Rosińska Zuzanna - poszukuję przodków (ślub w Przysiersku)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

geomorfina

Sympatyk

Post autor: geomorfina »

T: "Poszukuję przodków Zuzanny Rosińskiej (ślub w przysiersku)" *

Witam przedświątecznie :)
Próbuję dokopać się do rodziny 2x prababci Zuzanny Rosińskiej.
Zuzanna wyszła za mąż za Fabiana Redlarskiego, urodzonego w Szewienku (gm. Świekatowo) w 1867r.
Ślub odbył się w miejscowości Przysiersk w 1893r. (gm. Bukowiec). W księdze jest dopisek, że oboje młodzi mieli po 26lat, stąd wniosek, że Zuzanna również urodziła się w +/- 1867r.
Niestety w indeksach w genetece nie znalazłam urodzenia Zuzanny w Przysiersku, więc przypuszczam, że jej rodzina się przeprowadziła.
Może ktoś się natknął w swoich poszukiwaniach lub w trakcie indeksacji na moją praprababcię? Została mi w tym pokoleniu tylko ona biedna, samotna, bez rodziców :)
Pozdrawiam
Joanna

* moderacja tematu [Sianin_1948]
Dąbkowska_Alina

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Dąbkowska_Alina »

Witam. Trochę poszperałam w Twoim "drzewku". Dzieci Zuzanny i Fabiana rodziły się w Polskich Łąkach (oprócz Leonii), Fabian tam zmarł więc mogło być tak, że Zuzanna pochodziła z Polskich Łąk i tam razem z mężem i dziećmi wróciła. Nie ma, niestety, zindeksowanych chrztów z Polskich Łąk z interesujących Cię lat (na Pomorskim Towarzystwie Genealogicznym są chrzty z lat 1773-1828, 1832, 1900-1913). Równie dobrze jednak mogła pochodzić z innej miejscowości, nawet województwa. Można "w ciemno" spróbować szukać w metrykach w Polskich Łąkach albo pozostaje czekać aż ktoś zindeksuje chrzty. Nawiasem pisząc moja pra-prababcia również nazywała się Rosińska z Jeżewa (później Pszczolińska) ale też nie mogę znaleźć jej przodków. Życzę owocnych poszukiwań i WESOŁYCH ŚWIĄT ! Alina Dąbkowska
Awatar użytkownika
Alfut_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Alfut_Piotr »

W 1864 i 1867 rodza sie dzieci o tym nazwisku w Przysiersku ale Zuzanny nie ma.A przy zgonie nie ma informacji o rodzicach i miejscu urodzenia?Pozdrawiam Piotr Alfut
geomorfina

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedź :)
Nie wiem czy to ja nie mam dostępu czy o co chodzi, ale u mnie brak metryk dla woj. kujawsko - pomorskiego.
Zgadza się z Polskimi Łąkami. Mój pradziadek Tomasz urodził się właśnie tam. W rodzinie zawsze mówiło się, że gniazdo Redlarskich było w Polskich Łąkach.
Zamierzam po Świętach odszukać w AP akt ślubu Fabiana i Zuzanny i wtedy powinno wszystko być jasne :)
Również życzę Wesołych Świąt!
Joanna
Awatar użytkownika
Alfut_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Alfut_Piotr »

Zuzanna Redlarska zd.Rosińska zmarła w Polskich Łąkach 14.1.1913 majac 48lat i 2 m-ce chował Fabian i dzieci
W Polskich Łąkach brak chrztow z lat 1828-1900.Moze zadzwonic do USC Moze jeszcze maja te metryki?Pozdrawiam
geomorfina

Sympatyk

Dziękuję, Piotrze. Mam nadzieję, ze akt ślubu wyjaśni nieco sytuację :)
Niestety wnuczka Zuzanny i Fabiana nie pamięta, gdzie mogła się ona urodzić.
grzeszala

Sympatyk

Post autor: grzeszala »

Na początku 19w. Rosińscy mieszkali też w Osielsku pod Bydgoszczą. Być może są spokrewnieni z Zuzanną.
geomorfina

Sympatyk

Dziękuję za informację :) bardzo możliwe, Osielsko nie jest aż tak daleko :)
geomorfina

Sympatyk

Odświeżam temat.
Nadal nie udało mi się znaleźć urodzenia praprababci.
Według aktu ślubu urodziła się w 1866/1867r., według zgonu w USC w 1872r., według informacji znalezionej przez pana Piotra w 1865r.
Ze zgonu w księdze USC wynika, że urodziła się w Kusowie k. Bydgoszczy, dane rodziców nieznane.
Czyli pasuje tutaj Osielsko, o którym wspomina grzeszala.
Nie wiem co dalej.
Pozdrawiam
Joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”