Nazwisko: Podczaski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marekzaborski »

Kicińska_Marta pisze:Jolu,

Informacje, których jestem pewna to:
Moja praprababka Katarzyna Podczaska, córka Jana i Wiktorii Popiel, urodziła się w Brzozowej Parafia Gliniany koło Ożarowa ok. 1831 r. Wynika to z aktu małżeństwa Katarzyny z Konstantym Prokopowiczem w roku 1851 w Parafii Jastrząb, powiat radomski. W dniu ślubu Jan już nie żył. Katarzyna pozostawała pod opieką brata. To się zgadza z opowieścią rodzinną. Imienia brata nie znam.

"
Napisałem do AP Radom o sprawdzenie alegat, czy jest tam odpis metryki chrztu Katarzyny.
Na podstawie tego co napisałaś wydaje mi się na 99 % pewne że to ta sama para, Jan i Wiktoria.

Jeśli chcesz, wyślę Ci metryki urodzenia Wiktorii Popiel i jej rodzeństwa.
Mój adres na pw

Jolu

intercyza przedślubna między Mikołajem Podczaskim a Katarzyną Chocimirską [1629]

tu

http://www.agad.archiwa.gov.pl/pomoce/AC.xml

Marek
Kicińska_Marta

Sympatyk

Post autor: Kicińska_Marta »

Marku,

Bardzo Ci dziękuję za działania w sprawie Katarzyny. Oczywiście, że chciałabym dostać te metryki Wiktorii Popiel i jej rodzeństwa.
Zaraz spróbuję napisać do Ciebie na adres z pw. Nie wiem czy juz mogę, bo wczoraj jeszcze nie mogłam - jako nowa.

Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Podczaski, Podczaski

Post autor: Kostkowski »

Witajcie Podczasczanki
Zazdroszczę Wam głębokiej wiedzy o swych rodach (ja zaczynając nie wiedziałem nic. Tworząc drzewo Kostkowskich nie miałem żadnych przesłanek czy to mój ród. Nie wiedziałe ani gdzie szukać, ani czego szukać. Dopiero przy sześciu tysiącach osób w drzewie, paręnaście dni temu, bo w ostatnie święta trafiłem na akt małżeństwa praprapradziadka, który dowiódł, że ta praca w ciemno nie była daremna.
Tym bardziej dziwią mnie Wasze zmagania. Dlatego wczoraj pojechałem do Sandomierza i do Glinian. Z Sandomierza przywiozłem interesujący Was akt. Antoni Benedykt Podczaski ochrzczony został 6 stycznia 1775.
Joli foto aktu wyślę wkrótce, może jeszcze dziś, a Marcie gdy poda swój e-mail, najlepiej pisząc do mnie na: ladiwek@wp.pl.
Piotra w latach późniejszych nie znalazłem, może nie był młodszy lecz starszy, albo urodzony gdzie indziej. Napiszczie co wiecie o Piotrze i o Janie. Jana nie szukałem, bo to wymaga więcej czasu, gdyż księga jest po łacinie, mocno nadszarpnieta zębem czasu, wielu kartom brakuje rogów, niektóre są przerwane, brakuje kart (nie wiem ilu). Jakie w par. św. Piotra w Sandomierzu za murami zachowały się księgi podam w innym poście, bo to może zainteresować też innych, którzy do tego nie zajrzą.
Kicińska_Marta pisze:...jak stwierdzić, że małżeństwo Jan Podczaski i Wiktoria Popiel to jedyna możliwa kombinacja...
...Wiktoria miałaby 50 lat rodząc Katarzynę. Może masz jakieś dodatkowe informacje, które mogłyby za tym świadczyć. Pozdrawiam, Marta
...Katarzyna Podczaska, córka Jana i Wiktorii Popiel, urodziła się w Brzozowej Parafia Gliniany koło Ożarowa ok. 1831 r.
Byłem wczoraj w Glinianach i poczyniłem pewne kroki, więc trzymaj kciuki, żeby mi się udało u źródła...
Wynika to z aktu małżeństwa Katarzyny z Konstantym Prokopowiczem w roku 1851 w Parafii Jastrząb, powiat radomski...
Już sprawdziłem, że w AP w Radomiu są allegata do tego roku, więc napisz do nich i je zamów. Napisz czy chcesz tylko akt urodzenia, czy jeszcze coś więcej i czy ma to być skan czy ksero. Skan możesz otrzymać drogą elektroniczną, albo pocztą tradycyjną na płycie CD. Nawet jeśli zamówisz wysyłkę elektroniczną pamiętaj, żeby podać adres pocztowy. To absurd, ale bez tego wszystko się przedłuży o bzdurną korespondencję domagającą się podania adresu, jako warunku zrealizowania zamówienia.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Podczaski, Podczaski

Post autor: jakozak »

Władysław! Jesteś wielki! Dziękuję. Usiądę potem i napiszę jeszcze.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Podczaski, Podczaski

Post autor: mmaziarski »

W Szczucinie w 1749 kilkakrotnie występował jako ojciech chrzestny Ignacy Podczaski
W 1762 jako matka chrzestna odnotowana jest Aleksandra Popielowa.
W 1859 ur.się Władysław Popiel syn Antoniego.

Mieczysław
Kicińska_Marta

Sympatyk

Podczaski, Podczaski

Władyslawie, bardzo dziękuję. Byłabym ogromnie wdzięczna za możliwość dotarcia do aktu urodzenia Katarzyny Podczaskiej. Mam akt małżeństwa Katarzyny z Konstantym Prokopowiczem. Związek małżeński zawarli w dniu 24 września 1851 r. w Parafii Jastrząb, za zgodą rodziców Konstantego, a nie jak wypadało w Parafii panny młodej, w Glinianach (akt nr. 21). W dniu ślubu Konstanty miał lat 18, a Katarzyna lat 21 (wg. aktu małżeństwa). Młodzi zamieszkali w Mirowie. Zastanawiam się pod opieką którego z braci pozostawała Katarzyna do ślubu. Czy akta w Radomiu o których piszesz obejmują rok 1831?

