Archiwum Diecezjalne w Łomży

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Babcia_Ela

Sympatyk

Post autor: Babcia_Ela »

Proszę o informację czy w AD Łomża są księgi z oarafii Szczepankowo wczaśniejsze od tych ,które są w AP ?
Pozdrawiam.
Ela
grabkk

Sympatyk
Adept

Post autor: grabkk »

Babcia_Ela pisze:Proszę o informację czy w AD Łomża są księgi z oarafii Szczepankowo wczaśniejsze od tych ,które są w AP ?
Z parafii Szczepankowo akta urodzin są od 1832 roku, śluby od 1832 i zgony od 1831roku.
Pozdrawiam
Rysiek
renked4

Nieaktywny

Post autor: renked4 »

Witam.
A z jakich lat sa akta z Zambrowa chodzi mi głownie o Zagroby-Łętownica?
grabkk

Sympatyk
Adept

Post autor: grabkk »

renked4 pisze:Witam.
A z jakich lat sa akta z Zambrowa chodzi mi głownie o Zagroby-Łętownica?
Ksiegi z Zambrowa znajdujace się w AD obejmuja okres 1808-1855
Rysiek
rmierz

Post autor: rmierz »

Białobrzeski_Marek pisze:Z parafii Troszyn nic tam nie ma. Uratowano w pierwszym egzemplarzu z tej parafii księgi od lat 90tych XIX wieku, a te przekazano zgodnie z prawem do właściwego miejscowo USC, bo duplikaty z tych lat uległy zniszczeniu w czasie II wojny światowej. Tak jak widać w bazach: pradziad i sezam, i jak pamiętam z wizyty w miejscowym USC, z parafii Troszyn są urodzenia od 1895 r., małżeństwa od 1894 r. i zgony od 1893 r. Jakieś drobne luki są z okresu ostatniej wojny. Pozdrawiam!

Marek
Panie Marku,
Tak też myślałem. Bardzo dziękuję.

Pozdrawiam

Rafał Mierzejewski
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

A juz wymiękałem tłumacząc sobie „po co walisz grochem o ścianę" ale w postanowieniu nie wytrzymałem
Akurat ze Szczepankowem tak być nie musi. Wklejam fragment z
http://mazovia.strefa.pl/date/chojny.htm
Z ksiąg metrykalnych wykorzystałem w zasadzie dostępne akta parafii: Szczepankowo i Miastkowo. Należy jednak zauważyć, że w powiecie łomżyńskim było jeszcze więcej parafii (m.in. Nowogród, Śniadowo, Kleczkowo, Łomża, Piątnica, Drozdowo i Puchały). Z nich np. dobrze zachowane akta metrykalne (głownie alegaty oraz indeksy metryk (nie do końca pojmuję ale to nie mój problem – przyp.jj) w języku łacińskim już z XVII w. posiada parafia Szczepankowo i Miastkowo (1732-1870). Obecnie księgi tych parafii są przechowywane w Archiwum Diecezjalnym w Łomży.
Z uporem maniaka ponawiam - informacji szukać należy telefonicznie u źrodła tj w AD i plebaniach.
Ludzie dzwońcie, naprawde warto, samo nie spadnie.
Pozdrawiam
MariaRągowska

Sympatyk
Nowicjusz

Archiwum Diecezjalne w Łomży, prośba

Post autor: MariaRągowska »

Ponawiam prośbę. Może sytuacja zmieniła się na tyle, że z wiosną ktoś wybierze się do AD w Łomży i przy okazji sfotografuje dla mnie alegata ślubne? Numer dokumentu 1750 z 23 grudnia 1899 roku. Ślub odbył się 24 stycznia 1900 w Szczuczynie. Młodzi - Antoni Rągowski i Anna Baranowska. Najbardziej zależy mi na poznaniu treści wniosku o udzielenie dyspensy.
Dziękuję z góry
Majka Rągowska
Śląskie Towarzystwo Genealogiczne
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Witam,
Mam prośbę jeśli ktoś wybiera się do AD Łomża o zrobienie zdjęcia aktu małżeństwa
parafia Wyszonki Kościelne (wieś Wyszonki-Nagórki)
ślub Kazimierz Koc - Józefa Niemyska (Niemyjska) prawdopodobnie 1911 (być może 1 - 2 lata wcześniej)

Ew dodatkowo akt U Józefa Niemyska (Niemyjska) ok 1893.

