Witajcie Podczasczanki
Zazdroszczę Wam głębokiej wiedzy o swych rodach (ja zaczynając nie wiedziałem nic. Tworząc drzewo Kostkowskich nie miałem żadnych przesłanek czy to mój ród. Nie wiedziałe ani gdzie szukać, ani czego szukać. Dopiero przy sześciu tysiącach osób w drzewie, paręnaście dni temu, bo w ostatnie święta trafiłem na akt małżeństwa praprapradziadka, który dowiódł, że ta praca w ciemno nie była daremna.
Tym bardziej dziwią mnie Wasze zmagania. Dlatego wczoraj pojechałem do Sandomierza i do Glinian. Z Sandomierza przywiozłem interesujący Was akt.
Antoni Benedykt Podczaski ochrzczony został 6 stycznia 1775.
Joli foto aktu wyślę wkrótce, może jeszcze dziś, a Marcie gdy poda swój e-mail, najlepiej pisząc do mnie na: ladiwek@wp.pl.
Piotra w latach późniejszych nie znalazłem, może nie był młodszy lecz starszy, albo urodzony gdzie indziej. Napiszczie co wiecie o Piotrze i o Janie. Jana nie szukałem, bo to wymaga więcej czasu, gdyż księga jest po łacinie, mocno nadszarpnieta zębem czasu, wielu kartom brakuje rogów, niektóre są przerwane, brakuje kart (nie wiem ilu). Jakie w par. św. Piotra w Sandomierzu za murami zachowały się księgi podam w innym poście, bo to może zainteresować też innych, którzy do tego nie zajrzą.
Kicińska_Marta pisze:...jak stwierdzić, że małżeństwo Jan Podczaski i Wiktoria Popiel to jedyna możliwa kombinacja...
...Wiktoria miałaby 50 lat rodząc Katarzynę. Może masz jakieś dodatkowe informacje, które mogłyby za tym świadczyć. Pozdrawiam, Marta
...Katarzyna Podczaska, córka Jana i Wiktorii Popiel, urodziła się w Brzozowej Parafia Gliniany koło Ożarowa ok. 1831 r.
Byłem wczoraj w Glinianach i poczyniłem pewne kroki, więc trzymaj kciuki, żeby mi się udało u źródła...
Wynika to z aktu małżeństwa Katarzyny z Konstantym Prokopowiczem w roku 1851 w Parafii Jastrząb, powiat radomski...
Już sprawdziłem, że w AP w Radomiu są allegata do tego roku, więc napisz do nich i je zamów. Napisz czy chcesz tylko akt urodzenia, czy jeszcze coś więcej i czy ma to być skan czy ksero. Skan możesz otrzymać drogą elektroniczną, albo pocztą tradycyjną na płycie CD. Nawet jeśli zamówisz wysyłkę elektroniczną pamiętaj, żeby podać adres pocztowy. To absurd, ale bez tego wszystko się przedłuży o bzdurną korespondencję domagającą się podania adresu, jako warunku zrealizowania zamówienia.