Wywózki na Syberię, więzienia sowieckie, łagry

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Monika
Sadzę, że możesz spróbować poszukać dodatkowych informacji w „Zamojszczyzna w powstaniu styczniowym” Sowińskiej. Autorka korzystała z wielu ciekawych dokumentów/ przypisy/, pewnie warto do nich zajrzeć. Również wiedza o twierdzy w Zamościu, w której siedział zapewne Twój antenat, pewnie też była by pomocna.
http://dlibra.umcs.lublin.pl/dlibra/pla ... nt?id=5385
Krzysztof
Ostatnio zmieniony czw 23 kwie 2015, 11:06 przez Warakomski, łącznie zmieniany 1 raz.
wiwisniewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: wiwisniewski »

Skontaktuj się z Muzeum X Pawilonu Cytadeli Warszawskiej: http://muzeum-niepodleglosci.pl/histori ... -pawilonu/

Mogą mieć coś o Twoim przodku.

Pozdrawiam
Witold
Szukam informacji o:
- Brudzew/Kiełczew Górny: Wiśniewski / Wiśniewscy
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
- Andrychów (Roczyny): Mrzygłód
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam Pani Staniszewska Helena i zainteresowani,

Materiał pomocniczy
http://historia.up.krakow.pl/?page_id=11601
pozycja 26 i inne
Ponadto ja korzystałem z poszczególnych list, które były prowadzone bardzo dokładnie w obłast/rejonach ich nakazowego przybycia i miejsc pobytu pod nadzorem.
Doniec_Henry
pozdrawiam
Awatar użytkownika
MonikaMaria

Sympatyk

Post autor: MonikaMaria »

Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi, powoli zapoznaję się z zalinkowanymi materiałami :)
Póki co udało mi się natrafić na nazwisko mojego przodka w książce J. W. Borejszy "Emigracja polska po powstaniu styczniowym" - wymieniony jest na liście osób, które po powstaniu udały się do Paryża. O tym, że na przełomie lat 60. i 70. XIX wieku przebywał w Paryżu wiedziałam już wcześniej z aktów ślubu jego dzieci i podejrzewałam, że wyjazd mógł mieć związek z ówczesną sytuacją polityczną, nie miałam jednak pewności. Paryż dodatkowo pasuje mi do rodzinnej legendy o udziale któregoś z przodków w Komunie Paryskiej - ciekawe, czy uda mi się to potwierdzić :)
Pozdrawiam,
Monika M. Bugajna
Awatar użytkownika
Jackpara

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jackpara »

Pajak_Barbara pisze:Nie jestem pewna, czy to właściwy temat, ale spróbuję:

Mojego pra-pradziadka wywieziono "na roboty" podczas I wojny gdzieś w głąb Rosji. Nie był żołnierzem, mógł zabrać ze sobą na miejsce wywózki żonę i kilkoro małych dzieci. Gdy zmarł, reszta rodziny wróciła bez przeszkód do poprzedniego miejsca zamieszkania. Jakieś pomysły, gdzie szukać informacji o nich?
Identyczna sytuacja.
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Warto jednak podkreślić, że powstanie styczniowe wybuchło w 1863 roku. Wobec tego skazany rok wcześniej nie mógł być z powodu powstania.

Krzysztof
Krzysztof Wasyluk
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Krzysztofie, Powstanie styczniowe było tylko zwieńćzeniem procesu radykalizacji nastrojów Polaków, manifestowanym chyba od 1859 r.
Krzysztof
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

Wiem, ale we wcześniejszych postach przywoływano powstańców, dlatego przypomniałem, że to dotyczy represji przed- a nie po- powstaniowych.

Krzysztof
Krzysztof Wasyluk
Doniec_Henry

Sympatyk

witam,
propozycja do Moderatora:
czy można połączyć te dwa tematy
Represje...
Wysyłki...
tematycznie podobne.
Mam imienne Listy Polskich zesłanców/j.rosyjski/ - zamieszcze tu i tam?
System denucjacji i inwilgacji był b.dobrze zorganizowany.

...w oparciu o dane ssyłek było około 18...zorganizowanych perfekt!
Doniec_Henry
pozdrawiam
Magda2000

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magda2000 »

Witam. Czy ktos spotkał się z taką miejscowością: Архангельскую обл., Сольвычегодский р-н, Копытово. Nie mogę znaleźć na mapach jakby nie istniala. Tam została wywieziona moja rodzina. Magda
Doniec_Henry

Sympatyk

Ostatnio zmieniony pt 29 maja 2015, 13:55 przez Doniec_Henry, łącznie zmieniany 2 razy.
Doniec_Henry
pozdrawiam
Awatar użytkownika
jerzy2

Sympatyk

Post autor: jerzy2 »

Witam, proponuje poszukać pod hasłem. "Польские спецпереселенцы в Архангельской обл."
Miejscowości może nie być. Bowiem wiele z nich to małe wioski. Moja rodzina wysłana na Ural w 1940. Po wiosce w lesie tylko sterta desek pozostała. Ale znalazłem. Powodzenia.
Awatar użytkownika
Jackpara

Sympatyk
Kontakt:

Czy na tych listach można znaleźć osoby wywiezione z Wilna Litwy
przed pierwszą wojną światową?Pradziadek był poddanym królestwa Prus,mieszkał w Wilnie - podobno obywateli niemieckich (Pruskich) przed tą wojną wywozili w głąb Rosji.Pradziadek był kolejarzem wiem że byli na Chińskiej albo Mongolskiej granicy.Pewnie przy budowie trasy Trans-Syberyjskiej??
Wiesz coś na ten temat?Pozdrawiam.
Jacek Paradowski
P.S Próbowałem wysłać to do Henryka na prywatną wiadomość ale system nie działa w tym względzie? można wpisać tylko 69 liter-ale to nie prawda.
Doniec_Henry pisze:witam,
Represje...
Wysyłki...
tematycznie podobne.

Massalski_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Massalski_Marcin »

Witam, proszę o sprawdzenie, czy wśród wywiezionych na Syberię Polaków był mój pradziadek Antoni Masalski.
Awatar użytkownika
Jackpara

Sympatyk
Kontakt:

Panie Henryku proszę bardzo o link do tych list?
Jackpara pisze:Czy na tych listach można znaleźć osoby wywiezione z Wilna Litwy
przed pierwszą wojną światową?Pradziadek był poddanym królestwa Prus,mieszkał w Wilnie - podobno obywateli niemieckich (Pruskich) przed tą wojną wywozili w głąb Rosji.Pradziadek był kolejarzem wiem że byli na Chińskiej albo Mongolskiej granicy.Pewnie przy budowie trasy Trans-Syberyjskiej??
Wiesz coś na ten temat?Pozdrawiam.
Jacek Paradowski
P.S Próbowałem wysłać to do Henryka na prywatną wiadomość ale system nie działa w tym względzie? można wpisać tylko 69 liter-ale to nie prawda.
Doniec_Henry pisze:witam,
Represje...
Wysyłki...
tematycznie podobne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”