Archiwum Państwowe w Białymstoku Oddział w Łomży

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Białobrzeski_Marek »

Najgorzej sytuacja przedstawia się w Zambrowie. Tam z kolei duplikaty z sądu przechowywane w czasach wojny przez stronę kościelną zostały niezwrócone w całości stronie państwowej po wojnie, a unikaty w parafii do czasów wojny uległy zniszczeniu. W ten sposób USC i AP nie ma nic, chociaż powinno mieć wszystko. Unikaty i duplikaty w jednym ręku (kościelnym) z tej diecezji dotyczą parafii z powiatów: kolneńskiego, łomżyńskiego i zambrowskiego. Z tych parafii w AD są nie tylko duplikaty, ale i allegata (aneksy małżeńskie), tych ostatnich jest ponad 1400 jednostek, jak pochwalił się ks. dr Łupiński w artykule "Nowe zbiory Archiwum Diecezjalnego w Łomży" w tomie XV Studiów Łomżyńskich wydanym w 2004 r. Ta diecezja to ewenement w tym względzie, ale sprawiedliwości w końcu stanie się zadość :).

Marek
achczi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: achczi »

Dziękuję Wam bardzo za podpowiedzi, są dla mnie bardzo cenne. Będę musiała próbować w AD. Pozdrawiam serdecznie
Anna K.
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Tak informacyjnie:
wg info telefonicznego z USC w Klukowie posiadają oni dla Wyszonki M od 1924 ponoc poprzednie lata spaliły się w pożarze
z kolei telefonicznie z AD informacja jest taka, ze nie posiadają akt U z lat 90 XIX wieku ale ponoć tez nie posiadają M np z roku 1910

Mimo to będę się starał zweryfikować to osobiście.
Z tego co widziałem w innych parafiach w części obecnej diecezji księgi prowadzono w 3 egzemplarzach (lub ten trzeci wytwarzano później). Jest też chyba szansa na spisy parafian.
pozdrawiam
Piotr
Marek_Wysocki

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Marek_Wysocki »

Witam
Potrzebuję informacji o Aleksandrze Dziakowicz z domu Starszewska żona Szymona Dziakowicza , małżeństwo zawarte w 1888 lub w 1889 r. prawdopodobnie w Rakowie (parafia Szczuczyn) lub w Turośli (niestety nie mam potwierdzonych informacji) zmarła prawdopodobnie w 1906 roku, nie mam dokładnych informacji
Może ktoś może mi pomóc w tych poszukiwaniach? Chciałbym zbadać czy Aleksandra Dziakowicz (Starszewska ) jest spokrewniona z moim pradziadkiem Franciszkiem Starszewskim?
Poszukuję informacji o nazwiskach:
Wysocki, Arciszewski, Starszewski, Dziakowicz

Pozdrawiam
Marek W.
MariaRągowska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MariaRągowska »

Sprawdź w Poczekalni. Są księgi małżeństw z lat 1888 i 1889 ze Szczuczyna, ale wymienionych osób nie ma. W tej parafii te nazwiska raczej nie występują.
Pozdrawiam
Majka
Marek_Wysocki

Sympatyk
Nowicjusz

To jeszcze jest druga możliwość że te małżeństwo mogło być zawarte w Turośli lub w Kossakach wtedy bym prawdopodobnie utknął . Ja osobiście nie kojarze również nazwiska- Dziakowicz w Szczuczynie lub okolicach, ale mi bardziej zależy na informacjach o nazwisku - Starszewski. Mój dziadek nazywał sie Franciszek Starszewski, jego tata a mój pradziadek również nazywał sie Franciszek Starszewski. Pradziadek urodził sie w roku 1890 w Kossakach a zmarł w 1956 r. również w Kossakach. Niestety tj. parafia Lachowo a tam spłoneły akta i w AP w Łomży żadnych informacji nie znajdę na temat pradziadka, a chciałbym zbadać czy Aleksandra Dziakowicz (Starszewska ) jest spokrewniona z moim pradziadkiem Franciszkiem Starszewskim. Aleksandra Dziakowicz (Starszewska) zmarła w 1906 r. , mój pradziadek miał w tym czasie 16 lat więc przypuszczam że tata mojego pradziadka może byc bratem Aleksandry Starszewskiej ale to są tylko moje przypuszczenia. Mam nadzieje że uda się potwierdzić tą tezę lub obalić i udowodnić inny stopień pokrewieństwa.

Może ktoś ma jakiś pomysł lub jakąś podpowiedź co do moich poszukiwań?
W tym tygodniu będę miał skrócony odpis zgonu pradziadka z USC w Kolnie i tam beda imiona rodziców pradziadka czyli moi prapradziadkowie , niestety nie mam żadnych dat związanych z prapradziadkami Starszewskimi i mam nadzieje że nie utknę w tym miejscu.

