Witam serdecznie, to mój pierwszy post, więc proszę wybaczyć ewentualne niedociągnięcia. Poszukuję informacji zawartych prawdopodobnie w metrykach znajdujących się w parafii rzymskokatolickiej pw Św. Sebastiana w miejscowości Sarzyna woj. podkarpackie, stare rzeszowskie pow. leżajski.
Poszukuję informacji na temat chrztów / zgonów / ślubów moich przodków z rodziny Wasielewicz i Zebzda.
Punkty zaczepienia:
Jan Wasielewicz ur. 12.12.1868, Jego rodzice zmarli gdy był w wieku kilku lat, wychowywał go stryj. Być może w/w osoby, potencjalnie rodzeństwo będzie w metrykach.
Odmiany nazwiska, z którymi spotkałem się w żródłach - nie licząc zagranicznych przekręceń to: Wasilewicz, Wasylewicz.
Wiktoria Wasielewicz
z domu Zebzda
Ur. 23 Grudnia 1887 - w jednym z dokumentów osoba ta posiada nazwisko Zabiedow - ale to prawdopodobnie błąd.
Wyżej wymienieni są moimi pradziadkami i w 1902 r wyemigrowali do USA gdzie zawarli związek małżeński. Ten okres mam już zbadany. Interesuje mnie czas po ich powrocie (brak roku), gdzie w Sarzynie mieli kilkoro dzieci
Józef
Edward
Jadwiga -
Wojciech -
Franciszek
Potem wyjechali na Pomorze, gdzie ich losy są już mi znane.
Oczywiście najbardziej chodzi mi o rodziców i dalczych przodków moich pradziadków.
Dziękuję za wszelką pomoc.
Z wyrazami szacunku,
Boleslaw Wasielewicz.
Sarzyna woj. podkarpackie
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Bolesław_Wasielewicz

- MariaŁopaciuk

Re: Metryki z Sarzyny woj. podkarpackie
1686 - Od tego roku prowadzone są księgi metrykalne wsi SarzynaBolesław_Wasielewicz pisze: Poszukuję informacji zawartych prawdopodobnie w metrykach znajdujących się w parafii rzymskokatolickiej pw Św. Sebastiana w miejscowości Sarzyna woj. podkarpackie, stare rzeszowskie pow. leżajski.
Poszukuję informacji na temat chrztów / zgonów / ślubów moich przodków z rodziny Wasielewicz i Zebzda.
Księgi są w parafii ... i jak wsztytkie z terenu podkarpackiego, nie były digitalizowane i indeksowane
Kontakt z parafią może rozwiązać Twoje problemy
http://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=7486
MariaŁ