Sandomierz
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Sandomierz 1775
Powiedzcie mi, kochani, gdzie mam szukać aktów urodzenia z 1774,5,6 z Sandomierza.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Re: Sandomierz 1775
Może tu:jakozak pisze:Powiedzcie mi, kochani, gdzie mam szukać aktów urodzenia z 1774,5,6 z Sandomierza.
http://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=7459
http://www.sandomierz.opoka.org.pl/strd ... p=166&d=15
Parafia posiada akta parafialne od 1646 r. (początkowo niekompletne).
Łucja
-
Sawicki_Julian

Sandomierz 1775
Witam Jola, podaje dokładnie co jest w tej bibliotece w Sandomierzu, może są i młodsze księgi, trzeba dzwonić i zapytać, tu był na ten temat taki wątek, ( to urywek ), pozdrawiam - Julian ;
Spis ksiąg metrykalnych z w/w księgi księdza Kirka - Biblioteka Diecezji w Sandomierzu
427 Sandomierz - kolegiata, chrzty (1653-1718, fragment księgi)
593 Sandomierz - parafia miejska, śluby (1647-1718)
594 Sandomierz - parafia miejska, chrzty (1655-1690, bez 1682)
595 Sandomierz - parafia miejska, chrzty (1682-1719), spis zmarłych (nie są podane lata)
Spis ksiąg metrykalnych z w/w księgi księdza Kirka - Biblioteka Diecezji w Sandomierzu
427 Sandomierz - kolegiata, chrzty (1653-1718, fragment księgi)
593 Sandomierz - parafia miejska, śluby (1647-1718)
594 Sandomierz - parafia miejska, chrzty (1655-1690, bez 1682)
595 Sandomierz - parafia miejska, chrzty (1682-1719), spis zmarłych (nie są podane lata)
Sandomierz 1775
Albo Archiwum Diececjalne, ale raczej wątpię.
Ostatnio tylko ksiądz znalazł kawałki ksiąg ze Staszowa, a tak to są dopiero od 1945. No, i jeszcze jedna z 1570? z jakiejś parafii jako wyjątek.
choć porządki cały czas trwają.....
K.
Ostatnio tylko ksiądz znalazł kawałki ksiąg ze Staszowa, a tak to są dopiero od 1945. No, i jeszcze jedna z 1570? z jakiejś parafii jako wyjątek.
choć porządki cały czas trwają.....
K.
Sandomierz 1775
Sledzę Wasze wpisy bo także szukam kogos w tej parafii.Srzednicki Wincenty zmarły w 1815 w wieku 40 lat miał urodzic się jak zapisano w księdze zgonów, w sandomierskiej parafii.
Stefan
Stefan
- Brzozowska_Beata

Sandomierz NNMP(Katedra) - metryki - wgląd
Witam serdecznie, potrzebuję przejrzeć metryki z Sandomierz NNMP(Katedra). Gdzie mogę znaleźć ich podgląd???
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
- Brzozowska_Beata

Dziękuję pięknie. Mam jakieś problemy z rejestracją, ale będę sukcesywnie próbowała
- Kostkowski

Sandomierz, Najstarsze Księgi parafii św. Pawła za murami
W parafii św. Pawła w Sandomierzu za murami zachowały się pierwopisy ksiąg:
Urodzeń/Chrztów 1646-1693, 1755-1797, 1797-1848, 1826-1838,1839-1865, 1866-1887
Zgonów 1755-1795, 1797-1848,
Małżeństw 1755-1797, 1797-1858.
Oczywiście młodsze też są (aż do bieżących), ale tu podaję tylko najstarsze.
Natomiast w AP w Sandomierzu są wtóropisy ale dopiero od połowy roku 1810.
Urodzeń/Chrztów 1646-1693, 1755-1797, 1797-1848, 1826-1838,1839-1865, 1866-1887
Zgonów 1755-1795, 1797-1848,
Małżeństw 1755-1797, 1797-1858.
Oczywiście młodsze też są (aż do bieżących), ale tu podaję tylko najstarsze.
Natomiast w AP w Sandomierzu są wtóropisy ale dopiero od połowy roku 1810.
Ostatnio zmieniony ndz 10 sty 2016, 21:29 przez Kostkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
-
Sawicki_Julian