Dotarłem do nowych informacji: Aleksandra Dziakowicz (Starszewska) była córką Józefa Starszewskiego i Barbary nazwisko niestety nieznane, oraz są nowe informacje na temat dzieci Aleksandry m.in. to że +Jadwiga Dziakowicz, urodziła się 06.01. 1889, Grajewo, zmarła w 1967, Philadelphia, PA.
+Adela Helena Dziakowicz, urodziła się 04.01. 1891, Kolno, zmarła w 1981, Philadelphia, PA.
Niestety nie ma potwierdzenia tych informacji w AP Łomża :(

Mam informacje z aktu zgonu o moim pradziadku - Franciszku Starszewskim - ur.19.03.1890 zm. 26.07.1956 rodzice: Stanisław i Rozalia z domu Tyszka
Bardzo proszę o pomoc jeśli ktoś by miał lub dotarł do informacji o moich prapradziadkach Stanisławie i Rozalii Starszewskich
Ostatnio zmieniony wt 09 cze 2015, 22:59 przez Marek_Wysocki, łącznie zmieniany 1 raz.
Marek_Wysocki

Sympatyk
Nowicjusz

MariaRągowska pisze:Sprawdź w Poczekalni. Są księgi małżeństw z lat 1888 i 1889 ze Szczuczyna, ale wymienionych osób nie ma. W tej parafii te nazwiska raczej nie występują.
Pozdrawiam
Majka
Może chodzi o parafie Szczuczyn który obecnie jest na Białorusi wtedy był to Szczuczyn Nowogródzki inaczej Szczuczyn Litewski.

Nazwisko Dziakowicz to jest nazwisko szlacheckie:

Ten szlachecki ród wywodzi się z powiatu Lidzkiego na Litwie.
Powiat Lidzki w pierwszej połowie XIX wieku zamieszkiwało około 80 tys. mieszkańców. Zawierał w 1828 r. 23 parafie rzymsko - katolickie: lidzką, białohrudzką, nieciecką, jelnieńską, żyrmuńską, woronowską, bieniakońską, osowską, ejszyską, nacką, raduńską, zabłocką, wasiliską, wawiórską, iszczołnską, żołudzką, lacką, nowodworską, szczuczyńską, różankowską i dziembrowską, szejbakpolską, koleśnicką. Parafie te należały do dwóch dziekanatów: lidzkiego i raduńskiego.
Dziakowicz - herbem jest Szachownica, pw. 3.III.1798 r.
posesja Ostrouchy - parafia jelneńska (bielicka);
ok. Kolesiszcze, Nowickie, Jaskowce, wieś Nieciecza - parafia lidzka;

Czy to może być dobry trop? Gdzie szukać tych informacji jeśli chodzi o parafie Szczuczyn (obecna Białoruś)?

Pozdrawiam
Marek W.
Marek_Wysocki

Sympatyk
Nowicjusz

Czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie jeszcze mogę coś znaleźć w tej sprawie? Na tą chwilę utknąłem w miejscu.

Pozdrawiam
Marek W.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Akurat wskazanie gdzie szukać ksiąg Szczuczyna (tego z okolic Lidy) jest najłatwiejsze . Mormoni albo Archiwum w Grodnie.
Osobiście jednak, zanim bym ściągał mikrofilmy albo szykował się do wyjazdu do Grodna, zrobiłbym solidna analizę wszystkich dostępnych dokumentów (już znanych i innych , które pewnie są ) a nie tylko rodzinnych opowieści.
Warto postawić sobie pytanie jakie powody mogły powodować aby ktoś spod Lidy trafił nagle pod Kolno, Byłoby to niestandardowe. Rozwiązania szukałbym bliżej.
Mam pytania- czy wymienione miejscowości to hipotezy czy dokument?, co jest dokumentem a co rodzinnym "chyba"?.
O jakie Kossaki chodzi? Jest ich kilka. Uporządkowanie dokumentów może pomóc.
Pozdrawiam
Ps. Spróbowałem troche poduczyć sie tamtych okolic. Wycofuje pytanie o Kosaki. Faktycznie perspektywa kwerendy Lachowa wyglada beznadziejnie a na logikę ten ślub powinien być w Lachowie
Natomiast pewne szanse wiążą się z Dziakowiczami. Z geneteki wynikałoby że nazwisko to chodzi miedzy Kolnem a Grajewem. Niekoniecznie w tym zapisie , brałbym pod uwagę wszelkie podobne, np Dziekiewicz. Pozostaje szukać pasujące lata we wszystkich parafiach pomiędzy Grajewem a Kolnem.
Marek_Wysocki