Nie mam też aktu urodzenia Jana Podczaskiego, ale to chyba problem wszystkich tu piszących. Zaraz do Ciebie napiszę mail.

Pozdrawiam serdecznie, Marta
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Podczaski, Podczaski

Kicińska_Marta pisze:.... Czy akta w Radomiu o których piszesz obejmują rok 1831?...
Od 1810 i są zdigitalizowane ale mają prawdopodobnie tylko w swoich komputerach.
Kicińska_Marta

Sympatyk

Bardzo dziękuję. NaPiszę do nich.

Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Marto. O ile się nie mylę, to mój Jan i Twój Jan to nie ten sam człowiek. Mój nie mógł się urodzić po 1782 roku (zmarł jego ojciec - Maciej), a Twój w 1806 miał 20 lat. Chyba, że w akcie ślubu jest błąd i nie miał 20 lat, gdy żenił się z Popielówną. Albo regestr mebli po jego ojcu w 1782 roku nie był związany ze śmiercią Macieja.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

mmaziarski pisze:W Szczucinie w 1749 kilkakrotnie występował jako ojciech chrzestny Ignacy Podczaski
W 1762 jako matka chrzestna odnotowana jest Aleksandra Popielowa.
W 1859 ur.się Władysław Popiel syn Antoniego.

Mieczysław
Jeśli masz te akty to chciałbym je dostać.
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Kostkowski pisze:
Kicińska_Marta pisze:....Czy akta w Radomiu o których piszesz obejmują rok 1831?...
Od 1810 i są zdigitalizowane ale mają prawdopodobnie tylko w swoich komputerach.
Ale, ale! Trochę pomieszałaś, a ja nie zauważyłem.
Pisaliśmy o par. Jastrząb i ta jest w AP Radom od 1810.
Natomiast z r. 1831 to interesuje Cię par. Gliniany, a ta jest w AP Sandomierz i niestety z lat znacznie późniejszych: ur. od 1865, małż. od 1863, zg. od 1881. Wcześniejsze Gliniany TYLKO u księdza.

Na tym etapie Ty masz tylko zamówić w Radomiu odpis metryki, który jest załącznikiem do aktu ślubu w allegatach z r. 1851.
Gliniany zostaw mnie.
Kicińska_Marta

Sympatyk

Jolu, napisałaś
"Marto. O ile się nie mylę, to mój Jan i Twój Jan to nie ten sam człowiek. Mój nie mógł się urodzić po 1782 roku (zmarł jego ojciec - Maciej), a Twój w 1806 miał 20 lat. Chyba, że w akcie ślubu jest błąd i nie miał 20 lat, gdy żenił się z Popielówną. Albo regestr mebli po jego ojcu w 1782 roku nie był związany ze śmiercią Macieja."

Ja oceniam rok urodzenia Jana chwilowo 2 drogami: z aktu urodzenia Franciszki w 1812 r, córki Jana i Wiktorii z Popielów. Jan miał wtedy lat 34, więc data ur to ok. 1778 r. Wiktoria wg tego aktu miała lat 29 czyli jej data ur. to ok. 1783.
Drugi akt to akt zgonu Jana Podczaskiego w 1831 r. z Parafii Gliniany, miał lat 51. W tej Parafii urodziła się w roku 1830 lub 1831 Katarzyna. Stąd data ur. Jana to 1780 r, a więc w obu przypadkach przed 1782 r. W akcie zgonu zastanawia mnie tylko to, co już pisałam, że napisano - syn niewiadomych rodziców. Chyba, że był adoptowany przez Macieja Podczaskiego (???).

Mój Jan Podczaski na pewno był ożeniony z Wiktorią z Popielów, to wynika z kilku aktów. Wiktoria pojawia się też w akcie chrztu córki Katarzyny, Zofii Teodozji, w 1858 r. Czyli wtedy jeszcze żyła.

Ponieważ te daty są tak nieprecyzyjne, więc może data urodzenia Jana w akcie małżeństwa też nie była dokładna. A może nie była dokładnie znana? Tym bardziej warto szukać aktu jego urodzenia.

Władysławie, gdy będziesz w Sandomierzu, to proszę pamiętaj o Janie. Sądzę, że daty urodzenia powinny się mieścić w okresie 1775-1786.

Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Marto
Napisałem obszerne wyjaśnienie na temat niezgodności wieku w aktach, ale przy wysyłaniu znikło. Być może kiedyś napiszę ponownie. Teraz wszystko sprowadza się do chwili cierpliwości. Dziś rozmawiałem z proboszczem Glinian, więc pozostaje Ci cierpliwie czekać i być dobrej myśli.
Przyślij mi akt zgonu Jana i akt ślubu Jana z Wiktorią. Ja go zapewne gdzieś mam, bo jak śledzisz wątek, to wiesz, że to ja wskazałem Markowi rok i parafię Kunów. A że łatwiej poprosić Cię o podesłanie, niż go szukać, to przyślij oba.
Kicińska_Marta

Sympatyk

Władysławie,

Wysyłam Ci oba dokumenty na adres prywatny.

Pozdrawiam serdecznie, Marta
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Dziękuję, Marto.
Niewiadomi rodzice występują często i to o niczym nie świadczy.
Pozdrowienia. Jola Kozak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”