Potwierdzenie obywatelstwa.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

andrzej_lwow

Post autor: andrzej_lwow »

Witam.
Już od kilku lat probuje odszukać dokumenty potwierdzajónce obywatelstwo mego dziadka. Mój dziadek był urodzony w 1908 roku byłej gminie Pożdzimierz , powiat Sokal województwa Lwowskiego. Odbywał służbe wojskową w 1930 r. lecz w CAW nie odnalieziono dokumentów potwierdzajóncych . Mam tylko zdjęcie z czasów służby wojskowej. Oprucz tego mam Dowód Ubiezpieczeniowy który był wydany przez Powszechny Zakład Ubezpieczeń Wzajemnych moim dziadku i babci który zaswiadcza o strachowaniu budowli w byłej gminie Pożdzimierz , powiat Sokal województwa Lwowskiego w roku 1934. W tym dokumencie są wpisani jako właścicieli tey własności. Czy może być że potwierdzenie zawierania własności w IIRP jest potwierdzeniem obywatelstwa. Ten
dowód ubezpieczeniowy był wykonaniem „Rozpoządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 27 maja 1927 r. o przymusie ubezpieczenia od ognia i o Powszechnym Zakładzie Ubezpieczeń Wzajemnych”
W internecie zobaczyłem ustawe z dnia 24 marca 1920 r. o nabywaniu nieruchomości przez cudzoziemców. Jest tu napisane że
Art. 1. 1. Nabycie nieruchomości przez cudzoziemca wymaga zezwolenia. Zezwolenie wydawane jest przez Ministra Spraw Wewnętrznych, w drodze decyzji administracyjnej, za zgodą Ministra Obrony Narodowej, a w przypadku nieruchomości rolnych - również za zgodą Ministra Rolnictwa i Gospodarki śywnościowej.
1a. Odmowa wydania zezwolenia, o którym mowa w ust. 1, nie wymaga wyrażenia zgody przez Ministra Obrony Narodowej lub Ministra Rolnictwa i Gospodarki śywnościowej.
2. Cudzoziemcem w rozumieniu ustawy jest:
1) osoba fizyczna nie posiadająca obywatelstwa polskiego,
2) osoba prawna mająca siedzibę za granicą,
3) osoba prawna mająca siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, kontrolowana bezpośrednio lub pośrednio przez osoby wymienione w pkt 1 i 2.
Oto jest tak że gdyby moi przodkowie nie posiadali obywatelstwa polskiego w tych czasach musieliby zwrócić sie do Ministra Spraw Wewnętrznych na otrzymanie zezwolenia na kupno tej budowli o ilie w dowodzie ubezpieczeniowym wpisane jako właścicieli. Czy jest w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych zasob archiwalny który może wydać potwerdzenie że take zezwolenie moim przodkom wydane nie było i tym samym potwerdzić że posiadanie tej własności było ze wzgłędu no polske obywatelstwo właścicieli.
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Post autor: luigi37 »

Witam!

Dziękuję za zwrócenie uwagi na ten temat. Właśnie posiadam domument ubezpieczenia budynków mojego prapradziadka z PZUW z 1927 roku oraz potwierdzenie obywatelstwa co ciekawe jego ojca wystawione przez starostwo powiatowe z tegoż roku. Prapra rzeczonego roku zawarł małżeństwo poprzedzone intercyzą więc stąd pewnie dokumenty dwóch pokoleń. Ale jak widać obydwa dokumenty są ze sobą powiązane.

Pozdrawiam,
Adam
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

A ja mam dokument "Akt uznania obywatelstwa", wydany w 1923 roku w Poznaniu przez Prezydenta tego miasta. Powołując się na ustawę z 1920 roku stwierdza, że mój pradziadek "złożył oświadczenie, że chce być obywatelem polskim i zrzeka się rosyjskiego" i "złożył dowody, że jest pochodzenia polskiego" przyznaje mu się (wraz z rodziną) obywatelstwo polskie. Rodzina była rewolucyjnymi uciekinierami z Kresów.
Pozdrawiam
Joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”