Najstarsze Księgi parafii św. Pawła w Sandomierzu za murami
Witam Władysław i mam pytanie, czy ta parafia pod wezwaniem Św. Pawła za murami, to ta co teraz jest Św. Jakuba koło samego zamku ( za wąwozem ) i dworku ojca Mateusza. Bo tam i ja pytałem młodego zakonnika, ( to tam gdzie Tatarzy pomordowali 49 zakonników, chyba 2 lutego 1241 r. ), zakonnik powiedział mi wtedy, że nie ma ksiąg starszych od powstania styczniowego, bo zabrali księgi ruscy żołdacy; Julian
- Kostkowski

Re: Najstarsze Księgi parafii św. Pawła w Sandomierzu za mur
To ciut ciut wyżej, na zakręcie. Nazywa się "Nawrócenia Św. Pawła". Po wybudowaniu kościoła "Podwyższenia Krzyża" (na rozjeździe dróg na Opatów i na Ożarów) część miejscowości z tej parafii przeszła do tej nowej. Np. Część Chwałek teraz przynależy tu, a część tam.Sawicki_Julian pisze:Witam Władysław i mam pytanie, czy ta parafia pod wezwaniem Św. Pawła za murami, to ta co teraz jest Św. Jakuba koło samego zamku (za wąwozem)...Julian
- tego z serialu??? Co z policjantem Mietkiem w szachy gra?Sawicki_Julian pisze:...i dworku ojca Mateusza.
Ksiąg z tej, o którą pytasz: wtóropisy są w AP od połowy 1810, a pierwopisy są tam wyżej, takie jak wymieniłem (i młodsze też)....Bo tam i ja pytałem młodego zakonnika ... zakonnik powiedział mi wtedy, że nie ma ksiąg starszych od powstania styczniowego, bo zabrali księgi ruscy żołdacy; Julian
Natomiast tam gdzie pytałeś zakonnika to nigdy ksiąg metrykalnych nie było, bo to był zawsze klasztor i nigdy nie był parafią.
W 1839 przybył tam z Janowa (diec. Lubelskiej) zakonnik Rajmund Kostkowski, który od 1840 do śmierci w 1847 był tam przeorem Rajmund Kostkowski i tam zmarł w 1847 i jest pochowany na cmentarzu świętopawłowym. Dwa Akty jego zgonu mam z AP i z od św. Pawła. Jest też książka o cmentarzu świętopawłowym, w której jest wymieniony. Rajmund to imię zakonne, a rodowe prawdopodobnie Jacek.
Ale napisz czego szukasz, bo jeśli rzeczywiście od Jakuba to ciut ciut jest w AD, ale nie metrykalne, jak wyżej wyjaśniłem.
Rozeznania dobrego co jest w AD odnośnie parafii Jakuba to nie ma nikt. Trochę ksiądz Bastrzyk, trochę Anna Szylar, trochę piszący te słowa. A z par. Pawła to w AD nie ma nic (oprócz współczesnych tj. powojennych 1946!)
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
-
Sawicki_Julian

