Jan Frankowicz Stefański (rosyjski)

General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku);
Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku)

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

semehina

Jan Frankowicz Stefański (rosyjski)

Post autor: semehina »

Здравствуйте. Надеюсь, вы мне поможете. Мой прадед Стефанский Ян Францевич, год рождения приблизительно 1878. Был политически сослан в 1908 году из Варшавы (из этого города их было 38 человек) в Якутию, Ленский район, п. Витим. В этот посёлок попало 7-8 человек из 38, точное количество не знаю. Когда они приехали в посёлок, там уже было человек 40 из Польши. Есть одна фотография тех времен с подписями фамилий (вырезка из газеты "Ленский вестник" за 2008 год, её прикрепила).
На данный момент нужно подтверждение, что он действительно репрессированный поляк. Мы обращались в г. Ленск, но там отказали. Аргументируя тем, что когда был потоп, все архивы пропали.
А ещё хотелось бы найти родственников.
Заранее благодарю. Семехина Оксана Александровна.
Жду ответа, мой адрес: Россия, Красноярский край, п. Кедровый, ул.
Гвардейская, д. 4, кв. 86.
Индекс: 660910
Или E-mail: semehina_oksana(at)mail.ru

Надеюсь на помощь или хотя бы подскажите, куда обратить!
Заранее СПАСИБО!

https://cloud.mail.ru/public/2DzmTVQiN9 ... radede.bmp

https://cloud.mail.ru/public/2DzmTVQiN9 ... radede.bmp
Awatar użytkownika
Andrzej_Dmytryszyn

Sympatyk
Nowicjusz

Jana Frankowicza Stefańskiego Ст&#10

Post autor: Andrzej_Dmytryszyn »

Здравствуйте. Запрос перевод текста на польском языке. Может быть, будет легче. С Уважением.
Forum Genealodzy.PL Genealogia Strona Główna » Tłumaczenia » Tłumaczenia - rosyjski http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewforum-f-44.phtml
Pozdrawiam
Andrzej Dmytryszyn
---------------------------------
Poszukuję:
Samulski, Samul, Samuel - Cieciory, par. Turośl i Kolno, Grudusk, Ciechanów
semehina

RE: Jana Frankowicza Stefańskiego Ст&

Спасибо!!!
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Przetłumaczyłem fragment, który ma znaczenie, żeby nie zaległo to gdzieś tam w czeluściach Forum.
„Witam. Mam nadzieję, że będziecie mogli pomóc mi. Mój pradziadek Jan Stefański syn Franciszka urodził się około 1878 r. W 1908 r. jako zesłaniec polityczny z Warszawy / zesłańców z Warszawy było 38 / znalazł się w osadzie Witim, Lenski rejon, Jakucja....................Potrzebujemy potwierdzenia, że pradziadek był rzeczywiście represjonowanym Polakiem. Zwracaliśmy się do stosownych urzędów w Leńsku, ale odpowiedziano nam, że wszystko zostało zniszczone w czasie powodzi. Chciałabym jednak odnaleźć krewnych.
Oksana Aleksandrowna Semehina”

Zesłanie ma prawdopodobnie związek z Rewolucją 1905-1907 i być może z SDKPiL lub PPS.
Jakieś informacje mogą być w Muzeum Niepodległości - Oddział Muzeum X Pawilonu Cytadeli Warszawskiej. Tam znajdowała się komisja śledcza i sąd wojenny.
Adres ul. Skazańców 25, tel. (22) 839-12-68 (centrala), (22) 839-23-83
e-mail: xpawilon(at)muzeumniepodleglosci.art.pl

Krzysztof
semehina

Warakomski pisze:Przetłumaczyłem fragment, który ma znaczenie, żeby nie zaległo to gdzieś tam w czeluściach Forum.
„Witam. Mam nadzieję, że będziecie mogli pomóc mi. Mój pradziadek Jan Stefański syn Franciszka urodził się około 1878 r. W 1908 r. jako zesłaniec polityczny z Warszawy / zesłańców z Warszawy było 38 / znalazł się w osadzie Witim, Lenski rejon, Jakucja....................Potrzebujemy potwierdzenia, że pradziadek był rzeczywiście represjonowanym Polakiem. Zwracaliśmy się do stosownych urzędów w Leńsku, ale odpowiedziano nam, że wszystko zostało zniszczone w czasie powodzi. Chciałabym jednak odnaleźć krewnych.
Oksana Aleksandrowna Semehina”

Zesłanie ma prawdopodobnie związek z Rewolucją 1905-1907 i być może z SDKPiL lub PPS.
Jakieś informacje mogą być w Muzeum Niepodległości - Oddział Muzeum X Pawilonu Cytadeli Warszawskiej. Tam znajdowała się komisja śledcza i sąd wojenny.
Adres ul. Skazańców 25, tel. (22) 839-12-68 (centrala), (22) 839-23-83
e-mail: xpawilon(at)muzeumniepodleglosci.art.pl

Krzysztof
Огромное спасибо!!! :k: :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )”