wybaczcie mi, jeśli gdzieś na forum znalazł się już kiedyś taki wpis
Pozdrawiam
Marysia
Indeksując metryki z jednej z parafii wpadłam na pewien pomysł, o którym może ktoś z Państwa już myślał, a może nie
Proszę o wasze opinie. I wybaczcie mi, jeśli gdzieś na forum znalazł się już kiedyś taki wpis
Pozdrawiam
Marysia
Witam!
Skoro taki dopisek się pojawia to grzechem wołającym o pomstę do nieba jest nieprzepisanie go do kolumny UWAGI. Ot co.
Dopiski pojawiają się tylko przy osobach ich dotyczących (czyli ich samych, współmałżonków, żadziej dzieci). Raczej nietrudno dotrzeć do nich, są one tylko swoistym dodatkiem.
Z drugiej strony, skoro pomysł indeksacji alegat był i nawet cieszył się poparciem... Jednakże alegaty są dokumentami, a dopisek to tylko pieprz do całości.
Osobiście uważam, że wpis do UWAG wystarczy. Każdy trafii na to oc go interesuje przecież.
Pozdrawiam,
Adam
Skoro taki dopisek się pojawia to grzechem wołającym o pomstę do nieba jest nieprzepisanie go do kolumny UWAGI. Ot co.
Dopiski pojawiają się tylko przy osobach ich dotyczących (czyli ich samych, współmałżonków, żadziej dzieci). Raczej nietrudno dotrzeć do nich, są one tylko swoistym dodatkiem.
Z drugiej strony, skoro pomysł indeksacji alegat był i nawet cieszył się poparciem... Jednakże alegaty są dokumentami, a dopisek to tylko pieprz do całości.
Osobiście uważam, że wpis do UWAG wystarczy. Każdy trafii na to oc go interesuje przecież.
Pozdrawiam,
Adam
-
Marianna_Różalska

- Kontakt:
Adamie, chodzi mi głównie o to, że wyszukiwarka nie obejmuje tekstu wpisanego w uwagach. Co z tego, że dopiszę nazwisko małżonka, jak Geneteka tego nie przeszuka.
Marysia
Marysia