Gdzie poszukiwać informacji na temat wydarzeń.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
JolantaN

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JolantaN »

Witam serdecznie,
proszę o pomoc gdzie i jak mogę szukać informacji na temat nw. wydarzeń.
- W 12.07.1948 roku w miejscowości Pniewo Wielkie koło Ciechanowa,w domu u mojej rodziny przebywali partyzanci. W wyniku donosu grupa operacyjna KBW i UBP zaatakowała na tej kwaterze partyzantów. Całe domostwo wraz z inwentarzem mojego wuja i jego brata zostało spalone, a wuj Antoni i jego brat zostali skazani na kary więzienia za pomoc partyzantom. Najprawdopodobniej przebywali oni w więzieniu w Rawiczu. Czy mogę starać się o ich dokumenty?

Druga sprawa dotyczy również żołnierzy AK. Pod koniec maja 1945 r. ubecy spalili we wsi Ślubowo, w gminie Krzynowłoga Wielka, dom rodziny Zarębskich. Zamordowali zięcia Zarębskich, Tadeusza Długokęckiego i jego trzyletniego synka, z moich ustaleń wynika, że ich grób jest na cmentarzu w Dzierzgowie, pow. mławski. Żonie Tadeusza, Irenie, która była w zaawansowanej ciąży, nakazali zakopanie własnymi rękoma ciała męża i synka w pobliżu domu. Aresztowali też młodszą siostrę Ireny. Bracia Ireny, żołnierze AK, zatrzymani wcześniej przez NKWD, przebywali już na „nieludzkiej ziemi”.

Czy istnieje szansa na ustalenie, którzy z braci Ireny Długokęckiej z domu Zarębskiej byli wywiezieni? Która z młodsza siostra została jeszcze aresztowana i jak miał na imię wymieniony tylko z nazwiska Zarębski.
Będę wdzięczna nawet za najmniejszą wskazówkę, gdzie mogłabym uzyskać obszerniejsze informacje i zachować je od zapomnienia.

Pisałam także w sprawie akt wuja Antoniego i ciotki Ireny do IPN , ale z racji tego, że nie jestem potomkiem w linii prostej, nie jest możliwe udostępnienie mi ich akt. Czy to znaczy, że już nigdy nie dowiem się co jest w aktach? Wiem, że wuj Antoni przebywał w więzieniu w Rawiczu. Korespondencje wysyłałam również do Archiwum Akt Nowych - bez odpowiedzi oraz do Ośrodka Karta - bez odpowiedzi.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zatoka

Nieaktywny

Post autor: Zatoka »

Jedną z możliwości jej poproszenie żyjących potomków osób Ciebie interesujących o złożenie stosownych wniosków.

Pozdrawiam

Janusz
Awatar użytkownika
JolantaN

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Niestety wuj Antoni i ciotka Irena zmarli kilkanaście lat temu i byli bezdzietni, dlatego nie mogą mi być udostępnione akta z IPN.[/quote]
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Warto próbować a sposobów jest wiele .Głównym centrum informacyjnym - zatem adresatem starań - będzie własciwy terytorialnie Oddział IPN . To trzeba by sprawdzic ale dla Ciechanowa zdaje się jest to Oddział warszawski.
Jest kilka możliwości dotarcia do archiwów IPN
http://ipn.gov.pl/buiad/udostepnianie
Wariant optymalny to uzyskanie statusu naukowca.
http://ipn.gov.pl/buiad/udostepnianie/w ... -naukowych
Trudne ale nie niemozliwe . Sam taki status uzyskałem w związku z z zamierem (zrealizowanym) napisania ksiązki. Ale może to być jakieś mniejsze opracowanie typu artykuł , monografia. Konieczne jest dobre uzasadnienie i pozyskanie rekomendacji pracownika naukowego w moim przypadku był to profesor.
Wariant rodzina
http://ipn.gov.pl/buiad/udostepnianie/w ... niezyjacej
Pisze Pani że odmówiono dostępu bo nie jest osoba najbliższa, ale czy Próbowała Pani uzyskac od takiej osoby upowaznienie do dostępu w jej imieniu? Tu odwołam sięe do własnego przypadku kiedy to córka stryja upowazniła mnie występowania w jej imieniu w pozyskiwaniu dokumentów stryja z Brytyjskiego Ministerstwa Obrony. Stryj słuzył w poskim lotnictwie w Anglii.
I wreszcie trzeci wariant nazwijmy go edukacyjny. Jak sądze wspomniane przez Panią zdarzenia są rozpoznane , nie wykluczam że nawet opisane . We wszystkich oddziałach IPN istnieja Oddziałowe Bura Edukacji Publicznej. Radzę się z nimi skontaktować z zapytaniem o informacje dotyczaca tych zdarzeń. Akurat to nie wymaga procedur a wrecz smieści się w misji tych Biur. Choc jak wiadomo z realizacja misji bywa różnie. Życzę jednak trafienia na przychylnych w nich ludzi. Jednak w tym wariancie szansa uzyskanie informacji rodzinnych jest oczywiscie mniejsza.
Wspomina Pani wiezienie w Rawiczu. Radzę napisac do nich, powołując się na ustawę o dostepie do informacji publicznejm pytanie gdzie są dokumenty wuja.
No i sa oczywiscie inne archiwa ale jaka jest zawrtośc w zakresi Pani zainteresowań to kwestia bardziej złozona wymagająca terytorialnego rozeznania. Np w AP w Białymstoku, nie wiadomo czemu akuray tam, są kwetionarisze osobowe nawet ze zdjęciami ujawniających się Akowców w ramach marcowej (1947 rok) amnestii
Powodzenia w poszukiwaniach
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

Ostatnio zmieniony czw 16 kwie 2015, 11:39 przez Doniec_Henry, łącznie zmieniany 1 raz.
Doniec_Henry
pozdrawiam
Awatar użytkownika
JolantaN

Sympatyk
Nowicjusz

Witam serdecznie,
dziękuję za pomocne informacje. Już napisałam e-maila do wskazanych instytucji. Z Zakłądu w Rawiczu dostałą już nawet odpowiedź:
W odpowiedzi na Pani prośbę z dnia 15.04.2015 roku dotyczącą udzielenia informacji o dokumentach osadzonych z lat 1948 - 1956 uprzejmie informuję, że w archiwum Zakładu Karnego w Rawiczu nie znajdują się żadne dokumenty z okresu lat 1944 – 1956. Akta osobowe zostały w latach 70-tych XX wieku wybrakowane i zniszczone za zgodą Archiwum Państwowego.
Informuję również, że Zakład Karny w Rawiczu na mocy art. 25 ustawy o Instytucie Pamięci Narodowej wszystkie zachowane materiały z okresu 1945 – 1956 przekazał do Instytutu Pamięci Narodowej w Poznaniu, 61-487 Poznań ul. Rolna 45a.

Zachowane dokumenty oraz informacje z w/w okresu można uzyskać w:
1. Urząd Stanu Cywilnego w Rawiczu, 63-900 Rawicz ul. Rynek,
2. Biuro Parafii Chrystusa Króla i Zwiastowania Najświętszej Marii Panny w Rawiczu, 63-900 Rawicz ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego.
oraz:
3. Instytut Pamięci Narodowej w Poznaniu, 61-487 Poznań ul. Rolna 45a.
W zawiązku z tym napiszę jeszcze do IPN w Poznaniu, może coś mi udostępnią.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”