Z góry dziękuję. Mail podam na PW
pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
emigrantka

Sympatyk

Post autor: emigrantka »

Witam, nie za bardzo orientuje sie w szukaniu przodkow w polsce ,mam wiec takie pytanie
szukam par dziadka i pra babci akt slubu ktory był w Nowogrodzie ok 1926 roku,wiem ze skany z Nowogrodu sa tylko do 1911 roku gdzie wiec szukac tych pózniejszych ? czy wszystkie dokumenty z parafi sa gdzies przeniesione np do AD Łomża?
Angie
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

mail na umnowogrod@ wp.pl
do USC
ale kopii nie robią;( zgodnie z ustawą muszą umozliwić dostęp oraz możliwość wykonania kopii aktu małżeństwa oraz ew. aneksów.
Ksiąg małzeństw do AP nie przekazali - są w USC.
Czyliw praktyce -najprościej (choć nie będzie to bardzo proste -dzwoniłem, jeszcze nikt nie starał się o dostęp na mocy nowelizacji z 1 marca) poprosić kogoś, kto może osobiście się stawić w USC i zrobić zdjęcie.
No i ma trochę samozaparcia, żeby przezwyciężyć brak praktyki i średni (deliktanie mówiąc) poziom wiedzy o obowiązującym obecnie prawie umożliwiającym dostęp i samodzielne wykonanie kopi z ksiąg M i Z 1934 i starszych przechowywanych w urzędach stanu cwyilnego.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Moje doswiadczenia w kontaktach z USC ami sa wyłącznie pozytywne. Dotyczy to takze nowego otwarcia czasowego. Kilkanascie dni temu posredniczyłem (choc moje posrednictwo akurat nie było do niczego potrzebne) w pozyskaniu kserokopi slubu z 1926 roku, zatem z nowego rozdania. Nie stawiano żadnych oporów. Znajomy zapłacil 5 złotych.
Na wszelki wypadek nie ujawniam siedziby owego USC i wielu innych mi (ale nie sadzę, że tylko mnie) przyjaznych bo może okaże się ,ze ich przyjaznośc jest nielegalna
Niemniej radzę dzwonić i sie dogadywać Na skan czy zdjęcie cyfrówka nie ma raczej szans (w prowincjoinalnych USC za nowoczesne), ale z kserem Panie z USC sa zwykle dobrze obeznane.
Pozdrawiam
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Ja również mam pozytywne doświadczenia, jednak nie o "średnim statystycznym USC" pisałem, tylko o wyniku dzisiejszej rozmowy telefonicznej z tym konkretnym;)
Księgi: są w USC nieprzekazane do APu i szybko raczej nie będą przekazane
pismo - mailem
ale w rozmowie na samym początku pojawiły się sformułowania "przez konsulat" "ochrona danych osobowych" "nowelizacji w udostępnianiu?"etc..więc odnotuwuję, że jest to zdecydowaie poniżej dotychczasowych "średnich statystycznych kontaktów":)
Awatar użytkownika
emigrantka

Sympatyk

Włodzimierzu
bardzo dziekuje Ci za te wskazówki , przynajmniej wiem od czego i gdzie zacząc , bedzie to trudne bo nie mieszkam w pl a i w Nowogrodzie nie mam juz nikogo ,ale bede probowała- bo z tego aktu slubu dowiem sie (mam nadzieje ) skąd pochodzil moj Pr.

pozdrawiam
Angie
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Nie mam nikogo...
może tak, może nie:)
nie zdziwię się, gdy zgłosi się ktoś (poprzez forum, maila, PW) oferujący bezintersowan pomoc.
Ułatwiłoby, gdybyś od rzu pelny zestaw informacji podała (nazwiska, imiona).
Pomóz pomagajacym:)
Awatar użytkownika
emigrantka

Sympatyk

Włodzimierzu ,Juz naprawiam swój błąd moze faktycznie znajdzie sie ktos kto mi pomoże ;)

Bardzo chciała bym ustalic skąd pochodził mój pradziadek Bolesław Dąbrowski (był w Nowogrodzie weterynarzem) urodzony w 1894
zmarł w Nowogrodzie w 1942. Daty ślubu z prababcia nie znam- Stanisława Borchert ur 1908 w Nowogrodzie ,ich pierwsza córka Janina urodziła sie w 1928 wiec data slubu przypuszczalnie to ok 1926-27 . Wystarczyło by mi żeby ktos tylko zerknął w ich akt małżeństwa i dowiedział sie z niego skąd pochodził Bolesław

dziekuje
Angie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”