Wielenin , Uniejów

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Wielenin , Uniejów

Post autor: Marynicz_Marcin »

T:"Parafia Wielenin"

Witam,
od niedawna parafia Wielenin jest mi znana jako parafia przodków. Otóż okazało się, że ochrzczony tam został mój praprapradziadek Jan Kuźnik vel Jaśkiewicz. Rok urodzenia to ok. 1796.
Znam dane rodziców, włącznie z panieńskim matki, ale interesujące mnie lata to Mormoni lub AD Włocławek. Wczoraj zajrzałem do zakładki "plany" w genetece i znalazłem coś takiego:
568 Wielenin ŁD 1641-1795 urodzenia spisy roczne; j.polski; kontakt Marta Nalazek
Pisałem wczoraj, pisałem dzisiaj, ale brak odpowiedzi, więc nie udało mi się dowiedzieć, gdzie przechowywane są ksiegi (a dokładniej sumariusze), które dostępne są do indeksacji.
Mimo, że są to "tylko" chrzty za trochę ponad 150 lat (!), to jednak to wystarczy, aby wstępnie oszacować, czy nazwiska przodków się pojawiają, a także, czy jest sens ewentualnego sprawdzania tej parafii pod kątem starszych metryk.

Być może na forum jest ktoś zainteresowany tematem lub chociaż wie coś o księgach tej parafii.. Byłbym bardzo wdzieczny :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Nykiel_Gracjan

Sympatyk
Nowicjusz

Parafia Wielenin

Post autor: Nykiel_Gracjan »

Witam Cię:)
Niestety o podanych przez Ciebie latach nic nie wiem, ksiądz proboszcz z Wielenina jest bardzo miłym człowiekiem i wspiera genealogów, przynajmniej mnie. Na parafii znajduje się jedna księga małżeństw z XIX wieku i podaj dwie urodzenia i zgonów. Gdybyś coś wiedział coś więcej o wiekach wcześniejszych podeślij mi na PW :) Jeżeli chodzi o nazwiska to Jaśkiewicze jak i Kuźnicy żyli do czasów współczesnych. Kuźnik Józef jeżeli się nie mylę był kolegą mojej babci, natomiast z najmłodszy Jaśkiewicz z Wielenina jakiego znam ma 15 lat, a z jego starszym bratem chodziłem do podstawówki.
Nie wiem czy coś pomogłem, ale liczę, że może coś wniosłem do Twoich poszukiwań, tereny Uniejów, Wielenin, Niewiesz, Chwalborzyce to moje naturalne środowisko "bytowe".
Pozdrawiam
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Parafia Wielenin

Witaj,
po pierwsze dzięki za odpowiedź ! :) Dobrze jest wiedzieć, że nie jestem sam w poszukiwaniach w danej parafii (a nawet parafiach!) - Wielenin i Uniejów. W obydwóch księgi metrykalne sięgają zamierzchłych czasów, bo aż przełomu XVI i XVII wieku. Dzisiaj otrzymałem akt ślubu moich praprapradziadków (z par. Uniejów). On urodzony w par. Wielenin (wieś Czepów Dolny), zaś ona w Ostrowsku (par. Uniejów). Jestem ciekaw, czy moi mieszkali w parafii o dawien dawna, a może skądś przybyli? :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Re: Parafia Wielenin

Post autor: sebastian_gasiorek »

Marcinie,
Marynicz_Marcin pisze: Pisałem wczoraj, pisałem dzisiaj, ale brak odpowiedzi, więc nie udało mi się dowiedzieć, gdzie przechowywane są ksiegi (a dokładniej sumariusze), które dostępne są do indeksacji.
Czy genealogia nie nauczyła Cię jeszcze cierpliwości? Nie oczekuj od administratora geneteki, że będzie dostępny 24h 365 dni w roku.
Nawet jeśli jest dostępny to zapewniam Cię, że ma długą kolejkę maili.
Czekaj cierpliwie na swoją kolej. Pisanie na forum o braku odpowiedzi na maila z wczoraj nic tutaj nie przyspieszy.
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Re: Parafia Wielenin

Nie oczekuję, że ktoś ma być dostępny 24h na dobę, bo jest to dobrowolne zajęcie (tak jak i indeksowanie).
Tak samo nie łudzę się, że cokolwiek miałoby przyspieszyć odpowiedź.
Najzwyczajniej w świecie napisałem, co już zrobiłem, aby nie otrzymywać ewentualnie dodatkowych sugestii. Chociażby takiej, aby sprawdzić to u źródła .
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Awatar użytkownika
Diabołek81

Sympatyk

Post autor: Diabołek81 »

Witaj Marcinie
Sumariusze są na mikrofilmach u Mormonów i w AD Włocławek.
https://familysearch.org/search/catalog/1054299
Moi przodkowie z tej parafii: Grządzielowie vel Wojtczaki z Kozanek.
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam: Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej - przed 1800 r zgony Ludwika Kowalskiego,Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1828 r Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
pawełKa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: pawełKa »

Dobry wieczór,
odnośnie parafii Wielenin ukazała się edycja sumariusza metryk:
P. Szkutnik, E. M. Kostrzewska, Sumariusz metryk parafii Wielenin 1594-1694, Uniejów 2014, ss. 220.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”