xxx

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

paien

Nieaktywny

xxx

Post autor: paien »

cleared
Ostatnio zmieniony śr 11 wrz 2013, 09:38 przez paien, łącznie zmieniany 2 razy.
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

nazwisko Czuczmajew

Post autor: Vasquez »

Witaj,

Z tego co znalazłem w internecie, np. tutaj: http://209.85.229.132/search?q=cache:su ... clnk&gl=pl, w książce o doukhoborach (Rosyjska sekta z XVII wieku), o nazwisku Czuczmajew (a dokładnie Chuchmaev) piszą: wcześniej Chuchma (czyli Czuczma), nazwisko ukraińskie, zrusyfikowane przez dodanie końcówki -jew. Członkowie tej sekty ponoć masowo emigrowali do Kanady - może to jakiś ślad?
Pozdrawiam,

Karol.
paien

Nieaktywny

nazwisko Czuczmajew

Post autor: paien »

cleared
Ostatnio zmieniony sob 01 gru 2012, 02:20 przez paien, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Re: nazwisko Czuczmajew

Post autor: Aftanas_Jerzy »

paien pisze:Witaj Karolu. Też odnalazełem tę stronę, ale dziadek była katolikiem urodzonym w Polsce (1887) i matka była Polką (ojciec niewiem...). Wiem, że przed wojną mieszkali ludzie o tym nazwisku w Kielcach wiec mniemam, że to musieli być krewni.
Pozdrawiam.
Witaj!
Zgadzam sie z Karolem, że jest to nazwisko pochodzenia wschodniego, a nawet jeszcze dalej (czukockiego) jak to podano mi na forum rosyjskiego towarzystwa genealogicznego, które brzmi:

Для объяснения фамилии можно привести несколько вариантов. 1. От слова чуча, производная чучка, чучко - безобразина, уродина (Даль) 2. От перм., сиб. глагола чучкнуть - драться (Даль), чучко - драчун.

Чуча
ж. перм. сиб. первобытный, по преданью, народ этих стран, чукча, или чудь, ныне бранно. Чуча, перм. цюця, чучело ср. чучелка ж. пугало на огороде, шугало; подобие человека, кукла; | набитая кожа зверя, животного, птицы; | бран. уродина, безобраза. Набить чучело, сделать из чего чучело. Огородное чучело, пугало. Она одевается чучелом. Тетеревов на чучела стреляют. Неужто тебе это чучело не надокучило! | Чучело, игра баран, чучар м. жмурки. Играть чучаром, ряз. Чучельный мастер, чучельник, делающий, набивающий чучела. | Чучельник, охотничий шалаш на тетеревей.

"Многие прозвища остаются необъяснимыми. Некоторые, возможно, просто звуконодражательные, особенно со звуками ч, ц, ш, ж."
Б. О. Унбегаун "Русские фамилии".

Twój przodek musiał chyba przybyć na tereny RP dość dawno (np w XVIII w.), naturalizował się nie zmieniając nazwiska. Nazwisko było już wtedy nośnikiem pozycji społecznej i dlatego nieraz obce nazwiska weszły do zbioru nazwisk noszonych przez Polaków. W mojej rodzinie jest podobna sytuacja. Mój dziadek ze strony matki był prawosławnym Rosjaninem, który ożenił się z Polką, zmienił wyznanie na rzym.-katolickie i jego córki już były Polkami. Zostało tylko nazwisko rosyjskie. I jeszcze jedno:
Na terenie południowej Rosji żyją osoby o tym nazwisku. Może to jakiś ślad? Nazwisko znalazłem w wykazie uczestników obchodów 60 rocznicy zakończenia II WŚ w 2000 roku (rosyjska strona).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”