Indeksy związane z wydarzeniami historycznymi.

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

Dzień dobry,
czasami indeksując metryki trafia się na wydarzenia ważne historycznie.
Kolega mariuszek69 w temacie "rozterki indeksującego" pyta o sposób indeksacji aktu ujmującego zgon 29 powstańców styczniowych..
Nie wiem czy wydarzenie, o którym pisze zginęło w mroku dziejów czy doczekało się jakiegoś opracowania..
Przeglądając zgony w Przasnyszu natknęłam się na akt zgonu żołnierza kampanii napoleońskiej z dokładnymi informacjami dotyczącymi formacji, w której służył.
Archiwa dotyczące wojen napoleońskich są takie ubogie, szczególnie jeśli chodzi o zwykłych żołnierzy..... żal utracić te okruchy, które znajdujemy podczas indeksacji.
Możliwe byłoby stworzenie własnej bazy?
Szukam swojego 5x pra zamarzniętego pod Moskwą, najpewniej go nie znajdę ale tych, którzy polegli w innych miejscach w czasie wojen napoleońskich można spróbować "wyłapać" przy okazji indeksowania metryk,
można by choć częściowo uratować ich od zapomnienia a przy okazji pomóc historykom.
Agnieszka
Jak myślicie co możemy z tą wiedzą zrobić?
endriu1965

Sympatyk

Post autor: endriu1965 »

Witam
Agnieszko bardzo dobry pomysł na stworzenie bazy poległych w powstaniach czy tez innych działaniach wojennych z podziałem na poszczególne kategorie - lecz to sprawa zarządu PTG i admina, na dzień dzisiejszy możesz założyć wątek i podzielić się danymi poległego żołnierza, kolezaniki i koledzy poszukiwacze geneologiczni dołaczą inne informację jak coś znajda, bynajmniej ja sie z chęcią przyłacze, rejon Przasnysza tez jest w kręgu moich zainteresowań lecz w obecnych badaniach na takie ciekawostki nie natrafiłem.Ja w uwagach przy indeksacji dopisywał bym uczestnik powstania czy tez wojny.Duża rzesza poległych żołnierzy jest jako NN co można spotkaćna cmentarzach.Więc trzeba ocalic pozostałych wymienionych z nazwiska od zapomnienia.
Pozdrawiam Andrzej
Wielebnowski

Członek PTG

Post autor: Wielebnowski »

Lista powstańców styczniowych
http://www.wykop.pl/ramka/1416897/genea ... -polskich/
zgłosiłem tam mojego pradziadka oraz jego brata.Mozna liste uzupełniać.

Wspaniały materiałem dotyczącym powtańców styczniowych jest gazeta "Czas"(jest w internecie)
Podawane tam były wyroki sądów wojskowych z całej Galicji .Tysiące nazwisk powtanców.
Aż się prosi o opracowanie .
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz 26 kwie 2015, 20:22 przez Wielebnowski, łącznie zmieniany 1 raz.
endriu1965

Sympatyk

Post autor: endriu1965 »

Podobny podział jest wykonany w Ogólnopolska Komputerowa Baza Cmentarzy Wojennych pod linkiem http://groby.radaopwim.gov.pl/grob/9732/
Pozdrawiam
Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”