Projekt genealogiczny AP w Toruniu i Bydgoszczy

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ad 3. (związane z 4.) Czy jest możliwość powrotu do założeń?
Jednym z przyjętych postulatów - na etapie budowania założeń - była możliwość indeksacji off-line. Czyli możliwość pobrania większych partii kopii, wykonania indeksów i przesłania takich wyników. Powiedziałbym więcej niż "przyjęty postulat". W pewnym sensie (nie palmy mostów:) ze strony PTG był to warunek konieczny do poparcia projektu, w tym zachęcania do indeksacji, wsparcie (również na forum). Domyślam się, że niekoniecznie musi być to realizowane tym samym narzędziem, taka funkcjonalność (np pobranie zzipowanej jednostki) może być opcją, sama operacja z uwagi na rozłożenie obciążenia serwerów - jakoś kolejkowana, prace w porach małego obciążenia, dostępność paczki do pobrania komunikowania mailem etc.
Czyli nie musi być to realizowane tak jak w bibliotekach cyfrowych, opóźnienie jak najbardziej dopuszczalne (24godziny?), ew. ograniczenie do zarejestrowanych indeksujących
Nalegam (w kontekście punktu 4. ale również pewnej otwartości, komunikacji dwustronnej i ..tak z grubej rury..odpowiedzialności:) na rozważenie ww uwag.
Z pewnej praktyki "obsługi indeksujących" - brak możliwości pracy off-line radykalnie wpływa na liczbę zainteresowanych i tempo prac, a brak w serwisie narzędzia wspomagającego ściąganie zaprojektowanego z uwzględnieniem preferencji udostępniającego - nie oznacza brak ściągania:) Oznacza natomiast większe problemy i nakład pracy w praktyce wielokrotnie większy - skierowany na zupełnie zbędną "walkę z dzikim nieautoryzowanym oprogramowaniem".

Uśmiecham się o poważne potraktowanie tematu - jako jeden z sygnatariuszy porozumienia :)

pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

Na początku dziękuję za informacje :-)
jaceksu pisze: 4) obecnie Bardzo nam zależy na wszelkich uwagach dotyczących funkcji i ergonomii samej aplikacji gdyż na ich podstawie będziemy jeszcze mogli wprowadzić do aplikacji zmiany tak by późniejsze wykorzystanie aplikacji było wygodnie i spełniało pokładane w niej nadzieje.
jakiś czas temu była możliwość ustawienia filtra wg. gminy wtedy w spisie miejscowości były wyświetlane tylko te należące do danej gminy - teraz chyba opcja ta zniknęła - osobiście ułatwiało mi to poszukiwania "w okolicach" danego USC
Pozdrawiam
Jarek
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Ja ze swojej strony dorzuciłbym dwa punkty, na wstępie dziękując za wspaniałe dzieło!

1. Gdy wybierze się interesujące archiwum i zespół, nie daje się swobodnie wybrać innego. Najpierw trzeba na górze (do tego dochodzi się po pewnej chwili) "odhaczyć" okienka z nazwami archiwum i zespołu. To moim zdaniem niepotrzebnie utrudnia i spowalnia szukanie.

2. Gdy otworzy się okno ze skanami nie wiadomo, a przynajmniej ja nie odkryłem metody, jak wrócić na stronę główną?

Z wyrazami szacunku

Wiktor
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Wiktor_Witek pisze:Ja ze swojej strony dorzuciłbym dwa punkty, na wstępie dziękując za wspaniałe dzieło!

1. Gdy wybierze się interesujące archiwum i zespół, nie daje się swobodnie wybrać innego. Najpierw trzeba na górze (do tego dochodzi się po pewnej chwili) "odhaczyć" okienka z nazwami archiwum i zespołu. To moim zdaniem niepotrzebnie utrudnia i spowalnia szukanie.

2. Gdy otworzy się okno ze skanami nie wiadomo, a przynajmniej ja nie odkryłem metody, jak wrócić na stronę główną?

Z wyrazami szacunku

Wiktor
ad 1 popieram - dotyczy to też dat i innych filtrów
ad 2 mały x w prawym górnym rogu na czarnym pasku - o to chodziło?
Pozdrawiam
Jarek
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Dziękuję Jarku - faktycznie, tego "x" bym się w życiu nie domyślił :-)

Serdeczne pozdrowienia

Wiktor
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Czy tylko u mnie od wczoraj nie działa genealogiawarchiwach?
Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Post autor: Michał_Zieliński »

JarekK pisze:Czy tylko u mnie od wczoraj nie działa genealogiawarchiwach?
Nie tylko :wink:

Pozdrawiam,
Michał
jaceksu

Post autor: jaceksu »

Witam
Portal już działa - przerwa związana była z pracami administracyjnymi
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję za informacje
Mam pytanie:
tutaj http://archiwa.gov.pl/pl/component/cont ... chiwa_home jest napisane że do końca czerwca będzie wykonane "ok. 1/3 akt metrykalnych zgromadzonych w obu archiwach". Czy skanujecie "całymi USC" tzn. czy jeśli miejscowość już się pokazała w portalu (chodzi mi dokładnie o Salno - są 2 księgi zeskanowane) oznacza to że do w ww. terminie będzie zeskanowana całość jej ksiąg czy tez na resztę będę musiał poczekać do .....?
Ostatnio zmieniony śr 15 kwie 2015, 13:26 przez JarekK, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Jarek
jaceksu

Tak. Systematycznie będą uzupełniane poszczególne USC o kolejne lata. Aktualnie skanowany zasób obejmuje lata od 1874 do 1907-1910.
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Czy AP Włocławek też będzie widoczny serwisie?
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
jaceksu

Tak akta z Włocławka również są skanowane. Właściwie to już są zeskanowane. W projekcie zakończyliśmy już proces skanowania obecnie jesteśmy na etapie walidacji i przygotowywania do publikacji. Ten proces odbywa się ze średnia wydajnością 40000 stron na dobę. Więc jeśli akta z Włocławka jeszcze są nie dostępne to wkrótce będą
Awatar użytkownika
jurek.solecki

Sympatyk

Post autor: jurek.solecki »

Witam.

Czy komuś udaje się otworzyć księgi urodzeń z USC Rywałd.
Czy jeszcze są nie udostępnione.

Pozdrawiam
Jurek Solecki
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

jaceksu pisze:Tak akta z Włocławka również są skanowane. Właściwie to już są zeskanowane. W projekcie zakończyliśmy już proces skanowania obecnie jesteśmy na etapie walidacji i przygotowywania do publikacji. Ten proces odbywa się ze średnia wydajnością 40000 stron na dobę. Więc jeśli akta z Włocławka jeszcze są nie dostępne to wkrótce będą
Super! Dzięki za informację.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
jaceksu

odnośnie USC Rywałd
jeśli w wynikach wyszukiwania grafika pojawi się z przekreślonym kółkiem to znaczy to tyle że akta są przewidziane do publikacji , ale jeszcze nie są opublikowane
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”