Witam.
Już od kilku lat probuje odszukać dokumenty potwierdzajónce obywatelstwo mego dziadka. Mój dziadek był urodzony w 1908 roku byłej gminie Pożdzimierz , powiat Sokal województwa Lwowskiego. Odbywał służbe wojskową w 1930 r. lecz w CAW nie odnalieziono dokumentów potwierdzajóncych . Mam tylko zdjęcie z czasów służby wojskowej. Oprucz tego mam Dowód Ubiezpieczeniowy który był wydany przez Powszechny Zakład Ubezpieczeń Wzajemnych moim dziadku i babci który zaswiadcza o strachowaniu budowli w byłej gminie Pożdzimierz , powiat Sokal województwa Lwowskiego w roku 1934. W tym dokumencie są wpisani jako właścicieli tey własności. Czy może być że potwierdzenie zawierania własności w IIRP jest potwierdzeniem obywatelstwa. Ten
dowód ubezpieczeniowy był wykonaniem „Rozpoządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 27 maja 1927 r. o przymusie ubezpieczenia od ognia i o Powszechnym Zakładzie Ubezpieczeń Wzajemnych”
W internecie zobaczyłem ustawe z dnia 24 marca 1920 r. o nabywaniu nieruchomości przez cudzoziemców. Jest tu napisane że
Art. 1. 1. Nabycie nieruchomości przez cudzoziemca wymaga zezwolenia. Zezwolenie wydawane jest przez Ministra Spraw Wewnętrznych, w drodze decyzji administracyjnej, za zgodą Ministra Obrony Narodowej, a w przypadku nieruchomości rolnych - również za zgodą Ministra Rolnictwa i Gospodarki śywnościowej.
1a. Odmowa wydania zezwolenia, o którym mowa w ust. 1, nie wymaga wyrażenia zgody przez Ministra Obrony Narodowej lub Ministra Rolnictwa i Gospodarki śywnościowej.
2. Cudzoziemcem w rozumieniu ustawy jest:
1) osoba fizyczna nie posiadająca obywatelstwa polskiego,
2) osoba prawna mająca siedzibę za granicą,
3) osoba prawna mająca siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, kontrolowana bezpośrednio lub pośrednio przez osoby wymienione w pkt 1 i 2.
Oto jest tak że gdyby moi przodkowie nie posiadali obywatelstwa polskiego w tych czasach musieliby zwrócić sie do Ministra Spraw Wewnętrznych na otrzymanie zezwolenia na kupno tej budowli o ilie w dowodzie ubezpieczeniowym wpisane jako właścicieli. Czy jest w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych zasob archiwalny który może wydać potwerdzenie że take zezwolenie moim przodkom wydane nie było i tym samym potwerdzić że posiadanie tej własności było ze wzgłędu no polske obywatelstwo właścicieli.
Potwierdzenie obywatelstwa.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
andrzej_lwow
Witam!
Dziękuję za zwrócenie uwagi na ten temat. Właśnie posiadam domument ubezpieczenia budynków mojego prapradziadka z PZUW z 1927 roku oraz potwierdzenie obywatelstwa co ciekawe jego ojca wystawione przez starostwo powiatowe z tegoż roku. Prapra rzeczonego roku zawarł małżeństwo poprzedzone intercyzą więc stąd pewnie dokumenty dwóch pokoleń. Ale jak widać obydwa dokumenty są ze sobą powiązane.
Pozdrawiam,
Adam
Dziękuję za zwrócenie uwagi na ten temat. Właśnie posiadam domument ubezpieczenia budynków mojego prapradziadka z PZUW z 1927 roku oraz potwierdzenie obywatelstwa co ciekawe jego ojca wystawione przez starostwo powiatowe z tegoż roku. Prapra rzeczonego roku zawarł małżeństwo poprzedzone intercyzą więc stąd pewnie dokumenty dwóch pokoleń. Ale jak widać obydwa dokumenty są ze sobą powiązane.
Pozdrawiam,
Adam
-
Maślanek_Joanna

A ja mam dokument "Akt uznania obywatelstwa", wydany w 1923 roku w Poznaniu przez Prezydenta tego miasta. Powołując się na ustawę z 1920 roku stwierdza, że mój pradziadek "złożył oświadczenie, że chce być obywatelem polskim i zrzeka się rosyjskiego" i "złożył dowody, że jest pochodzenia polskiego" przyznaje mu się (wraz z rodziną) obywatelstwo polskie. Rodzina była rewolucyjnymi uciekinierami z Kresów.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna