Archiwum Państwowe w Płocku

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Ja piszę na: sekretariat(at)plock.ap.gov.pl - trzeba trochę odstać w kolejce, ale tak to już bywa 8)
Nie zapomnij podpisać się pełnymi danymi, czyli imię, nazwisko i cały adres zamieszkania wraz z kodem pocztowym (Urzędy Państwowe nie korespondują z anonimami). Warto też podać swój nr telefonu, zdarzyło mi się, że trzeba było coś wyjaśnić, a najszybciej jest przez telefon.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Awatar użytkownika
iwomi

Sympatyk
Ekspert

Post autor: iwomi »

Dziękuję serdecznie
Iwona
Awatar użytkownika
vnukinga

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: vnukinga »

Dzien dobry,
Bardzo prosilabym o sprawdzenie danych z aktu malzenstwa Jana RACHOCKIEGO i Anny GRYCZEWSKIEJ, rok 1849, parafia Sierpc, akt 27.
Bylabym niezmiernie wdzieczna za podanie imion rodzicow narzeczonych, wieku, itd.
Bardzo serdecznie dziekuje i pozdrawiam!

Kinga Vnuk
Pozdrawiam serdecznie,
Kinga Vnuk (Cisowska)
Interesujace mnie nazwiska: Cisowski, Mendel, Kutynia, Rogozko, Czepielinda, Zak,
Awatar użytkownika
iwomi

Sympatyk
Ekspert

Witam serdecznie!
Czy ktoś w uprzejmości swojej mógłby zrobić fotki metryk w AP Płock. Baaaardzo proszę.
> > 1) parafia Gąbin 1834 akt nr 13 (M-Antoni Słowiński z Agatą Kaszewską)
> > 2) parafia Gostynin 1835 akt nr 14 (M-Józef Topólniak z Justyną Kaszewską).
> > 3) parafia Pacyna, pow.gostyniński 1851 akt nr 18 (M- Walenty Kaszewski z Ludwiką Barbarą Matusiak).
Pozdrawiam Iwona
krystyna_skawinska

Sympatyk

Post autor: krystyna_skawinska »

Dzień dobry,
Dołączam do poprzedników i bardzo proszę o pomoc w AP w Płocku.
Dane wg SZWA: jednostka - 50/169/0/-/21; Aneksy do aktów małżeństw z 1836 r., parafia WYSZOGRÓD, Akt.małżeństwa nr. 5. - Gabryiel Kmita & Anna Faustyna Krzemieńska.

Jeśli to możliwe proszę o fot. dokumentów, zwłaszcza dotyczących Gabryiela - szukam danych o jego rodzicach, chrzestnych, data i miejsce urodzenia.

Serdecznie pozdrawiam
Krsytyna
Cichon_Krzysztof

Sympatyk

Borkowo

Post autor: Cichon_Krzysztof »

Drodzy Forumowicze,
czy ktoś z Was będzie w najbliższym czasie w AP Płock? Mam prośbę o skan z aktów stanu cywilnego parafii Borkowo 1912 r. Proszę o kontakt.

Pozdrawiam
Krzysztof
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Krzysztofie,

AP w Płocku to bardzo przyjazna genealogom jednostka. Możesz mailowo zamówić wybrany skan. Koszt 7zł (skan do 150dpi) lub 10zł (skan pow. 150dpi).

Pozdrawiam

Janek
Cichon_Krzysztof

Sympatyk

Dzięki Janku za informację, jednak kiedyś już wysłałem zamówienie i nadal bez odpowiedzi. Może jeszcze poczekać i się nie niecierpliwić.
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
iwomi

Sympatyk
Ekspert

Proponuję delikatnie przypomnieć się telefonicznie, tam naprawdę pracują bardzo życzliwi ludzie. Pozdrawiam Iwona
Cichon_Krzysztof

Sympatyk

Fajnie, tak też zrobię.
Pozdrawiam
Krzysiek
Cichon_Krzysztof

Sympatyk

Dzięki wielkie, faktycznie życzliwe osoby tam pracują! Zaraz po otrzymaniu wpłaty, prześlą zamówiony skan. Naprawdę super Archiwum.

Krzysztof
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Vasquez »

Witam serdecznie,

Mam ogromną prośbę do osób odwiedzających AP w Płocku. Poszukuję śladu po mojej pra...babci Henryce Dąbkowskiej z.d. Jonass. Według aktu ślubu jej syna z 1862r. - była obywatelką Płocka.

Nie wiem kiedy i gdzie się urodziła ani zmarła. Wiem natomiast, że a AP Płock jest Księga Ludności Stałej, według Pradziad: zespół 1 Akta Miasta Płocka, sygnatura 27758-27761, daty 1863-1887.

Jeśli Henryka Dąbkowska mieszkała w 1862r. w Płocku (przynajmniej jakiś czas), to prawdopodobnie jest wymieniona w Księdze Ludności Stałej z lat 1863-1887. Jeśli istnieją indeksy do tych ksiąg to może udałoby się ją odnaleźć. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam,

Karol.
michalina180

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: michalina180 »

Witaj
Karolu
Twoja pra .. babcia chyba brała ślub w 1836 r w Świedziebni / kujawsko-pomorskie/ z Kazimierzem
W akcie slubu powinno być miejsce urodzenia. Często też sluby odbywały się w miejscu zamieszkania panny mlodej.
Ale pewnie to wiesz
Pozdrawiam
Michalina
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Vasquez »

Droga Michalino,

Dziękuję za czujność :) Ale ten ślub niestety to droga donikąd. Dotarłem do aktu ślubu w jednym archiwum, z drugiego mam alegaty (!) ale nic to nie dało. Tzn. jest informacja, że urodzona w Prusach, dokładnie we wsi Cerlinie - ale to, co mogło być tą miejscowością - Czerlin, Czarlin itp. sprawdziłem, bez rezultatu. Wyczerpały mi się pomysły. Może była ewangeliczką. Ten KLS to jedna z niewielu pozostałych możliwości odkrycia prawdy, może jest jej data urodzenia lub 'właściwa' miejscowość.

Henryka urodziła się gdzieś w Prusach, w 1836r. mieszkała w Świedziebni, później w Płocku, nie wiadomo czy tam zmarła. Wiem, że akurat ta gałąź moich przodków migrowała w każdym pokoleniu, jeszcze kilkukrotnie. Z każdej strony, czy to od ojca, matki i teściów są coraz to inne parafie i miejsca zamieszkania, urodzin itp. Brdów, Brześć Kujawski, Zielona Mławska, Bobrowniki, Płock, Tłuchowo, Włocławek... Dlatego bardzo potrzebuję pomocy w Płocku. Może wiele wyjaśnić. :)
Pozdrawiam,

Karol.
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Czy ktoś z Was interesował się może parafią Daniszewo i ma zdjęcia sumariusza z lat 1716-1807 ?
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”