Sympatyk
Nowicjusz

dziękuję za odpowiedz
PODSUMOWUJĄC:
z posiadanych dokumentów mam akt zgonu mojego pradziadka -Franciszka Starszewskiego,ur.19.03.1980 zm. 26.07.1956 w Kossaki, rodzice: Stanisław i Rozalia z domu Tyszka dalej niestety stoję w miejscu...

chciałbym zbadać czy Aleksandra Dziakowicz (Starszewska ) jest spokrewniona z moim pradziadkiem Franciszkiem Starszewskim i jak?

informacje o Aleksandrze Dziakowicz (Starszewska) : Narodziny: 1868
żona Szymona Dziakowicz, małżeństwo zawarte w 1888 lub w 1889 r. prawdopodobnie w Rakowie (Tu rodzi się pytanie o które Rakowo może chodzić? w parafii Szczuczyn, Mały Płock, Drozdowo, czy o Rakowo W woj.warm.mazurskim?) Turośli (parafia Turośl w woj.podlaskim czy warm.mazurskim?) lub Kossaki (parafia Lachowo)
DZIECI: +Jadwiga Dziakowicz, urodziła się 06.01. 1889, Grajewo,Rakowo zmarła w 1967, Philadelphia, PA.
+Adela Helena Dziakowicz, urodziła się 04.01. 1891, Kolno, zmarła w 1981, Philadelphia, PA. Edward Dziakowicz ur. w 1900 r. zm.1978r.Philadelphia, PA.
Śmierć: 1906 (prawdopodobnie)

Mam tylko takie informacje , dalej nic nie mogę znaleść
Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

Pozdrawiam
Marek W.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Skąd pochodzą informacje o datach urodzin córek Szymona i Aleksandry? .
Jeśli to informacje z drugiej reki to na ruchomych piaskach nic się nie da zbudować
Sprawdziłem Kolno w Szwa - nie ma urodzin Adeli Heleny, ani w 1890, 1891 czy 1892.
Z rozpędu przejrzałem Grajewo lata 1890 - 1893 Grajewa - nie ma urodzin Dziakowiczów.
Zarówno Kolno jak i Grajewo ze Szwa sprawdziłbym całe są przecież indeksy.
Z hipotetycznych Rakowów najbardziej prawdopodobny jest ten z par Szczuczyn. I tę parafie trzeba przejrzeć . Nie ma jeszcze skanów w Szwa ale są ksiegi w AP w Łomży. Drozdowo raczej bym odpuścił
Marek_Wysocki

Sympatyk
Nowicjusz

A hipoteza odnośnie Turośli i parafii Turośl? Jeżeli byłyby to Kossaki parafia Lachowo to by była czarna dziura bo tam księgi spłonęły Być może te daty są błędne lub nazwisko jest przekręcone

Daty urodzin córek i syna Aleksandry i Szymona podane są od wnuka Jadwigi Dziakowicz, obecnie jest w USA i mam z nim kontakt e-mailowy.

Pozdrawiam
Marek W.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Proszę wybaczyć ale koncepcja budowania wywodu na podstawie amerykańskich informacji (nawet jeśli są to tam stworzone dokumenty, tyle że wtórne) wygląda surrealistycznie. Podobnie jak pytanie o Turośl. Nie jestem wróżka (że Drozdowo wykluczam to dlatego że tamtejsze oba Rakowa to wsie drobnoszlacheckie , których specyfikę trochę rozumiem); ja tego nie wiem i nie wie tego (raczej) nikt na tym forum. To trzeba sprawdzić samemu a nie jest to specjalnie trudne.
Co ja bym zrobił? Wybrałbym się do AP w Łomży i przeglądał po kolei wszystkie podejrzane parafie. Jedna dniówka powinna wystarczyć. Najbardziej czasochlonne będzie wypełnianie kolejnych rewersów (chyba że ta biurokratyczna procedura już tam nie obowiązuje). W księgach z poszukiwanych lat sa alfabetyczne indeksy. Samo szukanie nazwisk to minutowe dzieło.
Oczywiście przed wyjazdem do Lomży warto poklikac to co jest w Szwa
Innej metody nie widzę .
Pozdrawiam i powodzenia.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Wydaje mi się, że wszystko księgi z łozńskiego oddziału AP Białytsok dostępne sa od dłuższego czasu on-line.
Nie w szwa co prawda, a u nas w metryki.genealodzy.pl
Jest coś, o co powinniśmy się upomnieć ew. sprawdzić czy się nie zapodziało?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Marek_Wysocki

Sympatyk
Nowicjusz

w SzwA brakuje skanów ze Szczuczyna a to pierwsze trzeba sprawdzić by było.

Pozdrawiam
Marek W.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”