Nazwisko: Chrostowski
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=4020&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
Chrostowski_Włodzimierz

Jestem właśnie Chrostowski moja rodzina pochodzi z okolic Ostrołęki - najstarsze wiadomości dotyczą mojego pradziadka Ludwika Chrostowskiego, wcześniejszych poszzukuję.
-
Adrian_Chrostowski
Ja też jestem z Chrostowskich. Poszukuję informacji na temat przybranych rodziców mojego dziadka, który został adoptowany w Warszawie na przełomie lat 40 i 50, właśnie przez rodzinę Chrostowskich.
Zbierając materiału do albumu o Morągu, mieście w którym się urodziłem, trafiłem na tą biografię:
http://www.grajewiak.pl/index.php?optio ... &Itemid=89
Pan Stanisław Chrostowski był w Morągu przez wiele lat kierownikiem Szkoły Podstawowej Nr 4.
http://www.grajewiak.pl/index.php?optio ... &Itemid=89
Pan Stanisław Chrostowski był w Morągu przez wiele lat kierownikiem Szkoły Podstawowej Nr 4.
Przemek Kisielewski
Re: Nazwisko: Chrostowski
witam.jesli to ludwik,maz franciszki z domu oleksiak.urodzony w 1856 roku. Syn joxefa i marianny........Chrostowski_Włodzimierz pisze:Jestem właśnie Chrostowski moja rodzina pochodzi z okolic Ostrołęki - najstarsze wiadomości dotyczą mojego pradziadka Ludwika Chrostowskiego, wcześniejszych poszzukuję.
to moj pra pra dziadek..syn ludwika jozef to moj pradziadek.jego syn aleksander...........z opowiesci rodxinnyvh wiem ze wywodzi sie gdzies z polnocy wsrszawy,,,,ostroleka,lomza......dzieki
Na Żoliborzu przy ul. Śmiałej 58 mieszkał w domu jednorodzinnym, którego był właścicielem
w latach 1940 - 1960 farmaceut, właściciel apteki na Nowym Mieście o nazwisku Chrostowski.
Z tego co pamiętam miał tylko jedną córkę. Zmarł około 1960 r. w wieku około 90 lat.
Okolo 1779 r. szl. Adam Zdrojkowski administrator majątku w Dobczynie par. Klembów, wraz z żoną,
synem Franciszkiem - Adamem oraz córkami: Joanną-Bogumiłą i Weroniką opuścił Dobczyn i stał się
dzierżawcą folwarku Dembe Wielkie w parafii Czernice Borowe. Jego córka Weronika Zdrojkowska
poślubiła szl. Wawrzyńca Chrostowskiego dziedzica cząstkowego we wsi Chrostowo w par. Czernice Borowe,
z którym miała trzech synów: Franciszka ur. w 1792 r., Apolinarego-Hipolita ur. w 1806 r. i Adama ur. w 1811 r.
wszyscy urodzili się w Chrostowie. W 1828 r. Apolinary Chrostowski poślubił panę Konstancję Zembrzuską ze wsi Zembrzusy. Nie badałem dokładnie historii parafii Czernice Borowe i wsi Chrostowo,
ale wszystko wskazuje na to, że wieś ta to gniazdo rodu Chrostowskich.
Pozdrawiam
Jan
w latach 1940 - 1960 farmaceut, właściciel apteki na Nowym Mieście o nazwisku Chrostowski.
Z tego co pamiętam miał tylko jedną córkę. Zmarł około 1960 r. w wieku około 90 lat.
Okolo 1779 r. szl. Adam Zdrojkowski administrator majątku w Dobczynie par. Klembów, wraz z żoną,
synem Franciszkiem - Adamem oraz córkami: Joanną-Bogumiłą i Weroniką opuścił Dobczyn i stał się
dzierżawcą folwarku Dembe Wielkie w parafii Czernice Borowe. Jego córka Weronika Zdrojkowska
poślubiła szl. Wawrzyńca Chrostowskiego dziedzica cząstkowego we wsi Chrostowo w par. Czernice Borowe,
z którym miała trzech synów: Franciszka ur. w 1792 r., Apolinarego-Hipolita ur. w 1806 r. i Adama ur. w 1811 r.
wszyscy urodzili się w Chrostowie. W 1828 r. Apolinary Chrostowski poślubił panę Konstancję Zembrzuską ze wsi Zembrzusy. Nie badałem dokładnie historii parafii Czernice Borowe i wsi Chrostowo,
ale wszystko wskazuje na to, że wieś ta to gniazdo rodu Chrostowskich.
Pozdrawiam
Jan
-
Białobrzeski_Marek

W północnej części Mazowsza są dwa niezależne od siebie rody Chrostowskich. Jeden wywodzi się z Chrostowa w parafii Czernice Borowe (powiat przasnyski), a drugi z Chrostowa w parafii Troszyn (powiat ostrołęcki)
.
Marek
Marek
Moze sie i trzeci rod znajdzie. Trzecie Chrostowa znajduje sie niedaleko Jedwabne.
- emigrantka

-
LeszekChrostowski