Re: Najstarsze Księgi parafii św. Pawła w Sandomierzu za mur
Władysławie, to by się zgadzało ze klasztor śluby daje, a piszą metryki w parafii i tak jest na Świętym Krzyżu ze w Nowej Słupi są metryki, czyli ten zakonnik był tam za młody i nie znał sprawy. Dowiedziałem się w tym wąwozie zwany Królowej Jadwigi koło tego klasztoru w dół jest tam ulica na której mieszkali Kudelscy i Sawickie, a szukam metryki możliwe ze z tego kościoła Św. Pawła.
Mam takie dane z ksiąg wieczystych przy zakupie Ujazdka ze w dniu 13 lutego 1798 roku Jan Bonawentura Sawicki i Agnieszka z Kudelskich brali ślub, ale gdzie, tego nie pisze. Z innej metryki ze ślubu pradziadka Onufrego z Marianną Piskorską w Łagowie ( koło Opatowa) w 1807 roku, jest odpis gdzie ksiądz Piotr Kudelski z Kudelczyna w 1814 roku ten odpis pisał i jest tam za świadka brat Agnieszki, to Łukasz Kudelski z Rytwian, tam był w tym zamku w Rytwianach wtedy Sąd i pewnie tam mieszkał i pracował.
A z kolei ten ksiądz potem Dziekan w Bodzentynie P. Kudelski, też jest bratem tej Agnieszki i jeszcze jednej siostry Karoliny która wyszła za brata Bonawentury - Filipa Sawickiego. A ślub ich może być jak wrócił Filip z wojska od Napoleona, czyli od roku 1814 w naszą stronę lata. Władysław, jak by Ci się takie coś trafiło, to dla mnie coś wspaniałego by było, pozdrawiam ; Julian
Mam takie dane z ksiąg wieczystych przy zakupie Ujazdka ze w dniu 13 lutego 1798 roku Jan Bonawentura Sawicki i Agnieszka z Kudelskich brali ślub, ale gdzie, tego nie pisze. Z innej metryki ze ślubu pradziadka Onufrego z Marianną Piskorską w Łagowie ( koło Opatowa) w 1807 roku, jest odpis gdzie ksiądz Piotr Kudelski z Kudelczyna w 1814 roku ten odpis pisał i jest tam za świadka brat Agnieszki, to Łukasz Kudelski z Rytwian, tam był w tym zamku w Rytwianach wtedy Sąd i pewnie tam mieszkał i pracował.
A z kolei ten ksiądz potem Dziekan w Bodzentynie P. Kudelski, też jest bratem tej Agnieszki i jeszcze jednej siostry Karoliny która wyszła za brata Bonawentury - Filipa Sawickiego. A ślub ich może być jak wrócił Filip z wojska od Napoleona, czyli od roku 1814 w naszą stronę lata. Władysław, jak by Ci się takie coś trafiło, to dla mnie coś wspaniałego by było, pozdrawiam ; Julian
-
Paula_Papież

Sandomierz
Witam.
Mam pytanie. Czy księgi Katedry w Sandomierzu są dostępne?
Dziękuje Paulina
Mam pytanie. Czy księgi Katedry w Sandomierzu są dostępne?
Dziękuje Paulina
-
Sawicki_Julian

Sandomierz
Witam, jeśli chodzi o księgi z tamtej katedry w Sandomierzu, to są chyba od 1818 roku, to po prawo jak się wyjdzie z tylnych wielkich drzwi i czynne bodajże 2 godziny. Za to w bibliotece diecezji jest kilka ton starych ksiąg i w tym i metrykalne z lat od 1600. W AP są od 1810 r. i metryki i notariaty, bardzo miła obsługa wszędzie ( i smaczne lody np. w zielonej budce z 1563 r. ). Tylko dzwonić, pytać, a samo archiwum kościelne jest na przeciw małych drzwi katedry i w piwnicach, ma akta powojenne, czyli od 1945 r. ; pozdrawiam - Julian
-
Paula_Papież

Sandomierz
a w tym Archiwum Państwowym to onao jest w Sandomierzu?. Natomiast to archiwum kościelne to też trzeba się umawiać wcześniej czy wystarczy podejść?
Nie bardzo wiem gdzie szukać tych ksiąg w samej Katedrze. Tam gdzie kancelaria?
Pozdrawiam Paulina
Nie bardzo wiem gdzie szukać tych ksiąg w samej Katedrze. Tam gdzie kancelaria?
Pozdrawiam Paulina