Archiwum Państwowe w Radomiu

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Witam,
bardzo dziękuję, ogromna niespodzianka. Wysłałam adres @ na prv.
Pozdrawiam
ewa
Rys-Brys

Sympatyk

Post autor: Rys-Brys »

Witam.
Do Ewy - zrobiono - odfajkowano !
Pozdrawiam - Rysiek
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

Szanowni Państwo, może dziwne pytanie ale serio nie wiem jak prawo odnosi się do tego dokumentu. Chodzi mi o to, czy gdybym wybrała się do archiwum to udostępniono by mi do wglądu akt intercyzy z 1924 roku? Wiem, który notariusz znam też nr aktu. Tylko właśnie nie wiem jak jest z tym od strony prawnej? Czy mogę liczyć na jakieś pouczenie w tej kwestii?
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Dominiko,
na stronie głównej AP w Radomiu jest możliwość zamówienia skanu "Zamów skan" i wypełnić króciutkie zlecenie.
http://www.radom.ap.gov.pl/skany/formularz
Ja podałam nazwę zespołu, rok i nr aktu małżeństwa a zamawiałam allegaty do aktu małżeństwa z Przybyszewa z 1923 roku - nie wiedząc czy jakiekolwiek są do tego aktu. W ciągu 4 dni dostałam odpowiedź na maila, że są 4 załączniki i że mam zapłacić 4x8 zł na konto, wysłać potwierdzenie bo będzie szybciej i skany dostałam w ciągu tygodnia. Trzeba wpisać nazwę zespołu. To chyba jedyne tak uprzejme dla genealogów archiwum. Może mało wiem ale nie znalazłam takiej możliwości na stronie żadnego innego archiwum (trzeba wypełniać jakieś kwestionariusze itd, itp)
Spróbuj.
pozdrawiam
ewa
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

O proszę :) pozytywnie mnie zaskakujesz Ewo :) Będę zatem pisać bo to intercyza moich pradziadków i ciekawi mnie cóż oni tam mogli popsocić :)
Bardzo dziekuję za poradę
Pozdrawiam Dominika
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
lukasso

Sympatyk

Post autor: lukasso »

Witam,
zwracam się z prośbą o pomoc w AP Radom odnośnie Parafii Chotcza Dolna.
Poszukuje w latach 1973-1907 zgonu Anny Śpiewak z domu Budniak małżonki Franciszka Budniaka córki Mateusza i Marianny z domu Borek.
Niestety z braku ksiąg nie mogę znaleźć tego zgonu ani dokładniej określić daty zgonu.
Dziękuję za wszelką pomoc pozdrawiam
Łukasz
solec1

Sympatyk

Post autor: solec1 »

Mam nadzieje, ze ktos majacy doswiadczenia z AP Radom skomentuje moje 2 "problemy":
1)
Szukam aktu slubu swoich 3pradziadkow i jestem niemal pewien, ze znajduje sie on w AP Radom. Dodzwoniłem sie do Pracowni Naukowej, pytajac jaki byłby koszt znalezienia tego aktu - w sytuacji, gdy podaje konkretna parafie oraz przedział czasowy 1810-1825. Pani stwierdziła, ze skoro podaje konkretna parafie i w miare krotki okres, to znalezienie aktu zajeloby im pewnie z 15 minut i trudno tu wlasciwie mowic o poszukiwaniach. Wobec powyzszego musiałbym jedynie zapłacic za kopie aktu. Zgodnie z wytycznymi wysłałem mejl ze stosowna prosba i czekam około 2 tygodni.
Niestety, nie zapytałem, ile to bedzie trwało... Czy lepiej dalej czekac, czy jednak "wyłuskac" jakis wolny dzien i pojechac do Radomia? (choc czasowo i odległosciowo to dla mnie bardzo bardzo trudne).

2) Poszukuje rowniez daty smierci prababci. Wiem, ze zmarla ok.1959 roku w parafii Tczow, prawdopodobnie w miejscowosci Brzezinki. Czy moge wystapic do AP Radom o znalezienie aktu zgonu? Czy ewentualnie ktos odwiedzajacy AP moglby taka date sprawdzic na miejscu? A moze lepiej sprobowac zadzwonic do parafii i poprosic ksiedza, aby taki akt odszukal?
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

1/ 2 tygodnie to krótki okres czasu. Pamiętaj, że nie jesteś jedyną osobą korzystającą z usług AP Radom.
2/ akt zgonu osoby zmarłej ok. 1959 będzie w USC, a nie w AP
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ad1. raczej gminę nie parafię (i szkoda, że nie piszesz od razu którą)
Raczej szybko, poza tym chyba już zleciłeś, więc ...
ad2. Na pewno lepiej w AP -nie niszczysz ksiąg przeglądaniem.
Poza tym...no zrób co możesz sam zrobić
http://www.szukajwarchiwach.pl/58/167/0 ... bJednostki
minimum wyeliminuj zakres poprzez sprawdzenie, że nie ma
lub..sam znajdź:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
solec1

Sympatyk

Alez ja sie stosuje do zasady, zeby najpierw wszystko co mozliwe zrobic samemu. Ale w temacie genealogii jestem poczatkujacy i zapewne pytam o sprawy dla wielu oczywiste...
ad1. W tym wypadku i parafia i gmina to Tczow. Oczywiscie jestem swiadom, ze szukajacych sa tysiace, chodzilo mi o rozeznanie, czy to kwestia raczej miesiaca czy kilku miesiecy (wtedy pewnie odwiedziłbym Radom, badz co badz chodziłem tam do Technikum Elektronicznego i to fajne miasto! A i w AP nigdy w zyciu nie byłem).
Na szukajwarchiwach jest tylko kawałek ksiegi 1810-1811, na FamilySearch zas tylko rok 1819, wiec pozostaja zasoby w AP.
ad2. wystapic do USC? nie ma "wspołczesnych" aktow w AP?
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,60424201
A tu sprawdzałeś?

Trudno jednoznacznie określić, ile trwa realizacja zamówienia. Ja osobiście najczęściej czekam kilka tygodni (2-4), ale to nie jest reguła. Miałem przypadek, że jedno archiwum poszukiwało jednego aktu przez 1,5 roku, chociaż ja o sprawie dawno zapomniałem i dokument zdobyłem inną drogą...
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

e bez przesady że tysiące, publikacje kopii aktów spowodowały spadek (znaczący!) liczby kwerend, zdaje się ze w całym 2013 dla całej Polski w państwowej sieci archiwów (całej!) to było niecałe 50 000 czy jakoś tak..kolejki się znacznie skróciły (poza tradycyjnymi zatorami;)
chodzi Ci o 1959??
solec1

Sympatyk

Całosc parafii z FS mam na swoim dysku. Nazwa ksiegi pod tym linkiem jest odrobine mylaca: tam sa malzenstwa 1797-1809 i potem "skok" do 1826-1862. Okresu 1810-1825 tam nie ma, tzn. chyba zaniechano prowadzenia tej ksiegi w okresie sporzadzania "akt napoleonskich".
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

niekoniecznie była prowadzona przez proboszcza ale ad rem- zgonu z jakiego okresu szukasz?
solec1

Sympatyk

Najprawdopodobniej o 1959, moze byc mały margines.
Konkretnie chodzi o:
"Marianna Solecka, z domu Sałek, urodzona 1875 Kazimierzow, parafia/gmina Tczow, wdowa po Szczepanie Soleckim 1869-1943". Czy tego nie bedzie w AP, bo zbyt "wspolczesne"?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”